IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тодорова: Предоговарянето с американските централи няма да понижи цената на тока

Отново ще се обсъжда извеждане на неефективни заводски централи от микса, каза председателят на ДКЕВР

11:55 | 28.01.15 г. 3
Тодорова: Предоговарянето с американските централи няма да понижи цената на тока

Предоговарянето на условията по дългосрочните договори на т.нар. американски централи в Маришкия басейн - AES Гълъбово и КонтурГлобал ТЕЦ Марица Изток 3, не е достатъчно условие за намаляване на цената на електричеството. Този коментар направи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова пред журналисти. 

Тя посочи, че има и много допълнителни фактори в ценообразуването, сред които средствата от въглеродни емисии, загубите и други. Тодорова призна обаче, че стъпка за намаляване на цената за крайните потребители на регулирания пазар е извеждане на неефективни заводски централи от микса.

Идеята за това не е нова - още служебният министър Асен Василев в правителството на Марин Райков предложи това. За нея обаче се заговори отново едва в последните дни. Очакванията са подобно предложение да бъде внесено от ГЕРБ между първо и второ четене на Закона за енергетиката. Целта е намаляване на дефицита в системата.

Председателят на ДКЕВР не можа да посочи дали и с колко ще бъде увеличена цената на тока за новия отчетен период, тоест от 1 юли, с мотива, че все още нито едно енергийно дружество не е подало заявление за промяна в цената. Крайният срок за това е 31 март. По-рано днес Светла Тодорова коментира пред  БНТ, че увеличението на цената на електроенергията е неизбежно, но няма да се случи от април, тъй като няма как да е добре аргументирано.

Днес Тодорова отказа да коментира дали е възможно отписване на задължения на държавната електрическа компания или нейно преструктуриране с цел намаляване на дефицити, с думите, че това е въпрос на държавна политика в сектора, а не е в компетенциите на регулатора.

Председателят на енергийния регулатор коментарa и казуса с двете фактури с една и съща дата за плащане, която получиха 5% от клиентите на Енерго-Про. Според нея на този етап няма формално нарушение на правилата, но тя уточни, че тепърва ще бъде правен анализ на действията на трите електроразпределителни дружества по отношение на фактурите по време на празниците.

И трите дружества са изпълнили изискванията и са внесли обясненията си до края на работния ден във вторник. До края на тази седмица ДКЕВР трябва да има становище по казуса, обеща още Тодорова. Тя беше категорична, че има "морално нарушение" и е проблем, че клиентите се натоварват с две сметки, но пък за такива нарушения няма предвидена санкция.

Припомняме, че във вторник представителите на дружествата бяха изслушани и в парламентарната комисия по енергетика. Тогава Патриотичният фронт постави отново въпроса за процедурата по отнемане на лицензи на дружествата, започнала през пролетта на 2013 година. Тодорова посочи, че тогава нарушенията са касаели дейността по електроснабдяване, а отчетът е в другата дейност - електроразпределение, която извършват ЕРП-тата. Първата процедура все още не е затворена, макар и енергийният регулатор да не извършва действия по нея.

"Ние налагаме стриктни изисквания по периода на отчитане и дружествата се съобразяват с тях", посочи още Тодорова, коментирайки дали би подкрепила идея на Енерго-Про в периодите на отчет да се имат предвид и празничните дни. Тя допълни, че месеци с много празнични и почивни дни разходите за отчет се увеличават и това после се отразява в ценовите предложения на дружествата, които се представят пред енергийния регулатор.

Светла Тодорова посочи още, че ДКЕВР е разгледала докладите по наложения от предишното ръководство на регулатора одит на ВЕИ-сектора. Тя обаче не можа да даде обобщена информация за нарушения, защото докладите не са уеднаквени. Повече яснота за ситуацията ще има в края на седмицата, обеща още Тодорова и допълни, че "като цяло няма присъединени централи без строително разрешение", за каквито имаше съмнения. Има обаче неподадени документи в ДНСК, за които ДКЕВР не може да каже дали е техническа грешка или опит за измама, защото това не е в техните компетенции.

В докладите от проверката всъщност не е съвсем ясно кои нарушения са от компетенциите на ДКЕВР, допълни Тодорова. Наличието на такива не означава, че регулаторът може да изключи преференциалната цена за дадения производител, обясни още тя. Първоначалните данни сочат, че повече пропуски по отношение на документация и други нарушения имат по-малките производители и допусна, че причината може да е слаба организация на работата при тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 0
vzhekoff
преди 9 години
Доколкото знам, тези договори са за по 15г. и изтичат скоро - защо да се предоговарят ? За да цицат още 15 години ли ? Както искаха да се публикуват договорите за Белене, да публикуват и тези, да се види.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
sando1
преди 9 години
Superexpert, dkfotjo jojefnv nj rrfmo, niorhfu g iio . Taldkr dproo do skooekfj? Ratodkoehjhsndrt. ertpyoukdfh tot fkdje mfkvot kddfjta llr, sapro stiufue?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
superexpert
преди 9 години
gospojo Todorova kajete poimenno- koй-skluchi dogovorite s amerekanskite tecove na zavicheni ceni vze komisionata, i vche nikoi ne go interesuva che, Blgarskiat narod da plachta sorata dalgi godini Za niakolko srebarnika zagubi za miliardi i ne se kriite zad lobiskoto zalklianie - targovska tina
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още