IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с имоти в София със силен ръст в края на 2014 г.

Броят на сделките в страната като цяло отбелязва спад от 2,2% през 2014 г. спрямо 2013 г.

08:27 | 20.01.15 г. 23
Сделките с имоти в София със силен ръст в края на 2014 г.

Значителен ръст на сделките с имоти в София се отчита през последното тримесечие на годината. Купувачите на имоти в столицата отново се завръщат на пазара, след като той достигна дъното си, а вероятно немалък ефект върху броя на сделките оказва и ситуацията с Корпоративна търговска банка (КТБ), изплащането на гарантираните депозити от която стартира на 4 декември 2014 г.

През последните три месеца на годината сделките с имоти в София са близо 7 хил., показват данните на Агенцията по вписванията. Ръстът спрямо предходното тримесечие е близо 38%, а спрямо първите три месеца на годината увеличението е почти двойно. На годишна база повишението е в размер на 12%.

През цялата 2014 г. в София са сключени близо 20 900 сделки с имоти, което е със 7 на сто повече спрямо 2013 г., сочи още статистиката на Агенцията.

Подобни тенденции се наблюдават и при ипотеките, което е индикация за раздвижване на пазара на жилища. През последните три месеца на годината броят на законовите и договорните ипотеки в София нараства с 35 на сто спрямо предходното тримесечие и почти двойно спрямо първото. На годишна база увеличението достига 30 на сто.

За цялата 2014 г. обаче ипотечният пазар в столицата остава стабилен – ръстът е в рамките на статистическата грешка (0,5%).

Само договорните ипотеки се увеличават с 34% през последните три месеца на годината спрямо третото тримесечие и над два пъти спрямо първите три месеца на годината. Спрямо последното тримесечие на 2013 г. повишението достига 26 на сто, а на годишна база отново се демонстрира стабилност на пазара, с минимално изменение в низходяща посока.

Същевременно общият брой на сделките с имоти в страната през последните три месеца на 2014 г. е почти същият като през последните три месеца на 2013 г. - почти 65 200. Отчита се минимален спад от 0,2%.

Сделките с имоти за цялата 2014 г. са близо 218 хил., което е с 2,2% по-малко спрямо 2013 г. Намалението от една страна може да се дължи на значително по-слабия пазар извън столицата и най-големите градове, където се концентрират инвестициите и работните места, както и на забавящата се активност на пазара на земеделска земя. Агенцията обаче не предоставя разбивка на данните по отделните сегменти от пазара.

Все пак данните за ипотеките дават индикации, че има известно раздвижване на жилищния пазар в страната, както и че хората поне отчасти са започнали да преодоляват нежеланието си да задлъжняват за продължителен период от време.

През последните три месеца на миналата година се наблюдава 28 на сто ръст на договорните и законните ипотеки на годишна база. Само при договорните ипотеки увеличението е сходно – 26 на сто спрямо същия период на предходната година.

За цялата 2014 г. спрямо 2013 г. има 12% ръст на договорните и законните ипотеки, а само при договорните увеличението достига 6,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
OPASEN
преди 9 години
А, бе, доста фриволно нахвърляш някакви цифри и сметки...Колкото до празните месеци, пак ти казвам - хубавото се търси и доказателство са сегашните ми наематели, които подписаха в момента на огледа и от тогава са там, вече 9 месеца!!! :-))Между другото, търсил съм 5 пъти наемател за различните имоти и общото време на забава е около 2 седмици, а става въпрос за 3 имота ;-))Дори 1 апартамент 1 месец годишно да няма наемател ( това е възможно най-лошия вариант ), то колко ти спада доходността?При една съвсем груба сметка, при инвестиция 56'000 лв., доходността пада с около 0,75% !!Не знам как смяташ, та докара цялата аритметика до 1% финално :-)))) хе хехИ да повторя коя е основната ми цел, защото наемът е само съпътстваща печалба - апартаментът ще го продам по план-график след 5-6 години, когато ще е на средна възраст, т.е. 35 годинки. Тогава цените ще позволят няколко хиляди евро горница, а като прибавим съпътстващата печалба ... смятай :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
OPASEN
преди 9 години
Ще те изненадам - имотът не само е в Люлин, но е в далечния Люлин 4 (!) и е боксониера с тъмен бокс и чисто нов ремонт, чисто ново обзавеждаме, като всичко е пипнато!Хората като я видяха и подписахме на момента - все пак са двойка и на човек сумата става поносима !!! Ремонтът е направен така, че да е просторно и изобщо мястото е достатъчно за двама човека...Хубавото се търси, още повече като става въпрос за 30-40 лв./месец горница, защото това е малка сума, а и във всеки един момент могат да решат да отидат на друга, по-евтина квартира. Наемателите ми обаче са от Май, 2014 и не дават сигнали да я освобождават :-))Данъкът от 10% е еквивалентен на данъка върху депозита от 8%, т.е. едно и също е!Колкото до амортизацията ... колко е живота на апартамента?Става въпрос за ЕПК от 1985 г., т.е. живот до около 2065 година. Това означава още 50 години живот, т.е. при линейна амортизация прави 2% годишно - все пак това е наполовина на твоята цифра ;-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
Не ми не вярва да си намерил такъв баламурник, който да ти плаща толкова пари за маломерен вероятно панелен апартамент в квартал като Люлин, дори и да е перфектно обзаведен. Все пак 350 лв = 40% от средната заплата за София, а Люлин сигурно е 60% от средната заплата. Ти не вадиш данъка върху дохода 10%, нито вадиш амортизациите, които са 4% от стойността на имота на година по действащия счетоводен стандарт у нас, нито вадиш разходите за поддръжка, нито загубите от липса на наемател, невъзможно е да нямаш празни месеци. Като теглиш чертата отчитайки всичко това имаш реална доходност в интервала 0-1%. Не се заблуждавай, че след 15г ще продадеш 50-годишна панелка на печалба при положение, че тогава общината ще принуди собствениците или да изръсят яко за ремонт или да се изселят от панелките насила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
mick
преди 9 години
хаха - боксониера за само 300-350 лева в Люлин :) аз си мислех, че става дума за 300-350 евра ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
OPASEN
преди 9 години
Колко е мижав наем ?За боксониера в Люлин 300-350 лв. мижаво ли е ? ;-))studioaa,когато даваш имот под наем и наема ти изплаща апартамента за 11-13 години, каква ти е доходността? ;-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
mick
преди 9 години
В момента наемите са мижави спрямо цените на имотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
Ти нямаш никаква идея как да си изчислиш доходността от една инвестиция, а си тръгнал да спориш, за каква голяма печалба било ставало въпрос??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
OPASEN
преди 9 години
Именно такива имоти ( изоставени ! ) са инвестиционна цел на сегашния инвеститор !Купуваш евтино, защото имотът не се използва, оправяш го и го даваш под наем, който ти носи 5-6 пъти по-висока доходност от депозит в Банка.Когато икономиката заработи вече ще е късно за инвестиция (!) , защото цените вече ще са високи - това всеки го е виждал и мисля, че не шокирам никого с това изказване :-))Именно тогава ще е времето за продажба и извличане на втора печалба от продажбата на инвестицията - първата печалба е наемът, от който идва една много висока доходност ;-))Не е предпоставка за търговия :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
mick
преди 9 години
И ако се чудите как може заключените имоти да спъват икономиката.. ами просто всеки един бизнес всеки един човек е принуден вместо за нещо смислено, за нови технологии да речем - да дава луди пари за имоти. При положение, че има толкова неизползвани, че и неподдържани сгради. Цената на имотите се калкулира в цената на всички продукти произвеждани и продавани в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
mick
преди 9 години
На първо място имотите са за живеене. Т.е. трябва да се използват. В момента в София една много голяма част са просто заключени... и не се използват за нищо, освен за "инвестиция" тип куче-касичка. Но това си е проста спекула, която не създава принадена стойност. "Инвеститорите" стоят и чакат, имотите им да станат по 1 милион евра... без да си мръднат пръста искат да спечелят. Само, че икономиката ни все повече заорава дъното заради тия "инвеститори" щото цените са високи, а повечето имоти заключени празни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още