IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Димитров: Еврозоната може да помогне за по-бързото развитие на икономиката

Спестяванията в национална валута са защитени от валутния борд, смята депутатът

10:39 | 20.01.15 г.
М. Димитров: Еврозоната може да помогне за по-бързото развитие на икономиката

Влизането на България в еврозоната е без алтернатива и е начин за намаляването на лихвените проценти по всички кредити – и на домакинствата, и на бизнеса, защото тогава банките могат да получат кредити от Европейската централна банка при по-добри лихвени условия. Този коментар направи депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров в ефира на bTV. Той участва в дискусия заедно с депутата от БСП – Лява България Георги Кадиев за спестяванията и кредитите на българите.

„Еврозоната, ако се използва по разумния и правилния начин, е нещо, което може да ти помогне да се развиваш по-бързо”, обясни Димитров и допълни, че по данни на Евростат няма нарастване на цените след приемането на еврото и усещането за поскъпване на живота е чисто психологическо.

За Георги Кадиев обаче увеличението е реалност, най-малкото заради закръглянето на цените. Според него членството ни във валутния съюз може да стане реалност най-рано през 2020 година, а страната ни може да влезе във валутния механизъм ERM II през 2018 г.

Червеният депутат припомни, че през 2006 г. България е изпълнявала всички критерии за влизане в „чакалнята на еврозоната”, с изключение на по-високата инфлация, и тогава дилемата е била дали да се намалят социалните плащания и пенсиите, с което да се притисне инфлацията, или да се изпълнят Маастрихтските изисквания.

Решението е било, че доходите на хората са много ниски и затова тогава страната се е отказала от влизането във валутния механизъм.

Левът е стабилна валута, пазена от валутния борд, категорични бяха и двамата депутати. ”Валутният борд е нещо, което никой не трябва да си мисли да се променя”, заяви Мартин Димитров и припомни, че има широк консенсус между партиите за запазването му.

И двамата бяха категорични, че в момента е изгодно спестяванията и теглените кредити да бъдат в националната валута. За намаляване на валутния риск те препоръчаха спестяванията да бъдат в няколко валути, като така ще бъдат покрити загубите, каквото и да се случва на валутните пазари.

Депутатите обаче не препоръчват в момента еврови или левови влогове да бъдат обръщани във франкове или долари, защото рискът е голям.

Старо правило е кредитът да се тегли във валутата, в която са доходите на кредитополучателите, припомни Мартин Димитров и допълни: „Така се намалява рискът”. Ако кредитът се тегли в швейцарски франкове, кредитополучателите могат да спечелят, но и много да загубят, както е в момента при сегашното състояние на валутните пазари.

Една от страните, които пострадаха от рязкото поскъпване на франка, е Полша, посочи от своя страна Георги Кадиев. 7% от ипотечните кредити в страната са изтеглени в швейцарски франкове и в момента хората плащат увеличени вноски.

Той коментира още, че по отношение на влоговете ситуацията е подобна и няма нужда да се спестява в чужда валута. Лихвите на банките са най-високи по влоговете в левове, а валутният борд пази спестяванията ни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още