IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: Липсата на инфлация е глобален феномен

Не очаквайте много от ЕЦБ в четвъртък, предупреди членът на УС на банката

11:30 | 21.01.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	По време на изказването на Евалд Новотни.<em> Снимка: Investor.bg</em></p>

По време на изказването на Евалд Новотни. Снимка: Investor.bg

Липсата на инфлация в момента е глобален феномен, а не е проблем само на еврозоната.  А борбата на централните банки с дефлацията е много по-трудна, отколкото с инфлацията. Тази теза застъпи членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) и гуверньор на Централната банка на Австрия Евалд Новотни по време на форума на списание Euromoney за региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), който се провежда във Виена.

Той предупреди, че пазарите не трябва да очакват много от ЕЦБ след заседанието на централните банкери в четвъртък, което ще се проведе във Франкфурт. Пазарните участници прогнозират, че финансовата институция ще обяви началото на програма за количествени улеснения.

Новотни обаче подчерта, че централните банкери гледат на развитието на икономическите процеси в дългосрочен план, докато пазарите – в краткосрочен, и добави, че решенията, които се взимат, трябва да бъдат с по-широк хоризонт.

„Това е разликата между централните банкери и пазарните участници“, подчерта централният банкер, като добави, че в дългосрочен план централните банкери играят заедно. „Координираните взаимоотношения са особено важни за централните банки“, заяви още Новотни по темата за количествените улеснения, без да навлиза в подробности, но припомни предприетите мерки от страна на Федералния резерв на САЩ и Японската централна банка след кризата.

„Не виждаме инфлация, но и не очакваме дефлация“, отсече той. По думите му спадът в цената на петрола е имал сериозен ефект върху изменението на индексите на потребителските цени. „Никой не очакваше цената да спадне от 100 долара до 50 долара за барел и то за толкова кратко време“, добави Новотни, като подчерта, че е от изключително значение централните банки да следят изменението на инфлацията.

Според него в Европа в момента е налице близка корелация между инфлацията и основната инфлация (core inflation), от която се изключват волатилните цени на енергията и хранителните стоки, докато доскоро не е било така. 

Той припомни и последните мерки, предприети от ЕЦБ с цел борба срещу ниските инфлация и за растежа в еврозоната. Става дума за намаляването на основния лихвен процент до рекордно ниските 0,05%, въвеждането на отрицателна лихва по депозитите, чийто ефект е бил минимален, стартирането на програми за изкупуване на ценни книжа, обезпечени с активи, и на обезпечени облигации и предоставянето на по-евтини кредити за банките в еврозоната. Новотни заяви, че ефектите от предприетите мерки предстоят да бъдат оценявани.

По отношение на взаимоотношенията на Брюксел с Москва централният банкер каза, че търговията с Русия спада. Същевременно Новотни изрази увереност, че ще се намери бързо решение на ситуацията.

„Влиянието на конфликта между Русия и Украйна е видимо, защото износът на Европа към тези страни намалява“, коментира той. „В интерес на Русия и в интерес на Европа е да се намери мирно решение на проблемите в момента“.

Според Новотни регионът на ЦИЕ остава атрактивен от икономическа гледна точка, защото, изключвайки Русия, икономическият растеж е над средния за Европа.

Гуверньорът на Централната банка на Австрия не коментира в дълбочина решението на Централната банка на Швейцария да премахне тавана на валутния курс. Според Новотни обаче е ясно, че решението е породило различни ефекти в световен мащаб, като ходът на швейцарците определено оказва влияние и върху региона на ЦИЕ.

Новотни подчерта, че редица страни, в които част от кредитите са в швейцарски франкове, ще усетят ефектите, но според него ще измине време, за да се проявят те. Той даде за пример Австрия, където 18% от кредитите за домакинствата са в швейцарски франкове, Унгария, където делът им е 26%, и Полша с 14%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
hex
преди 9 години
Не икономическо образование, а езикова култура е необходима, за да осъзнаеш защо се използва тази дума. Феномен значи явление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
крас
преди 9 години
Трябва да се обясни простичко, че дефлацията в БАНКОВИЯ СЕКТОР е отрицателно салдо в полза на депозитите като ПАСИВ и блокиране на кредитирането като АКТИВ на банките.Каква икономика да обслужват банките когато такава няма.С цените си КИТАЙ уби световното производството не само на стоки , но и на машини и съоръжения!СРИВА НА РУБЛАТА СИ Е ЧИСТА ВАЛУТНА ВОЙНА КОЯТО ЩЕ ДОУБИЕ ВНОСА НА СТОКИ ОТ ЕВРОПА ЗА РУСИЯ И ЩЕ ОТВОРИ РУСКИТЕ ПАЗАРИ ЗА КИТАЙСКИ И ТУРСКИ СТОКИ.ДЕФЛАЦИЯТА в еврозоната ще се задълбочава и дори понижаване цената на ? няма да компенсира ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНАТА В РУСИЯ ИНФЛАЦИЯ!СРИВА НА ШИСТОВИЯ БУМ ДОВЕЛ ДО ИНВЕСТИРАНЕТО В ТАЗИ ТЕХНОЛОГИЯ НА ТРИЛЬОНИ ДОЛАРИ ЩЕ ПОМЕТЕ ИНВЕСТИЦИОННИЯ ПАЗАР И ЩЕ ПРЕДИЗВИКА ФИНАНСОВА КРИЗА ПОДОБНА НАТАЗИ ПРЕЗ 2008 ГОДИНА ПО ВРЕМЕ НА СТРОИТЕЛНИЯ БАЛОН!Това предстои!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
Jorkata
преди 9 години
Дефлацията е полезно нещо в една пазарна икономика - един вид естествен подбор в икономиката. Във времена на дефлация парите са ценни и не се дават на всеки и за всичко, а има контрол, който се упражнява от кредиторите... не може всеки да тегли кредит за щяло и нещяло, а банките щедро да отпускат кредити. Оцеляват само силните и пригодните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Има бе, преди няколко дена се говореше за "хеликоптерни пари" :-)) И ако си мислят, че путь, чайника или някой друг беден трудолюбив народ ще им бачка/продава срещу пари, които валят от небето - жестоко са се объркали..Тоз път ще има синхронно печатане докато някой мигне пръв, на който ще му го нашият до гърлото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
pecan
преди 9 години
аз дори смятам че дефлацията не е толкова страшно нещо целия 19 век и в Великобритания и в САЩ не е имало инфлация а икономиката се е развивала а и без голямата печатница на пари мисля че света няма да е по лош
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 3
SS-23
преди 9 години
Новотни: Липсата на инфлация е глобален феномен...Кое му е "феноменалното" ве, ***? Без да имам и грам икономическо образование, мога да ти кажа, че в цял свят вече няма кой да купува, с какво да купува ! Купуването "днес", а плащането "утре" - СВЪРШИ....умряха балъците! Е затуй нЕма инфлация!До къде мислехте, че ше продължава приказката- "живот назаем"? СвършИ се тя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
mick
преди 9 години
Нормално е да има и дефлация особено след период на балон в цените на имотите и другите активи. Сега и цената на нефта като спадна здраво.. просто няма откъде да дойде инфлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
deant
преди 9 години
ех... време е за промяна в идеологията ви господа. Всяко нещо е крайно. Не може да разчиташ, че една икономическа идея ще работи завинаги и то при толкова много променливи. Колкото и да искате да инфлирате световната икономика, всяко нещо си има лимит. Тая работа с постоянна инфлация няма как да продължи вечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още