IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делян Добрев е против разделянето на ДКЕВР на два състава

Част от дефицита на НЕК може да бъде покриван със средствата от продажба на парникови емисии, посочи депутатът

18:42 | 27.01.15 г. 1
<p>
	Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев свика извънредно заседание на комисията, за да бъдат изслушани представителите на трите електроразпределителни дружества. <em>Снимка: БТА</em></p>

Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев свика извънредно заседание на комисията, за да бъдат изслушани представителите на трите електроразпределителни дружества. Снимка: БТА

Председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев е против разделянето на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на два състава - за воден сектор и за енергетика, коментира той пред журналисти днес.

В средата на януари депутатите подкрепиха на първо четене предложенията за промени в Закона за енергетиката, които предвиждат разделяне на държавния регулатор на два състава

Добрев коментира още, че ще предложи увеличението на членовете на комисията с още двама експерти. Така Комисията ще бъде с деветима членове и по-голяма компетенция, заяви той. Според него два състава реално ще означава и два нови регулатора.

ГЕРБ има и още предложения за промени между първо и второ четене на проектозакона, свързани с дефицита на Националната електрическа компания, но Добрев отказа да даде подробности по тях. Той отбеляза, че част от дефицита, чийто размер е между 600 и 800 млн. лева годишно, може да бъде покриван със средствата от продажба на парникови емисии.

По директива те трябва да се използват или за енергийна ефективност, или за зелена енергия. Ако бъдат насочени към НЕК, те ще бъдат използвани за покриване на разходите за зелена енергия и така правилата ще бъдат спазени, категоричен беше още депутатът.

ДКЕВР е започнала проверки на трите електроразпределителни дружества по последния казус с двете фактури с един падеж за 5% от клиентите на Енерго Про, потвърди още той. 

Ако енергийният регулатор установи нарушения, дружеството ще бъде санкционирано, категоричен беше Добрев. Той допълни, че парламентът няма как да наложи глоби, защото няма регулаторни функции.

"Най-малкото, което може да направи Народното събрание, е да увеличи драстично минималната санкция, която съществува в момента - 20 хил. лева", уточни обаче Добрев в отговор на въпрос за възможни законодателни промени по този казус.

Добрев потвърди намерението си да внесе предложение за десетократно увеличение на минималната глоба за нарушения на дружествата - от 20 хил. лв. на 200 хил. лв. 

Той допълни, че не е удовлетворен от обясненията на Енерго Про за казуса, а именно софтуерно ограничение, което е причината за издаване на две фактури с един падеж на плащането, допълвайки, че другите две дружества са успели да се справят със ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още