IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Иванов: Основната цел на съдебната стратегия е реформирането на ВСС

Сега Съветът осигурява връзката между политическата и съдебната система, смята министърът на правосъдието

10:24 | 22.01.15 г. 1
Хр. Иванов: Основната цел на съдебната стратегия е реформирането на ВСС

Основната цел на актуализираната стратегия на съдебната реформа е реформирането на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това коментира пред БНР министърът на правосъдието Христо Иванов.

Вчера Народното събрание одобри със значително мнозинство от 173 гласа актуализираната стратегия. Там се предлагаше ВСС да не е постоянно действащ и да се раздели на съдийска и прокурорска колегии. Депутатите гласуваха за разделянето на ВСС, но отхвърлиха идеята Съветът да не е постоянно действащ орган. Стратегията си поставя за цел независимост на съда, превенция на корупцията и на нерегламентираното влияние.

Днес Христо Иванов определи ВСС като „онази трансмисия, която е осигурявала връзката между политическата и съдебната система“. Затова и опозицията изпитвала известна "боязливост" към идеята за реформирането ѝ.

Според Христо Иванов обаче реформата именно на този орган е ключова: „Придвижваме се към формирането на достатъчно голямо мнозинство в парламента и към започването на един сериозен разговор за реформирането на конституционно ниво на структурата на ВСС. Оттук пък можем да разговаряме за страшно много параметри на работа на ВСС и да постигнем целите, които сме си заложили, а именно – той да престане да бъде трансмисия за политическо влияние в съдебната власт. По много начини може да се случи това нещо. Въпрос на разговори е“.

Няма конституционно мнозинство за това ВСС да остане постоянно действащ, каза Иванов. Мнозинството обаче е твърдо решено да реформира институцията, допълни той и уточни, че реформата няма да започне в края на мандата на настоящия състав на ВСС, а по-рано.

„Трудно е да се говори за бламиране на оригиналната стратегия за правосъдна реформа, след като събрахме мнозинство от почти 3/4 от народните представители. Това, че има разминаване по една конкретна точка – дали ВСС да е постоянно действащ орган с партиите от опозицията, не е драматично на този етап. Важното е, че и партиите от опозицията застанаха зад идеята и възможността за конституционно реформиране на ВСС“, коментира днес Христо Иванов.

„Когато сме съставяли стратегията, ние сме мислили какво може да стане с минимални конституционни интервенции, както и без тях, защото нямахме никакво очакване, че ще се събере подобно мнозинство. В момента ние минаваме на друго ниво на реформиране на ВСС като възможност. Какво ще успеем да договорим, да убедим парламентаристите и т. н., предстои. Съдебната стратегия не е реформата. Това беше един предварителен сериозен тест за намерението и готовността на парламента“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Батя
преди 9 години
Браво Иванов!От такива хора във властта се нуждае България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още