IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Либия е обект на въоръжени атаки

В атакувания клон в Бенгази се пазят златните резерви на банката, които са жизненоважни за икономиката на страната

14:01 | 24.01.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Проправителствени войски стоят на пост пред клона на централната банка на Либия в Бенгази. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Проправителствени войски стоят на пост пред клона на централната банка на Либия в Бенгази. Снимка: Ройтерс

Битката за надмощие в Либия заплашва централната банка на страната. В четвъртък бойци от една от двете воюващи фракции завзеха за кратко клона на банката във втория по големина град на страната Бенгази, пише The New York Times.

След сериозни сблъсъци, продължили три дни, те бяха отблъснати от про-правителствените сили. Събитието повиши риска от въоръжен сблъсък за златните резерви. Това може да доведе до срив в последната функционираща институция в страната.

Централната банка на Либия е голямата награда в центъра на ескалиращи въоръжени сблъсъци, които погълнаха страната след свалянето на полковник Муамар Кадафи преди повече от три години. Тя е основният стълб, който крепи Либия от изпадане в тотален хаос и недоимък.

Централната банка е пазител на приходите от продажба на петрола на Либия и държи близо 100 млрд. долара резерви в чуждестранна валута. Желанието за дял от това богатство спомогна за мотивирането на жестоката конкуренция между големия брой въоръжени милиции, които се борят за пари и влияние.

Най-голямата група е Съвета Шура, който обединява бивши военни от армията на Кадафи и ислямистите от Ансал ал-Шария. Те разпокъсаха страната на враждуващи окръзи, унищожиха двете най-големи летища в страната, бомбардираха и обстревлаха цивилни квартали и изгориха петролни рафинерии и петролни депа. Последното намали добива на петрол, който е основата на либийската икономика до по-малко от 250 000 барела на ден спрямо 1,7 млн. барела на ден преди няколко месеца.

В резултат либийците из цялата страна редовно са подложени на липса на ток в продължение на часове, дълги опашки за все по-рядко срещаното гориво на бензиностанциите и недостиг на газ за готвене, въпреки огромните енергийни запаси на страната.

Централната банка се стремеше да остане неутрална и над хаоса. Тя продължи да плаща горивните и хранителните субсидии, както и заплатите на бюрократите, докторите, лекарите, местните чиновници и милионите други държавни служители. Често тя плаща, независимо от това дали тези хора отиват на работа или са се присъединили към някоя фракция.

Чрез финансирането на бюджета на Министерството на отбраната и вътрешното министерство банката дори предоставя заплати и продукти за хиляди бойци, които се бият едни срещу другии от всички страни в конфликта. Но продължаващото раздаване на заплати и субсидии помогна на обществото и домакинствата в цялата страна да оцелеят въпреки колапса на по-голямата част от икономическата дейност. Дори имаше илюзия за поддържане на някакъв социален ред.

Неутралитетът на банката ставаше все по-малко сигурен след като воюващите фракции започнаха да установяват конкурентни правителства – едно на запад, със столица в Триполи, а други две в източните градове Тобрук и Байда. Централната банка има два клона – централа в Триполи и източен клон в Бенгази.

Новините за превземането на клона в Бенгази доведоха до спад в либийската валута. Тя се търгува при съотношение 2 динара за долар, спрямо 1,8 преди.

Конфликтът в Сирия вече представлява сериозна опасност за активите в страната. В изявление миналата седмица централната банка предупреди, че Либия има едва 21 млрд. динара приходи за 2014 г., като почти всички са от продажба на петрол. Тези цифри са далеч от прогнозирания бюджет от 57 млрд. динара, повечето от които са за субсидии и заплати в държавния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Не знам ама безплатно здравеопазване и обучение имаха. И тея нещастници от запада има ли такава държава и веднага я нападат. И после народа става хем *** хем да бачка за да плати здравето си. Както в България златен клас вирей, *** народ живей, това е демокрацията, която ни донесе САЩа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Нищо, Либия е "спасена" от Кадафи и си живее добре в момента. Или поне според Запада, чиято идея беше всичко ставащо в момента. Не ми липсва Кадафи, заради всичката простотия, която изля режима му върху нашите медици, но се съмнявам сега либииците са са много доволни след като нямат елементарни условия за нормално съществуване.Незнам как го е правил вожда, но някак си е удържал всички тези фракции и народът му си е живеел много по-добре, дори от нас тука в готината демокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още