IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Гейтс: Мобилното банкиране е решение за бедните в развиващия се свят

Фондацията на семейство Гейтс публикува позитивен доклад за възможностите за развитие пред бедните страни през следващите 15 години

20:27 | 22.01.15 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мобилното банкиране е бъдещето за бедните хора в развиващите се страни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мобилното банкиране е бъдещето за бедните хора в развиващите се страни. Снимка: Ройтерс

На фона на множеството новини около Световния икономически форум в Давос основателят на Microsoft Бил Гейтс отправи още едно позитивно послание към света чрез годишното си обръщение, пише CNBC.

Докладът е написан от Гейтс и съпругата му Мелинда, която е съпредседател на фондацията Bill & Melinda Gates Foundation. В него те още един път наблягат, че светът става все по-добро място за живеене от когато и да било преди това и предрича, че в следващите 15 години ще наблюдаваме значителен научен напредък. Подобно развитие ще означава, че животът на хората в бедните страни ще се подобрява по-бързо през това време отколкото когато и да било в човешката история, пише в доклада.

„Тези научни открития ще бъдат предизвикани от иновациите в технологиите – от нови ваксини и по-издръжливи реколти до много по-евтини смартфони и таблети, и от иновациите, които помагат тези неща да достигнат до повече хора“, пише в публикувания във вторник доклад, който съвпадна по време със събитието в Давос.

„Прекрасно е, че все повече хора в богатите страни могат да гледат филми на супер HD телевизори. Още по-добре е, че все повече родители в бедните страни ще знаят, че децата им няма да умрат“, се посочва още в документа.

Фондацията описва в детайли различните нови възможности, които прогнозира, че може да се случат в развиващия се свят и призова читателите ѝ да повишат общественото внимание по темата, да отделят време за доброволчество или да даряват. Образованието, питателната храна и ползите от мобилното банкиране са само част от темите, повдигнати от доклада.

Революцията с мобилното банкиране в страни като Кения е добре документирана. Докладът подчертава, че ръстът и повечето възможности дават на бедните по-голям контрол над активите им, което ще им помогне да трансформират живота си.

„До 2030 г. 2 млрд. души, които нямат сметка в банка днес ще съхраняват пари и ще правят плащания чрез телефоните си. И до тогава доставчиците на мобилни финансови услуги ще предлагат пълния набор от услуги, от спестовни сметки с лихва през кредити до застраховки“, пише в доклада на Bill & Melinda Gates Foundation.

Традиционните банки не могат да си позволят да обслужват бедните, тъй като цената на обслужване на сметките би надвишила генерираните приходи от тях. Но вземането на малки комисионни при трансакции е възможно при мобилните доставчици, допълва писмото на Гейтс.

Фондацията се обръща към държавните регулатори в развиващите се държави да осъвременят финансовите си регулации по отношение на мобилното банкиране. Друг призив е повече търговци да започнат да го използват, за да могат потребителите да обменят дигиталните си пари.

„Тъй като има силно търсене за банкиране сред бедните и тъй като бедните в крайна сметка могат да бъдат доходоносна база от клиенти, предприемачите в развиващите се страни извършват вдъхновяваща работа – част от която ще достигне до развитите страни след време“, завършва докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
На тях ще прати, ама нашите кухалейковци не може да оправи. Затуй, я ДП, я мистериозното "10" от едно тефтерче, току ще ги стряскат по нощите и че пускат в гащите. Без майтап.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
E, той Били ще им прати сървиспакове, налЭ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Всеки има право на един Windows към света! пхахаха...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
особено там в Африка най ше върви, където живеят в колиби и нямат ток, обаче ше са с таблет и с майкрософт lol. Тоя чичо били глусти ръси, че и за банкерите лобира вече. Ако може всички банки да са електронни и да няма ни един служител там и само 5 човека да гълтат от горе най яко би станало..... само да не се задавят по някое време .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
Pyramid
преди 9 години
Прочее, мобилното банкиране не е само бъркане по-дълбоко в джоба на не толкова богатите, а и представяне на много нови възможности и съкращаване на разходи...ама на кого му пука, ако "Големите" знаят само да пият кръвчица?Повтарям: Може и да е по-евтино, и да е по-надеждно, и да ви пести пари. Вместо това, кратунковците измислиха лихварството от офиса *** оператора с безумната лихва от 16%.Смях ли? Да бе. Отчайващо скудоумие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Pyramid
преди 9 години
Когато преди 5 години ходех из мобилните оператори и им носех НА КРАКА система за мобилни разплащания, те си бяха /и остават/ достатъчно ***, дори да не зададат нормалния въпрос "Абе, що така мислиш?" . Сега, го казал батБили, и някои ще се осерат да го повтарят...вместо вече да е внедрено в България. *** е това, че тази система би могла да бъде и по-евтина и по-достъпна и по-надеждна но...както казах, *** си е тъпо. Затова въпреки, че вече понатрупаха пропуснати ползи за поне по 2 милиарда, максимум, грубо да изкопират нещо или да повторят проблема на МТел с фактурите от 2010-та. Не очаквам друго от "умници".Честито на "печелившите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
Трубадур
преди 9 години
Ей, кръвопийци, не ви стига средностатистическия плащач ами и бедните искате да доите. Що ли се чудя, те са преобладаваща част от световното население и никак не са за изпускане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още