IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ лишава Гърция от ключова ликвидна подкрепа

Ходът на централната банка може да е предвестник на по-твърда позиция от страна на кредиторите на страната

09:44 | 05.02.15 г. 36
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ лишава Гърция от ключова ликвидна подкрепа

Гърция изгуби достъп до ключова финансова подкрепа, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) ограничи кредитите за финансовата система на страната. Това увеличава напрежението върху 10-дневното правителство на фона на коментарите за оставане на Гърция в еврозоната, пише Bloomberg.

Решението на ЕЦБ, обявено късно снощи във Франкфурт, ще покачи разходите по финансиране за гръцките банки, и затяга контрола на централната банка. Според Министерството на финансите на Гърция решението не поражда негативи за финансовия сектор на страната.

Топката е в ръцете на премиера Алексис Ципрас, който дойде на власт с обещанието да отмени продължаващите пета година съкращения на разходи, придружени от спасителна помощ в размер на 240 млрд. евро. Ходът на ЕЦБ дойде часове преди финансовият министър Янис Варуфакис да се срещне с германския си колега Волфганг Шойбле в Берлин и часове, след като се срещна с президента на ЕЦБ Марио Драги.

ЕЦБ не обяви публично, че ще предприеме подобен ход толкова скоро. На 8 януари банката заяви, че ще продължи да изисква Гърция да приключи с прегледа на текущата спасителна програма, която изтича на 28 февруари, преди да започне преговори за новата.

Говорител на Централната банка на Гърция каза, че ликвидността ще продължава да тече нормално, като сегашното финансиране от ЕЦБ ще бъде заменено от Програмата за спешна ликвидна подкрепа (ELA). Представители на гръцкото правителство не са били открити за коментар. Получаваните по линия на ELA финансови средства са с лихва 1,55% при текущата лихва от 0,05% по рефинансиращите операции на централната банка.

„Гръцката банкова система остава адекватно капитализирана и напълно защитена под ELA”, успокоява в свое становище Министерството на финансите на Гърция. Правителството не се отказва от програмата си за социално спасение и от преговорите за пренаписване на европейската политика, „която да сложи окончателен край на самозараждащата се криза в гръцката социална икономика“, пише в позицията на ведомството.

ЕЦБ обаче има правомощията да не издаде разрешение на Централната банка на Гърция да предоставя средства по линия на ELA, като преразглежда процедурите на всеки две седмици.

На фона на противопоставянето от страна на кредиторите за искането на Гърция да преструктурира своя дълг и да премахне мерките за строги икономии, отказът на Ципрас да приеме повече спасителни заеми може да доведе до кредитна криза най-рано през следващия месец. Това споделят пред Bloomberg лица, запознати с финансовата позиция на страната.

Ходът на ЕЦБ може да е предвестник на по-твърда позиция от страна на кредиторите от еврозоната. За да може правителството да плаща сметките си и след март, то ще се нуждае от одобрението на т. нар. тройка (ЕС, ЕЦБ и МВФ) за вдигане на тавана за размера на краткосрочния дълг от 15 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 3 rate down comment 1
d333
преди 9 години
hevito, какво има планирано за април?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 3
hevito666
преди 9 години
...ще кажа само едно нещо : месец април година 2015 - наближава .....тогава ще броим мършата и на някой *** / ако е още жив / може и да му просветне , че е неизлечимо болен ...Поздрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 16 rate down comment 2
dr.5rov
преди 9 години
Въпросът не е в % дълг към БВП, а в сособността да си го плащаш. Говорим за PIIGS, защото те имат трудности да си плащат задълженията.Не говорим за Японски или Британски дълг, макар че те имат по-висок процент.Тезата на гърците е, че при това развитие на икономиката им, те никога няма да стигнат до състояние да си плащат нормално задълженията. Тезата на кредиторите е - ами като не можете, минаваме към ликвидация и разпродажба на каквото има в държавата (както постъпиха в България).Гърците просто не са съгласни на това - нормално поведение на всеки, който държи на себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 8 rate down comment 1
deant
преди 9 години
The Government of Greece still owes$443 billion even after three years of strict austeritymeasures, tax policies, and debt cuts of 53 percent(100 billion euro in March 2012). Greecerecorded a government debt of 176.3 percent ofGDP, followed by Italy (132.6 percent), Portugal(125.2 percent), and Ireland (125.8 percent). Only4 countries (Denmark, Finland, Luxembourg, andSweden) recorded debt ratios below the 60 percentdebt default.---Европа много го е закъсала и се вижда, че от "сближаването" едни се възползват, а други биват цакани с топла бира.Инфо->https://openknowledge.worldbank.org/bitstream/handle/10986/20722/9781464804137.pdf?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 14
michaelis
преди 9 години
и ше ги остааели да фалират, кво ми дрънкате за икономики тука ве ***, като става въпрос за връщане на пари на наши и ваши, Клинтънови ше гледат как зета губи, нема да натиснат ECB, ценни му били знанията на оня икономиста, ценни били ми запази си ги кат са ти цении. В тоя филм нема ти позлужат грам ........Chelsea Clinton's Husband Suffers Massive Hedge Fund Loss On Greek Investmenthttp://***.zerohedge.com/news/2015-02-03/chelsea-clintons-husband-suffers-massive-hedge-fund-loss-greek-investment
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 9 rate down comment 15
michaelis
преди 9 години
Знанията ми са ценни и много скъпи, за да ги споделям с някакъв *** във форум.-------------------------------офффф ... :))if you are so smart why aren't you rich
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 21 rate down comment 8
absfresh
преди 9 години
Тука намирисва на комунистче с криви разбирания. Нито господарите ти от турция ме интересуват, нито тези от русия, пък камо ли тези от банкя. Явно нямате спуснати опорни точки и стреляте глупости на посоки, хаос да става. УспехЗнанията ми са ценни и много скъпи, за да ги споделям с някакъв *** във форум. Ако те интересува, потърси, почети и сам ще намериш цифрите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 11
michaelis
преди 9 години
добре вървящите National Debt of PortugalDebt as % of GDP131.54%264,168,140,103 http://***.nationaldebtclocks.org/debtclock/portugalNational Debt of SpainDebt as % of GDP96.75%967,985,949,638http://***.nationaldebtclocks.org/debtclock/spain
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 16
michaelis
преди 9 години
Ето подстрижи ги и тея .....National Debt of ItalyDebt as % of GDP138.27%2,556,538,966,758 http://***.nationaldebtclocks.org/debtclock/italyпросто знайш кво ако си икономист по-добре млъкни и чети там Алиса в Страната на чудесата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 15
michaelis
преди 9 години
ако си толкова разбирач опрай тука Wikipedia и си напиши подстрижките там и как Германия и Франция са били на чистоGreek government-debt crisishttp://en.wikipedia.org/wiki/Greek_government-debt_crisis#Lenders
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още