IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна поиска дългосрочно партньорство с МВФ

Страната ще се опита да предоговори дълга си, стана ясно след среща между Порошенко и Лагард в Давос

11:25 | 22.01.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Украинският президент Петро Порошенко показва фрагмент от автобуса, който бе ударен от руска ракета по време на срещата на Световния икономически форим в Давос. При атаката загинаха 12 цивилни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Украинският президент Петро Порошенко показва фрагмент от автобуса, който бе ударен от руска ракета по време на срещата на Световния икономически форим в Давос. При атаката загинаха 12 цивилни. Снимка: Ройтерс

Украйна поиска от Международния валутен фонд (МВФ) изграждане на дългосрочно партньорство. Страната ще се опита да предоговори дълга си, обявиха в сряда вечерта на срещата на Световния икономически форум в Давос украински официални представители, цитирани от AFP.

Новината последва срещата между украинския президент Петро Порошенко и управляващия директор на МВФ Кристин Лагард. Фондът вече отпусна помощ на Киев през април 2014 година, а искането на Украйна е тя да бъде заменена от по-дългосрочен план и без съмнение по-мащабен. Икономиката на страната се сви с близо 8% през 2014 г. и перспективите пред за 2015 г. не са по-добри.

Исканото от Киев партньорство би осигурило подкрепата на Фонда за Украйна през идните четири години, "през които страната ще може да тръгне по пътя на икономическия растеж", се посочва в комюнике на страната, опустошена от войната в източните райони, водена срещу про-руските сепаратисти.

Тази отсрочка освен това би дала време на Украйна да възстанови валутните си резерви и да гарантира икономическа и финансова стабилност, според Киев.

В Давос Порошенко е придружаван от финансовия министър Наталия Яреско и управителя на централната банка Валерия Гонтарева.

Украйна също така поиска подкрепа страната да стане изцяло енергийно независима от Русия до 2017 г. Това става все по-наложително, след решението на Русия да прекрати транзита на газ през Украйна от тази година.

Президентът Порошенко се надява това да стане с помощта на преход към западноевропейски внос и започването на добив на шистов газ в страната. Украйна увеличи армията си с 68 000 души заради нарастващата опасност от про-руските войски и, по думите на Порошенко, присъствието на 9 000 руски войници на украинска територия, пише Ройтерс.

Руските войници са изпратени, за да подкрепят сепаратистките бунтовници в източната част на страната. Руските войски са подкрепени от голям брой тежки оръжия, включително танкове, артилерия и бронирана техника, заяви той и добави: „Ако това не е агресия, какво е агресия?“

Порошенко също така се обърна към Москва, настоявайки тя да спази мирното споразумение от миналия септември, подписано в Минск. Споразумението в беларуската столица бе подписано между Украйна, Русия и про-руските сепаратисти, за да се прекрати конфликтът.

Европейските външни министри също така обсъждат как да се противопоставят на руската информационна политика. Русия разпространява своята пропаганда в 34 страни и на 30 езика с помощта на медийната компания Россия Сегодня (Russia Today).

Руският външен министър Сергей Лавров критикува американския президент Барак Обама за речта му за състоянието на съюза и обвини САЩ в опит за световно господство. Руският президент Владимир Путин обяви, че ще модернизира армията на страната и ще си съдейства на военно ниво с Иран в бъдеще.

При боевете в източна Украйна петима цивилни бяха убити, а 29 ранени след артилерийски обстрел. Русия настоява за демилитаризирана буферна зона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
jeger333
преди 9 години
Защо не пишете как днес украйнските бандероси разстреляха автобус с мирни граждани от Донецк ! И на всичкото отгоре обвиняват че опълченците сами стреляли по себе си ! Що за фашистка държава и най интересното е нашите политици ги подкепят ! Голям срам за Плевньо Бойко и Местан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Престанах аз да ги гледам и коментирам тея Украйната, те са пълни палячовци, реват за пари като ***. Да се бяха разбрали с руснаците те щяха много повече да им дадат, че и златото да им купят на по-добра цена и нямаше да има такива ексцесии. Сега тоя *** горе с тая ламарина в Давос кво ги лъже, като самите в Давос са го финансирали целия тоя цирк? На кой се оплаква в Давос? Нали те са му дали на него лично пари и са направили преврата какво иска още ?? Агресии глупости тука, вили на могили вече има 18 Теми поредни за Украйна в Коментарите за глупости братче. Утихнат ли нещата КГБ ше ги изтрие тея двамцата и тоз и оня с очилцата. Няма прошка там, както и ЦРУ и те не прощават, а тея си играят с живота си, че и с живота на роднините си. Ония КГБ като почнат да трепят та стигат чак до любовници, секретарки всико .... лудница...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Хубаво казват ройтерс, че ракетата е руска, ама що не казаха че е изстреляна от украинец? Щото те на украинците сичкото им въоръжение е руско и ракетите и танковете и оръдията и даже калашниците. А тоя сулю на снимката пак за пари реве, не му стигнаха. Мобилизира още 68к войска и пак не може да се справи с 9к руски войници. Не било ли това агресия от страна на руснаците, е ако беше агресия нали щяха да са вече в киев. Смешници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още