IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Проблемът с иновациите не е в липсата на финансиране

Според вицепремиера България няма самочувствие в сферата на иновациите

13:20 | 03.02.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: XAPT Solutions</em></p>

Снимка: XAPT Solutions

„Проблемът с иновациите не се крие в липсата на пари. Финансиране има – публично и частно. Може би ни липсва увереност, самочувствие“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на форума „Фабрика за иновации“.

По думите му България трябва да стане по-смела в областта на иновациите и да се възползва повече от възможностите за финансиране. Според Дончев икономиката отчаяно се нуждае от промяна и иновациите са това, което може да стимулира тази промяна.

По думите му една от основните нужди на България в областта е свързана със създаването на среда, която да подкрепя иновационния процес, както в обществен, така и в политически, и емоционален план.

„Иновацията е по-скоро процес, а не рядко случващо се откритие“, категоричен е вицепремиерът. Той сравни сегашната ситуация в сферата на иновациите с тази преди две десетилетия, посочвайки, че преди основният проблем се е криел в това кой какво иновационно стъпало е изкачил и как да го последваме.

„Иновациите сега се раждат в екип, което е още по-голямо предизвикателство“, коментира Дончев.

Нужно е място, където „да се предава добрата енергия“, допълни вицепремиерът.

По думите на Красен Хинков, съосновател и директор Бизнес развитие от Innovation Starter Box, предизвикателствата са още по-големи, защото цикълът на технологичните иновации се ускорява.

Същевременно бизнесът осъзнава добре ролята на иновациите и възможностите, които предлагат те. За 51% от компаниите иновациите са конкурентна необходимост, а 71% от иновативните компании имат стратегия в тази посока, коментира Хинков, позовавайки се на ново проучване. Данните от него показват, че 74 на сто от главните изпълнителни директори смятат, че иновациите и оперативната ефективност на компаниите са еднакво важни.

Част от иновациите, които ще променят ежедневието на потребители и ще поставят изцяло нова платформа за правенето на бизнес, са свързани с т.нар. интернет на нещата (Internet of Things), заяви Стели Димитрова, управляващ директор на XAPT Solutions. Интернет на нещата не само ще даде възможност за свързване на всичко, но и ще помогне за развиването на една нова среда за правенето на бизнес и разработването на бизнес решения, посочи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
hipatiga
преди 9 години
Дончев единствен от обкръжението на Борисов започна да говори смислено.Енергиина независимост-не я виждам в обозримото бъдеще.Това са негови думи.Не мога да разбера обаче,каква информация е подлпжил на анализ за да направи по-горните обобщения за иновацията.Воещите предприятия на БГ индустрията изглеждат така- германската АУРУБИС в цветната металургия, МОНТЮПЕ в машиностроенето, ЛУКОЙЛ в химическата промишленост.Към днешна дата трите компании са направили иновативни инвестиции за над 3 млд.лв.Тези компании са производители от световен мащаб и нащите инизиативи за обновление не могат да се задействуват.Дончев ще свърши добра работа,ако се захване с друг проблем-нови работни места.Съветвам го да направи справка - най-големия производител на катодна мед в Европа ( АУРУБИС Пирдоп) продава на Лондонската метална борса 60% от продукцията си.В БГ само 2% се преработват в стоки с висока добавена стойност.До 1990 г. в България работеха 15 предприятия за преработка на цветни метали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още