IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще останат ли празни луксозните жилища в Манхатън?

Чуждестранните богаташи все по-трудно вземат решение за покупка заради икономическите проблеми, с които се сблъскват

13:38 | 22.01.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Манхатънският брокер Лиса Гъстлин пуска за продажба апартамент с четири спални за 7,45 млн. долара през октомври, очаквайки да го продаде бързо. Вместо това през януари сваля цената му с 550 хил. долара, пише Bloomberg. 
 
"Бях сигурна, че ще се появи някой чуждестранен купувач“, посочва Гъстлин, която е брокер в Brown Harris Stevens. Тя все още се опитва да продаде апартамента, който е с площ от 353 кв.м. По думите ѝ има много подобни апартаменти в момента, защото през последните няколко години са създадени редица такива, а това се отразява негативно на продажбите в момента. 
 
Редица скъпи апартаменти и имения се появяват на пазара в Ню Йорк, Маями и Лос Анджелис, докато международните купувачи, които са отговорни за по-голямото търсене на подобни имоти в трите града, имат все по-ниска покупателна способност с укрепването на долара. 
 
Знаците за отдръпването им вече се виждат в Манхатън, където продажбите на луксозни жилищни имоти се забавят. 
 
През тази година 2386 новопостроени луксозни апартаменти в Манхатън ще бъдат обявени за продажба, най-големият брой в историята до момента, сочат данни на Corcoran Sunshine Marketing Group. Брокерската компанията посочва, че луксозните имоти се продават за повече от 2300 долара за квадратен фут (близо 25 хил. долара за кв. метър). 
 
Заради голямото предлагане купуването на жилища се случва по-бавно. Новите и старите апартаменти, които са продадени през четвъртото тримесечие за над 10 млн. долара или повече, са били на пазара средно 147 дни. Това е почти два пъти по-дълъг период спрямо година по-рано според сайта за недвижими имоти StreetEasy.com.
 
Слабите икономики извън САЩ, сривът на цената на петрола и поскъпващият долар може да се отразят негативно на търсенето от страна на чуждестранните купувачи, които преди инвестираха в недвижими имоти в Америка, виждайки в това истинско убежище за парите си.
 
Въпреки че чужденците са отговорни за около 15% от общите продажби в Манхатън, те купуват около 30 на сто от високия клас апартаменти там. 
 
"Тенденцията в момента е към отслабване на търсенето на апартаменти за и над 5 млн. долара заради липсата на чуждестранни купувачи“, твърди Брайън Мейър, брокер в Douglas Elliman Real Estate. “Ако не се увеличи чуждестранното търсене на манхатънския пазар на недвижими имоти, ще станем свидетели на на изключително забавяне на пазара на суперлуксозни апартаменти през второто и третото тримесечие“. 
 
Темпът на растеж на продажбите на жилища на стойност над 2 млн. долара вече се забавя в редица градове в САЩ. Тези в района на САЩ нараснаха с 20% през миналата година. През 2013 г. обаче ръстът беше 27% според CoreLogis DataQuick. Тези в района на Маями пък се забавиха до 19% спрямо 39% година по-рано. 
 
В района на Лос Анджелис броят на продадените жилища на стойност над 2 млн. долара се увеличили с 15,5% през 2014 г. до 3927. Година по-рано ръстът беше 41%. 
 
Въпреки че всички апартаменти, излизащи на пазара, ще бъдат купени, това ще отнеме време, твърди Ленард Стейнбърг, президент на брокерската компания Urban Compass. По думите му това няма да се случи със скоростта и темпото от последните две години, а на първо време ще има свръхпредлагане. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Прилича на бойкот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още