IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Парамов: България трябва да приеме еврото до началото на 2018 г.

Икономисти коментират ще има ли драстично повишение на цените, ако страната влезе в еврозоната

09:25 | 19.01.15 г. 25
К. Парамов: България трябва да приеме еврото до началото на 2018 г.

За България е абсолютно необходимо до началото на 2018 г. да приеме еврото. Това каза пред Нова телевизия икономистът Кольо Парамов. Коментарът е по повод заявката на финансовия министър Владислав Горанов във Вилнюс, че България започва разговори за въвеждането на еврото, както и че възможно е да влезем в чакалнята на механизма ERM2 до 2018 г. 

„Има много икономически ефекти, които можем да ползваме, а не да се гърчим и да отлагаме този въпрос“, каза Парамов.

Финансистът Емил Хърсев изтъкна, че в условията на валутен борд имало опасност за банките в страната, тъй като нямаме кредитор от последна инстанция, както например ЕЦБ може да финансира финансови институции в страните от еврозоната. „При нас банките са оставени на самите себе си – всеки да се оправя, както може“, изтъкна той. По думите му помощта на правителството в критични ситуации била въпрос на политическо решение.

Според него, ако сме имали други механизми за функциониране на Централната банка, сме щели да избегнем ефектите на дефлацията.

"Ефектът, който ще постигнем чрез въвеждането на еврото, е многостранен“, каза Кольо Парамов и посочи, че в момента не разполагаме с онази парична маса, която ни е необходима, за да достигнем един по-добър начин на живот в България.

„Ние сме се блокирали в рамките на валутния борд и спазваме стриктно условията и изискванията му. Ако бяхме влезли в еврозоната, щяхме да имаме коренно различна парична маса и по друг начин щеше да става кредитирането, защото лихвите щяха да бъдат минимум два пъти по-ниски. Именно това се цели с приемането на еврото”, коментира той.

Парамов смята, че хората, изтеглили кредит, при въвеждането на еврото ще могат да си предоговорят лихвите. Той допълни, че е възможно да се сключи споразумение между търговците, за да не скачат цените, както в Литва, но може и държавата да упражни контрол, за да не бъдат ощетени потребителите.

Хърсев заяви, че при свитите доходи на населението цените може да скочат малко, но ще се върнат. Според него в България не може да се очаква двойно поскъпване на продуктите, ако приемем еврото, защото страни като Германия, Гърция и Австрия са влезли в еврозоната при плаващ курс на собствената си валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Загуби се тия дни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 3
Longin
преди 9 години
"За това, че парите от резерва ще прибере/разпредели този, който е на власт в момента на приемане на еврото спор няма. Така ще стане" така ли ще стане? :))4.2 млрд ЛВ пари ли са? пенсии за полвин година ....ако успее да ни вкара в ЕЗ - нека ги харчи, евала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 0
Longin
преди 9 години
троянското магаре, Капитал "По същото време Европейската централна банка предупреди България в конфиденциални писма, че без българската икономика да започне да работи прозрачно, предвидимо и при спазване на правилата и без да се спре процесът на олигархизация на страната, София няма смисъл да дава публични анонси за влизане в еврозоната. Вместо да се стреми да изчисти икономиката, ГЕРБ направи обратното - отказа се и от еврозоната. Към средата на 2010 г. еврозоната не само престана да бъде приоритет (финансовият министър Симеон Дянков в края на 2011 г. вече дори оценяваше шансовете й да оцелее като ниски), но олигархията започна да концентрира още повече пари и медии в обятията си."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 3
Chick-Chirick
преди 9 години
За това, че парите от резерва ще прибере/разпредели този, който е на власт в момента на приемане на еврото спор няма. Така ще стане. Днес си мисля, че беше направена една много добре обмислена манипулация с интервюто по Нова. 1. Полша НЕ Е в Европейската валутната общност!-това за експертите2. Банките няма да станат по-сигурни. *** получи пари, за КТБ нямаше само.3. Падането на лихвите не е гаранция за нищо. В БГ липсва работеща и структурирана икономика, която да произвежда продукти, които да бъдат търсени на световните пазари. С ниски лихви обикновено само се задълбочават проблемите- справка Гърция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Що се праите на неразбрали не мога да разбера. Да, в някой си месец сме ги покривали. Въпроса е че трябва да ги покриеш, да влезеш във валутния механизъм и после да задържиш тези нива за да влезеш в ЕЗ. Ние проблем с дълга и дефицита като цяло нямаме, НО поради покачването на стандарта на живот и сближаване с европейския имахме проблеми с инфлацията. Монката се надяваше да използва момента с кризата, която спря инфлацията и да се шмугне във валутния механизъм преди да сме опуснали дефицита, ама ЕСто му казаха че "НЕ Е СЕГА МОМЕНТА"Сега вече изтървахме дефицита. И така. Като цяло тези критерии са почти неизпълними, след като и държавите в ЕЗ не ги изпълняват, Ако не си затворят едното око нема как да стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 9 години
За първи път България покрива всички критерии за приемане в еврозонатаВ ЕЦБ имат съмнения дали постигнатите нива са устойчиви, или са само ефект от кризата . Това към 31.05.2012 Ето я и статията : http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/05/31/1837760_bulgariia_pokriva_vsichki_kriterii_za_priemane_v/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 9 години
МФ: Покриваме четирите числови критерия за приемане на евротоНе отговаряме само на условието за стабилност на валутния курс - разбирай не е в чакалнята :) Това към 06.2014
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
НЕ ИЗПЪЛЯВАШЕ КРИТЕРЯИ ЗА ИНФЛАЦИЯ!!! Провери и ще видиш. Къде го пише вестника от улицата със стените
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 9 години
"След три години на праволинейна икономическа политика и строга финансова дисциплина, страната изпълнява всички критерии за прием в европейския валутен механизъм, който е последна стъпка преди официалното приемане в еврозоната", пише "Уол стрийт джърнъл".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Абе спомнете си малко факти стига спекулации. Тогава не ни взеха не заради дефицита, а заради по-високата инфлация. Не трябва да е с повече от 1.5 процентни пункта над тази в трите най-добри страни в ЕЗСега не изпълняваме дефицита - 3% както можеби и лихвен % по дългосрочни кредити ( не повече от 2 процентни пункта над 3те най-добри страни в ЕЗ)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още