IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IT секторът у нас се оплака от липсата на специалисти

От бранша поискаха от икономическия министър ускорено издаване на „сини карти” за високообразовани имигранти

20:40 | 21.01.15 г. 23
IT секторът у нас се оплака от липсата на специалисти

В момента има голяма липса на специалисти в областта на високите технологии и по тази причина от IT сектора поискаха ускоряване на процедурите по издаване на т.нар. „сини карти” за високообразовани имигранти.

Искането беше отправено по време на среща на бранша с икономическия министър Божидар Лукарски, съобщават от пресцентъра на икономическото министерство.

Издаването на разрешително за работа на специалисти от страни извън ЕС отнема между 6 и 9 месеца и на практика не работи, обясниха от IT сектора у нас. През миналата година са издадени едва две "сини карти" за компютърни специалисти, обясняват още те и предлагат промени в Закона за българското гражданство, които да облекчат процедурата.

Очакванията са издаването на „сини карти” да отнема около месец.

Според Божидар Лукарски обаче това едва ли ще може да бъде осъществено с оглед изискванията за проверка на сигурността. Той предложи Министерството на икономиката да поеме работата по приемането и придвижването на документите на кандидатите между отделните институции.

В момента различните документи се подават в различни ведомства и това затруднява кандидатите.

Представителите на високотехнологичните компании посочиха и още един проблем пред дейността си, а именно пазарни предимства на чуждите компании в сектора, които дава Законът за насърчаване на инвестициите. Украински компании, получили инвеститорски клас А например ползват право за възстановяване на осигуровките, което намалява разходите им с 18 на сто.

Нормативният акт е направен да насърчава инвестициите в отрасли с висока безработица, но не е съобразен с нуждите на сектори, при които има недостиг на работна ръка, са посочили от бранша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 26 rate down comment 11
ivan.ivanov
преди 9 години
Трябва да си луд за да започнеш работа в българска IT компания. Повечето са големи измамници. Не плащат заплати, не плащат осигуровки, не спазват трудовото законодателство.През изминалите години, всички български компании, за които работих ме мамеха. Те или не ми изплатиха заплатите, или не ми изплатиха неизползваните дни от отпуската, или ме караха да работя през почивните дни и извън работно време, а това време не ми беше платено. Също така, те не ме осигуряваха на реалната заплата.От опит знам, че ако една компания не плаща осигуровки, не плаща извънредно изработените часове, забавя ти заплатата или още от начало започнат да те лъжат, давайки ти празни обещания, то по-добре стой далеч от нея. Рано или късно ще съжаляваш жестоко за това, че си работил за тези хора.По-добре не започвайте работа за български IT компании измамници, защото ще бъдете излъгани и ощетени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 1
redcretin
преди 9 години
Може просто да почнат да плащат, за да не ходят спецовете в чужбина?Така или иначе НЯМА откъде да внесат евтини и добри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 2
tgeorgiev
преди 9 години
Може би е по-разумно да се направи промяна в обучението на кадрите. В България има много безработни младежи, които биха могли да бъдат обучени да работят като първо ниво инженери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още