IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на последователна политика е проблем за енергетиката

"Южен поток" не може да бъде разглеждан като единствената алтернатива на газовите доставки, заради непрозрачното управление на проекта, казва Мартин Владимиров

11:50 | 22.01.15 г. 1
Липсата на последователна политика е проблем за енергетиката

Един от основните проблеми в енергетиката у нас е липсата на последователност, заяви в ефира на телевизия Bulgaria on Air Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. Той направи този коментар във връзка с приетата вчера управленска програма на кабинета, в която също са предвидени актуализации и добавяне на нови цели до края на мандата на правителството.

Анализаторът посочи, че енергийните предприятия са с „милиардни обороти“ и не може да липсва предвидимост, защото това намалява инвестициите. „Инвеститорите не могат да вложат няколко милиарда в някакъв проект, ако смятат, че регулаторната рамка ще се промени на следващия ден и техният проект вече няма да е рентабилен“, допълни той.

В управленската програма е записано и желанието на управляващите проектът „Южен поток“ да бъде реализиран, но много малко хора знаят какво е бъдещето му, като един от тях е руският президент Владимир Путин, смята анализаторът.

За Владимиров „Южен поток“ не трябва да се разглежда като единствената алтернатива на България за доставка на природен газ, защото при този проект има много проблеми, свързани с прозрачността на управлението, съмнения за корупция и проблеми със законодателството на ЕС.

„Южен поток“ беше един от тези проекти, които показа, че в България върховенството на закона не се зачита и има масови практики на неспазване на правилата“, обясни още Мартин Владимиров.

В момента се посочват само ползите от газопровода, но той има и много негативи и главната е, че се запазва зависимостта ни от само един източник, коментира Владимиров.

Той допълни, че се намалява транзитният риск през Украйна, но от друга страна преговорите ще се водят само с руската страна.

Коментара на Мартин Владимиров по повод посещенията на американския държавен секретар Джон  Кери у нас можете да видите във видеото


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
dakl
преди 9 години
Интересно защо съседна Турция не отчита големите " рискове" от директната доставка на газ от Русия и започва да изгражда втори газопровод . Вероятно защото са " глупави" и не се възползуват от съветите на такива експерти като автора?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още