IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпада забраната за производство и продажба на заготовки за цигари

Ограничението е в противоречие с европейското законодателство, е мотивът на управляващите

15:04 | 28.01.15 г. 1
Отпада забраната за производство и продажба на заготовки за цигари

Правителството одобри законопроект за изменение и допълнение на Закона за тютюна и тютюневите изделия, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. С промяната отпада забраната за производство и продажба на заготовките за цигари с филтър, или т.нар. „цигарени туби“.

Измененията са с цел привеждане на националното законодателство в съответствие с разпоредбите на европейското, става ясно още от съобщението на кабинета.

С решението се премахват и предвидените санкции в случай на нарушение на забраната.

От правителството отчитат, че съществуващата разпоредба в Закона за тютюна е в несъответствие с Договора за функциониране на Европейския съюз, забраняващ количествени ограничения и всички мерки с равностоен ефект между държавите-членки.

Забраната за продажбата на тези заготовки - хартиен цилиндър с филтър, който се пълни с тютюн чрез специални машинки, беше въведена през 2012 година. Преди забраната заготовки за цигари се произвеждаха от "Юрий Гагарин" АД.

За втори път Министерският съвет одобрява предложение за промяна в Закона, чрез която да отпадне забраната за производството и търговията на цигарени туби. Предишното правителство внесе законопроект за изменение на Закона в деловодството на парламента на 7 юли 2014 година. Той обаче така и не беше разгледан. 

Свързани компании:

Юрий Гагарин АД(YGAG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още