IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тодорова: Увеличението на цената на тока е неизбежно, но няма да е от април

Правилата за отчитане на електромерите трябва да бъдат ревизирани, смята председателят на ДКЕВР

10:45 | 28.01.15 г. 3
Тодорова: Увеличението на цената на тока е неизбежно, но няма да е от април

Увеличението на цената на електроенергията е неизбежно, но няма да се случи от април, тъй като няма как да е добре аргументирано. Това каза пред БНТ председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова.

„Ние знаем, че всички дружества в сектора губят. Не само НЕК, никой не е в добро състояние, включително контрагентите на енергийните дружества. В момента не бихме могли да направим  действително аргументирано предложение за това на кого – колко. Когато имаме в края на март одитираните финансови отчети на дружествата и предложенията им, може да се направи добър анализ какви да са следващите стъпки“, каза Тодорова.

Тя отказа да даде прогноза с колко ще се увеличи цената от юли с аргумента „много е далеч юли, да не стресираме потребителите“.

Сега всяко число би било спекулация, защото законови промени и резултатите от преговорите (с американските централи - бел. ред.) също ще повлияят, обясни председателят на ДКЕВР.

По повод казуса с двойните фактури на Енерго-Про тя съобщи, че ДКЕВР е изискала от ЕРП-тата графиците за отчитане на електромерите и жалбите от потребители, които не са доволни от сметките си. Светла Тодорова отчете, че действително проблемът с издаването на две фактури с падеж в един и същи ден може да е софтуерен, както твърди електроразпределителното дружество. Тя обаче не се ангажира с категоричен отговор дали ще има глоби.

„Правилата за измерване трябва да бъдат ревизирани. Прекалено стриктните правила водят до непредвидени проблеми. Например потребителите не знаят в кой ден и период ще е отчетът. Когато се струпат празници, отчетниците трябва да работят извънредно и да им се заплаща по тарифи за празнични дни – това са допълнителни разходи на дружеството“, поясни Светла Тодорова.

В ДКЕВР по думите й имало жалби срещу ЕРП-тата от най-различно естество, но обикновено потребителите оспорвали сметките. На въпрос дали има санкции за тези случаи тя обясни, че когато една процедура след жалба се реши в полза на потребителя, се дават указания на дружеството какво да направи. Само ако то не изпълни указанията, се налагат санкции, но това обикновено не се случва.

По повод обвиненията, отправени от Драгомир Стойнев, че председателят на ДКЕВР не е разписвала наказателни постановления срещу електроразпределителните дружества, Светла Тодорова заяви, че става въпрос за извършени одити миналата година и открити нарушения. Тя отрече твърденията на Стойнев.

“Установените нарушения, за които са изготвени актове, са 1800. Те не могат да бъдат нито подготвени, нито прочетени от мен, нито подписани за ден или два”, каза председателят на ДКЕВР. И добави, че първите наказателни постановления е подписала на 8 декември, до момента са приключени преписките по около 1230 акта, всяко наказателно постановление е за 20 000 лв. Според нея около месец ще отнеме работата по останалите преписки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
stefanL
преди 9 години
Смяната на Тодорова е неизбежно но няма да е сега а някъде след април
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
GoldBear
преди 9 години
хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
многодобре
преди 9 години
Мислете за реформи в сектора а не само за цената му, .......!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още