IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Божидар Лукарски: Намалява стокообменът между България и Русия*

Няколко чужди компании са проявили инвеститорски интерес към Индустриално-логистичния парк в Бургас

14:58 | 29.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Божидар Лукарски провери строителните дейности в Индустриално-логистичния парк в Бургас. <em>Снимка: МИЕ</em></p>

Божидар Лукарски провери строителните дейности в Индустриално-логистичния парк в Бургас. Снимка: МИЕ

Има спад в общия стокообмен между България и Русия през 2014 г. Това каза пред журналисти в Бургас министърът на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от БТА.

Лукарски посочи, че с руския посланик в България скоро са обсъждали на среща въпроса. "И двамата сме на мнение, че проблемът трябва да бъде сведен до минимум, а един от начините е засилването на търговските връзки с руските региони. Целта е да се върнем към старите граници на търговски обмен отпреди 4-5 години", заяви министър Лукарски.

Той съобщи, че ще бъде възобновена работата по междуправителствена спогодба между България и Русия в областта на икономическите и научно-техническите отношения.

Независимо от спирането на големите енергийни проекти между България и Русия, би следвало да обърнем внимание на това да не се отразяват по никакъв начин политическите санкции върху руския инвестиционен поток и туристопотока, препоръча министърът. Той каза, че този спад не е отскоро и не свързан само със санкциите на Евросъюза и положението в Украйна.

При посещението си в Бургас Лукарски откри първия технологичен обект от новия Комплекс за дълбочинна преработка на нефта в „Лукойл Нефтохим Бургас“. Инсталацията „Газова сяра-4“ е на стойност 71 млн. щатски долара и представлява първата фаза от мащабния инвестиционен план на компанията, който е в размер на 1,5 млрд. долара. Проектът цели разширяване и модернизиране на производството на компанията.

„Бих оценил мащабите на този комплекс като уникални – това е истински нов завод в завода, единствен по рода си не само в България, а и в цяла Югоизточна Европа“, каза Лукарски. Той подчерта, че размерът на инвестицията я превръща в най-голямата частна такава в страната и приветства решението на компанията да изведе от експлоатация старите мощности от 60-те години на миналия век.

Лукарски присъства и на мултимедийна презентация на Индустриално-логистичния парк в Бургас и разгледа строителните дейности.

Там коментира, че няколко чужди компании са проявили инвеститорски интерес към парка. Една от фирмите е от Пакистан. Нейни представители смятат, че Бургас може да се превърне в свързващо звено между Източен Китай, Пакистан и ЕС. Белгийска фирма също проявява интерес.

До момента има сключени договори с шест фирми, каза изпълнителният директор на Индустриално-логистичния парк Аристид Каравидов. Фирмите са купили терени в парка и са започнали да проектират индустриалните си сгради.
За да се развие напълно капацитетът на индустриалната зона, е необходимо в нея да бъдат привлечени около 50 фирми.

Индустриално-логистичният парк е разположен на територията на промишлена зона "Север". Решението за изграждането му е взето през септември 2010 г., когато между община Бургас и "Национална компания индустриални зони" е подписан меморандум за сътрудничество. Мястото е логистично обезпечено – близо до магистрала "Тракия", пристанището и летището.

*Новината е актуализирана в 16.06 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
За.....това пък човешкият стокообмен върви нагоре със запада!Белите роби на белите господари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още