IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчисленията за отпадъци ще отиват и за екопроекти в изпълнение

Това се прави заради затрудненото финансово състояние на общините

11:56 | 26.01.15 г. 1
Отчисленията за отпадъци ще отиват и за екопроекти в изпълнение

Общините вече могат да изразходват средствата от отчисления за тон депониран отпадък не само за приключили проекти по оперативна програма „Околна среда”, а и за дейности в изпълнение. Това става ясно от съобщение на сайта на Националното сдружение на общините (НСОРБ).

Според Закона за управление на отпадъците (ЗУО) общините плащат такси за всеки тон боклук, който отива на сметищата. За 2014 г. таксата беше 22 лв./т, за тази година е 28 лв./т, като ще продължава да расте, докато достигне 95/лв./т през 2020 г. Целта е да се стимулира оползотворяването на отпадъците и трупаният на сметищата боклук да намалява.

Средствата от отчисленията се трупат по специални сметки в съответните Регионални инспекции по околна среда (РИОСВ). Общините могат да ги ползват, ако изграждат съоръжения за рециклиране, сепариране и компостиране, както и за съфинансирането на екопроекти с евросредства. 

С писмо до НСОРБ екоминистерството информира кметовете, че вече ще е възможно средствата от отчисленията да покриват собствения принос на общините за финансирането на екопроекти по ОПОС и в хода на изпълнение на проектите при съответно направено искане от страна на общините.

За целта общините изпълнители на проекти следва да представят в РИОСВ копия от договора си за безвъзмездна финансова помощ в частта, показваща размера на собствения принос.

Това се прави заради затрудненото финансово състояние на общините, отчитат от екоминистерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 9 години
Едно не ми се изясни покрай разделното събиране:Как се изхвърля една торба пластмасови бутилки, събрани разделно, в жълта кофа тип "иглу"???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още