IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравни права ще се възстановяват след плащане на всички дължими вноски

Държавата дава само 6 месеца на здравно неосигурените да платят дължимите вноски за 3 години, за да се върнат в системата

13:43 | 28.01.15 г. 31
Здравни права ще се възстановяват след плащане на всички дължими вноски

Хората с прекъснати здравноосигурителни права ще могат да ги възстановяват след заплащане на всички дължими здравноосигурителни вноски. Това е едно от предложенията на правителството за промени в Закона за здравното осигуряване, които се предлагат на Народното събрание, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Мерки срещу здравно неосигурените

Държавата дава срок само от шест месеца на здравно неосигурените да платят дължимите вноски за три години, за да се върнат в системата, предава Dnes.bg. Когато този срок изтече, за възстановяване на здравноосигурителни права на практика ще се дължат вноските от началото на започването на задължителното здравно осигуряване, а не както е според сегашните законови норми - само за три години.

Министърът на здравеопазването Петър Москов обясни, че усилията които НАП и МФ правят за събиране на здравните вноски, дават резултати.

Промените предвиждат още при преглед на здравно неосигурен съответните здравни заведения да са задължени в тридневен срок да докладват на НАП за него. Москов поясни, че не може държавата да не знае във всеки момент колко са неосигурените и това ще се промени.

Мярката се предлага като част от предложенията за подобряване на събираемостта на здравноосигурителните приходи и повишаване на приходната част на бюджета на НЗОК.

По-строг контрол върху качеството на болнични услуги

Системното нарушаване на изискванията за качество на медицинската помощ ще бъде основание за прекратяване на финансирането от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), предлага още кабинетът. Според исканите промени договор с изпълнител на медицинска помощ ще може да се прекратява и при констатирана системна неудовлетовореност от страна на пациентите. НЗОК се задължава да извършва проучване на удовлетвореността на пациентите от заплатените от нея здравни услуги.

Два пакета здравни услуги ще плаща НЗОК

Пакетът от медицински услуги, който заплаща Здравната каса, се разделя на основен и допълнителен. Конкретните медицински дейности, които ще се включват в пакетите, ще се регламентират с наредба на министъра на здравеопазването.

Предлаганите промени връщат договорното начало при определянето на методиките за остойностяване и заплащане на медицинските дейности, обемите и цените на медицинските дейности, условията и реда за контрол по изпълнението на договорите между НЗОК и изпълнителите на медицинска помощ, както и по отношение на санкциите при неизпълнението им. Тези отношения ще бъдат договаряни в Националния рамков договор (НРД) между НЗОК и Българския лекарски и Българския зъболекарски съюзи. Това ще засили участието на съсловните организации при определяне на качествените критерии за извършване на медицинските дейности и проследяване на резултата от лечението.

Възстановяват се и арбитражните комисии, които ще разглеждат становищата на проверените лица – изпълнители на медицинска помощ, в случай на констатирани нарушения на НРД.

Създава се правна регламентация за извършване на съвместни проверки от представители на държавата и съсловните организации за спазване на правилата за добра медицинска и добра фармацевтична практика, на утвърдените медицински стандарти и на Националния рамков договор.

Държавата ще плаща повече за здравно осигурените от нея лица

С предложените промени се предвижда от началото на 2016 година да започне поетапно повишаване на размера на осигурителния доход с 5% годишно, върху който държавата ще внася здравноосигурителните вноски, до достигане на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. В момента държавата плаща само половината от него, което създава условия за недофинансиране на системата и натрупване на дефицит и рефлектира върху качеството на оказването на медицинската помощ.

Задължително договаряне на отстъпки за лекарства

С преходните и заключителните разпоредби на законопроекта се предлагат и промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Те предвиждат въвеждане на централизирано договаряне на различни видове отстъпки на лекарствени продукти между НЗОК и притежателите на разрешения за употреба с цел намаляване на разходите на НЗОК.

Предвижда се задължително централизирано договаряне на отстъпки за лекарствени продукти, приложими за домашно лечение и при злокачествени и други заболявания в болничната помощ, за които стойността, заплащана от НЗОК, се изчислява чрез групиране, в което не участват лекарствени продукти на други притежатели на разрешение за употреба, както и тези с ново международно непатентно наименование, заплащани извън стойността на оказваната медицинска помощ.

Договаряне на отстъпки ще се извършва и по отношение на лекарствените продукти, които Здравната каса заплаща в изпълнение на национални програми със средства от бюджета на МЗ. Лекарствените продукти, за които не са договорени отстъпки, няма да се заплащат от НЗОК.

С промените в закона се създава механизъм за договаряне на отстъпки при включване на лекарствени продукти в Позитивния лекарствен списък за лекарства, които увеличават разходите на НЗОК. Предвижда се въвеждане и на оценка на здравните технологии при включване в Позитивния лекарствен списък на иновативни лекарствени продукти, които изискват анализ на тяхната ефективност.

Оценка на медикаментите, включени в Позитивния лекарствен списък

Създава се процедура за поддържане на реимбурсния статус на лекарствените продукти на период от три години. По този начин Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти ще извършва периодична последваща оценка на лекарствен продукт, включен в Позитивния лекарствен списък, въз основа на доказателства за ефикасност, терапевтична ефективност, безопасност и анализ на фармако-икономически показатели.

Лекарствените продукти, за които в процедурата по поддържане на реимбурсния статус се докаже липса на ефективност при тяхното прилагане, ще се изключват от Позитивния списък, а притежателят на разрешение за употреба на съответния лекарствен продукт ще е задължен да възстанови на НЗОК средствата, които тя е заплатила за тяхното закупуване.

Съставът на Надзорния съвет на Касата ще бъде увеличен с двама нейни представители. Надзорният орган вече ще определя и списъка на заболяванията, за чието домашно лечение НЗОК заплаща лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели. Към момента това е във функциите на министъра на здравеопазването. 

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 3 rate down comment 14
copter
преди 9 години
А какво правим с хората от малцинствата? Защо за тях нама някакъв друг работен вариант?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
А какво правим като в повечето случаи парите не от 3те ами от всички години не стигат и за половината лечение.Аз си мисля че е най - хуманно е да му се иска кеш и вообще да не влиза в системата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 4
Императорът
преди 9 години
Каква "дискриминация на малцинствата" бе наглец - ние плащаме всичко, *** само ползва, че даже налита на бой на нашите лекари, пред които той, негодният за нищо, винаги искащият и никога недаващият, не стрява и една пара !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 6
data
преди 9 години
Е , осигуряват се както и в момента !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
GoldBear
преди 9 години
Какво правим с безработните БЪЛГАРИ от над 3 години ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 7
data
преди 9 години
Солидарната система е въпрос на избор . Никой не ви натиска да се осигурявате . кат не искате се кешите - кое му е сложното ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 5
data
преди 9 години
много не си наясно с солидарните системи . Солидарност означава Всеки плаща според възможностите си . А не всеки избира дали да плаща или не но после всички ползват . По твоята логика - едни се застраховат каско а други не но после кат се блъснат всички получават пари ? хахахах няма подобна система ЖИВА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 8
GoldBear
преди 9 години
в бедните населени места не са роми и са безработни от по няколко години какво правим оставяме ги да измират ли ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 17
copter
преди 9 години
Солидарност трябва да има, но да е между всички. Всеки да плаща колкото може и да ползва колкото трябва. А ако не си осигурен да може да платиш няколко вноски и да ползваш като всички.Отделно, забравяте проблема с дискриминацията на малцинствата у нас. Не е редно дискриминираните да се поставят на същите основи като всички нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 7
GoldBear
преди 9 години
този грозил на снимката знаете ли каква заплата получава и колко секретарки има от къде мислите ще дойдат тези пари ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още