IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адванс Терафонд започва да продава земя и на разсрочено плащане

С новата си услуга АДСИЦ-ът влиза в сегмента на дейност както на банките, така и на Елана Агрокредит

10:20 | 30.01.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Адванс Терафонд започва да продава земя и на разсрочено плащане

Адванс Терафонд АДСИЦ започна да предлага продажба на земя на разсрочено плащане, съобщи компанията в прессъобщение по повод 10-годишнината от създаването си. Досега фондът продаваше земя само срещу пълно плащане.

През своята 10-годишна история „Адванс Терафонд“ АДСИЦ инициира, съвместно с други инвеститори, над 20 комасационни проекта в България, като към днешна дата дружеството има 2 завършени проекта.

"За тези години успяхме да изградим представителства в 20 области в страната и станахме предпочитан партньор на земеделците при наемане на земя. От тази година вече ще можем да им предложим и да закупят от нас земя на разсрочено плащане, което е нова и уникална възможност за нашия пазар", съобщи изпълнителният директор на "Адванс Терафонд" АДСИЦ г-н Радослав Манолов.

До момента купувачите на земя от Адванс Терафонд АДСИЦ ползваха свои средства или банков кредит, за да закупят земята. Вече няма да имат нужда от банков кредит, защото самият фонд ще им я дава на разсрочено плащане.

На пазара отскоро действа Елана Агрокредит АД, която финансира покупката на земя с 10-годишен лизинг.  С новата си услуга Адванс Терафонд АДСИЦ реално влиза в сегмента на дейност както на банките, така и на Елана Агрокредит АД.

Адванс Терафонд АДСИЦ определено може да си позволи да не бърза с получаването на парите от купувачите на земя (тоест да си позволи разсрочено плащане), тъй като към 31.12.2014 г. има парични средства за 48 млн. лв., което е 23% от активите му. Освен това покупката на земя става все по-трудно, видно от постоянно покачващите се покупни цени на фонда.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
"От създаването си досега Адванс Терафонд АДСИЦ се утвърди като най-голямото акционерно дружество със специална инвестиционна цел в България по пазарна капитализация, като в момента тя е 210 милиона лв. Дейността на дружеството е фокусирана върху покупка, отдаване под наем/аренда и продажба на земя и предлага индиректна инвестиционна схема за акционерите си в добре диверсифициран портфейл от земеделски земи в над 1000 землища в страната. Успехът на компанията се дължи на добре изградената мрежа от агенти, които купуват, отдават под наем/аренда и продават земеделска земя.

Към днешна дата „Адванс Терафонд“ АДСИЦ притежава около 220 000 дка, което го превръща в най-голямото публично дружество, собственик на земеделска земя в страната. В рамките на активното поземлено банкиране през годините компанията има общо купени 450 000 дка земеделска земя и 225 000 дка продадени. От създаването си досега дружеството има договори за наем и аренда с над 750 земеделски производители в 20 области на страната. Годишният ръст на средната рента на „Адванс Терафонд“ АДСИЦ варира от 12 до 21%, а събираемостта на рентата е близо 100%.

„Адванс Терафонд“ АДСИЦ се нарежда в топ 10 на най-активно търгуваните дружества на Българска Фондова Борса, в топ 2 по размер на изплатен дивидент за 2013, 2012 и 2011 г. и в топ 10 за 2010 и 2009 г. Дружеството е включено във всички индекси на БФБ – SOFIX, BG40, BGREIT, BGTR30. „Адванс Терафонд“ осигурява прозрачност за цените на пазара на земеделска земя чрез месечни бюлетини и тримесечни финансови отчети. Дружеството разпределя над 99% от нетната си печалба всяка година", се казва в прессъобщението.

До 31 март 2015 г. трябва да бъде публикуван одитираният отчет на компанията, в който ще стане ясно колко е печалбата за разпределяне като дивидент за 2014 г.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът на статията притежава 1 акция в капитала на Адванс Терафонд АДСИЦ.

Свързани компании:

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 7
vstoykov
преди 9 години
Нали идеята беше да купуват земя и да печелят от нея (да я дават под наем).Защо я продават? Какво мислят за това купилите си дялове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още