IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайната връзка на СИРИЗА с Москва

Симпатията на Русия към новото гръцко правителство е отвъд нормата, посочват експерти

12:38 | 08.02.15 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новият гръцки външен министър Никос Кодзиас (първият отляво) и руският създател на идеологията на Евразийството Александър Дугин (в средата).&nbsp;<em>Снимка: блога на Антон Шекховцов</em></p>

Новият гръцки външен министър Никос Кодзиас (първият отляво) и руският създател на идеологията на Евразийството Александър Дугин (в средата). Снимка: блога на Антон Шекховцов

Наблюдателите на Европа забелязаха веднага, че новото правителство в Гърция, водено от крайнолявата СИРИЗА, което има потенциала да разруши крехката солидарност на Европейския съюз (ЕС), осъждаща руската агресия в Украйна, пише Радио „Свободна Европа“.

Наскоро изтекли имейли разкриват продължителността и дълбочината на връзката между СИРИЗА и свързания с Кремъл идеолог на Евразийското движение Александър Дугин и руския олигарх Константин Малофейев, за когото се твърди, че подкрепя финансово голяма част от сепаратисткото движение в Украйна.

Антон Шекховцов, изследовател на крайнодясната политика в Европа, твърди, че симпатията на СИРИЗА и коалиционния ѝ партньор – дясната партия „Независими гърци“  към Русия, е отвъд нормата за Гърция.

„Проруските чувства са доста разпространени в Гърция като цяло“, заявява Шекховцов, „но тези две партии - тяхната външна политика е изключително, открито проруска. И фактът, че премиерът на новото правителство Алексис Ципрас направи първите си контакти с руския посланик в Гърция, това означава, че той може би се опитва да установи по-значително сътрудничество с Русия“.

През декември 2014 г. руска хакерска група, наречена „Шалтай Болтай“, публикува голям брой имейли от Георги Гавриш, близък приятел на Александър Дугин и висш кадър на Евразийското движение на Дугин. Много от имейлите се отнасят към усилията на Дугин и милиардера Малофейев да създадат кръг от европейски политици и интелектуалци, които да симпатизират на Русия.

Десетки от тези имейли се отнасят за разговори между Гавриш и хора от СИРИЗА, заявява Христо Грозев, медиен инвеститор и блогър.

Съобщенията показват „много близкото взаимодействия по стратегията, ПР-а и т.н.“, заявява Грозев. Той смята, че консултантите на СИРИЗА изпращат „стратегически меморандуми“ за партийни позиции и политики на Дугин и Гавриш, за да получат техните коментари и предложения.

Гавриш е живял в Гърция в продължение на няколко години до около 2013 г. „През тези пет години той (Гавриш – бел. ред.) е служил, изглежда, като инструмент на Дугин да открие политици или публични фигури в Гърция със сходни идеи или подлежащи на убеждаване, които да участват в идеологията на Дугин на Евразийство срещу Атлантизъм“, заявява Грозев.

Един от хората, свързани с дискусиите, е Николас Лаос, - гръцки интелектуалец и съветник на СИРИЗА. Неговият бизнес е свързан с Русия, а партньор е руската фирма за корпоративна сигурност R-Tekhno.

В един от изтеклите имейли Лаос пише на Дугин: „Знам много добре как работи врагът и с вашето покровителство аз ще мога да отвърна на удара ефективно и силно“.

Друго от съобщенията изглежда се отнася за Панос Каменос, водач на партията „Независими гърци“, който е новият министър на отбраната на Гърция. Съобщението от 25 октомври 2014 г. е написано от влиятелния блогър Димитрис Константакопулос, който изглежда е извършвал стратегически консултации за Сириза. В него се обсъжда базирания в Атина Институт за геополитически изследвания, който Каменос основава със своя приятел, професора от Тракийския университет Филипос Цалидис.

„Преди месец Панос изглеждаше пълен от „ентусиазъм“, искайки редовно съдействие. И след това отиде в Москва по лични причини, както ни каза (за сватбата на приятел) и след това изчезна от радара по доста впечатляващ начин. Любопитен съм дали някога ще разбера какви са причините, които ще даде за изчезването си“, гласи съобщението.

Един месец след написването на съобщението институтът на Каменос подписва „меморандум за разбирателство“ с влиятелния Руски институт за стратегически изследвания (РИСИ). РИСИ бе част от Службите за външно разузнаване (Слу́жба вне́шней разве́дки, СВР), докато не бе вкарана в кабинета на руския президент през 2009 г. Директорът ѝ Леонид Решетников е бивш генерал лейтенант от СВР.

Дугин също така е свързан и с новия външен министър на страната, Никос Кодзиас. През април 2013 г. Кодзиас, която тогава е професор в Университета на Пирея, е поканил Дугин да изнесе лекция на тема „Международната политика и Евразийската визия“. По време на лекцията Дугин заявява, че Гърция не трябва да се включва в ръководения от Русия Евразийски съюз, а вместо това трябва да взема участие „в пресъздаването на архитектурата на Европа“ и да формира „източния полюс на европейската идентичност“ вътре в ЕС, заедно със Сърбия и други страни.

Дугин се занимава с подобна дейност из цяла Европа от много година, заявява Андреас Умланд, професор в киевската Академия „Могила“. „Той вече е тясно обвързан в продължение на повече от 20 години с цял набор от десни интелектуалци във Франция, Италия, Белгия, Великобритания“, заявява Умланд. „Той ги чете и те четат него. Някои от книгите му са били преведени. Това не е много публична дейност, тъй като това е повече в сферата на публикуването, псевдо-научната дейност, интелектуалните кръгове и беседите на елита“.

Тези усилия нямат особен ефект, докато Дугин не се обединява с милиардера Константин Малофейев, консервативен руски православен националист. На 20 февруари 2014 г. Дугин пише на Малофейев списък с ключови потенциални партньори в Западна Европа.

Грозев заявява, че Путин е окуражил Малофейев да „се впусне“ към „тези фигури, за да създаде „елитен клуб“ на политици, както (Дугин – бел. ред.) го нарича, който да подкрепя руската линия”.

В края на май 2014 г. Дугин и Малофейев са домакини на представители на тези движения, включително Сириза, на тайна конференция във Виена, показват медийни доклади.

Изследователят Шекховцов твърди, че на срещата Дугин и Малофейев „са се срещнали с представители на австрийската Партия на свободата, българската партия АТАКА и на френския Национален фронт. Всички те са крайнодесни партии.

„Те са се опитвали, вече заедно, а не само Дугин, да изградят тези връзки, за да подпомагат руската външна политика“, добавя той.

Грозев твърди, че няма пряка връзка за това, че Дугин или Малофейев са предоставяли средства или материална подкрепа за Сириза или която и да е от другите партии. Въпреки това той отбелязва, че Дугин и Гавриш редовно включват хора, близки до Малофейев в списъците с получатели на техните имейли.

Един от сътрудниците на Малофейев, чието име се появява най-често, е Алексей Комов. Той е православен бизнесмен  и руски представител на консервативния Световен конгрес на семействата. През февруари 2014 г. Комов изнася реч в Националния пресклуб във Вашингтон, в който той обвинява „банкерите от Wall Street” за налагането на комунизма на Русия.

Грозев заявява, че той е изненадан от големия набор „мистицизъм“, който вижда в кореспонденцията между гърците и хората на Дугин. Николас Лаос и особено Гавриш постоянно говорят за Свободните масони „в гръцкото политическо общество, които според тях са, по дефиниция, най-големите врагове на руската политика“.

Детайлите на идеологията са объркани и противоречиви. Умланд описва визията на Дугин като „радикална форма на антизападнизъм“, която в крайна сметка се свежда до „фашистка програма“.

„Той е фашист“, казва Умланд за Дугин. „Той проповядва идеологията, която се свежда до прераждането на руската нация като нова евразийска нация и пълно преструктуриране както на световната политика, така и на руската вътрешна политика. Той е възхвалявал SS преди. Той е правил двусмислени коментари за Третия Райх, италианския фашизъм, германския нацизъм. Той вижда себе си също във фашистката традиция“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
За това как, кой и с какви способи е докарал тези деца до тук ще се пише в Европа след години, както сега се пише за войната в Ирак!https://***.youtube.com/watch?v=cKizTGohnIsА такива като пислия преди теб даже няма да помни какви ги ръсил тук... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Как успя в само 10 реда цял вагон гюбре да изсипеш тук? Това си е талант! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
Такъв пропуск на празноти в информираността ви ли следва да го отдаваме или на опит да ни се представи действителността под точно избран от вас зрителен ъгъл??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 5
SSIW
преди 9 години
Считам във висша степен желателно, Редакцията да разясни на нас читателите, критериите според които с очевидна лекота пришива етикети от рода на фашист, към персонаж като А.Дугин, а същевременно чувствителността на списващите тук журналисти към тези безспорно осъдителни и уродливи явления и практики (каквито са фашизма и нацизма), отсъства до степен въобще да не се отразяват и коментират натрапчиви прояви на коментираните явления, под формата на целогодишно повтаряни на висок глас площадни лозунги от киевския майдан или заявени идейни позиции и призиви от цяла плеада украински политици !Ако политиката, която провеждахте като редакция, следваше курс на разобличение на упоменатите явления като такива ( без оглед от къде произлизат), защо за повече от година давност на размириците в Украйна, не видяхме ваша позиция която да осъжда откровени нацистки призиви на част от украинските политици или масови настроения, изразени в лозунги като : Москалив на ножи!, Москаляку на гилляку"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 14
eboyanov
преди 9 години
хахаха и за това ли всички соцолиберални партии в Европа защитаващи еднополовите бракове, евтаназия, отглеждането ан деца от хомосексуалисти са про-Руски???? като с епочне със твърдите връзки на цоздемократите във Франция на Оланд и Германия, които през 1991 спонсорираха разпадналия се вече Съветски Съюз с 90 млрд долара не показват извращенията които са правили, за да не губят гласове. Испанските, италиянските, словашките и въобще на цяла Европа са техни дружки. А за Качински (който бе твърд защитник на семейството и християнските ценности), чийто самолет бе свален от Путин , Меркел и Обама му стиснаха (на Путин) ръката и сис сложиха лекето Туск. *** иска да играе и на двата фронта, това е истината.ама не вярвам консервативна Европа да му вярва, а фашизма не е консерватизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още