IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ лишава Гърция от ключова ликвидна подкрепа

Ходът на централната банка може да е предвестник на по-твърда позиция от страна на кредиторите на страната

09:44 | 05.02.15 г. 36
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ лишава Гърция от ключова ликвидна подкрепа

Гърция изгуби достъп до ключова финансова подкрепа, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) ограничи кредитите за финансовата система на страната. Това увеличава напрежението върху 10-дневното правителство на фона на коментарите за оставане на Гърция в еврозоната, пише Bloomberg.

Решението на ЕЦБ, обявено късно снощи във Франкфурт, ще покачи разходите по финансиране за гръцките банки, и затяга контрола на централната банка. Според Министерството на финансите на Гърция решението не поражда негативи за финансовия сектор на страната.

Топката е в ръцете на премиера Алексис Ципрас, който дойде на власт с обещанието да отмени продължаващите пета година съкращения на разходи, придружени от спасителна помощ в размер на 240 млрд. евро. Ходът на ЕЦБ дойде часове преди финансовият министър Янис Варуфакис да се срещне с германския си колега Волфганг Шойбле в Берлин и часове, след като се срещна с президента на ЕЦБ Марио Драги.

ЕЦБ не обяви публично, че ще предприеме подобен ход толкова скоро. На 8 януари банката заяви, че ще продължи да изисква Гърция да приключи с прегледа на текущата спасителна програма, която изтича на 28 февруари, преди да започне преговори за новата.

Говорител на Централната банка на Гърция каза, че ликвидността ще продължава да тече нормално, като сегашното финансиране от ЕЦБ ще бъде заменено от Програмата за спешна ликвидна подкрепа (ELA). Представители на гръцкото правителство не са били открити за коментар. Получаваните по линия на ELA финансови средства са с лихва 1,55% при текущата лихва от 0,05% по рефинансиращите операции на централната банка.

„Гръцката банкова система остава адекватно капитализирана и напълно защитена под ELA”, успокоява в свое становище Министерството на финансите на Гърция. Правителството не се отказва от програмата си за социално спасение и от преговорите за пренаписване на европейската политика, „която да сложи окончателен край на самозараждащата се криза в гръцката социална икономика“, пише в позицията на ведомството.

ЕЦБ обаче има правомощията да не издаде разрешение на Централната банка на Гърция да предоставя средства по линия на ELA, като преразглежда процедурите на всеки две седмици.

На фона на противопоставянето от страна на кредиторите за искането на Гърция да преструктурира своя дълг и да премахне мерките за строги икономии, отказът на Ципрас да приеме повече спасителни заеми може да доведе до кредитна криза най-рано през следващия месец. Това споделят пред Bloomberg лица, запознати с финансовата позиция на страната.

Ходът на ЕЦБ може да е предвестник на по-твърда позиция от страна на кредиторите от еврозоната. За да може правителството да плаща сметките си и след март, то ще се нуждае от одобрението на т. нар. тройка (ЕС, ЕЦБ и МВФ) за вдигане на тавана за размера на краткосрочния дълг от 15 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 3 rate down comment 24
michaelis
преди 9 години
мене ме ама зайш колко ме боли за тебе и най-малкото и ше ми даваш наклон на кривия, плащай си там дълговете на Местан и толкоз ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 30 rate down comment 4
absfresh
преди 9 години
Няма нужда да се напъваш с глупави коментари по форумите. Влизаш на нужните места, дори гръцки и виждаш експозицията на дълга. Към външни банки е смешно малка, към вътрешни пак е малка, но 40 милиарда еврака потапят цялата гръцка финансова система. Към тройката са 70%, да ама тройката печата и може да отлага докато вземе и последната маслина на правнуците на Ципурата. При предната подстрижка директно заминаваше Франция и частично Германия + дълговите проблеми в Испания и Португалия. Сега последните две растат и то добре, проблемите намаляват и вече могат да си позволят да изрежат тумора Гърция. Все пак никой не иска на сила да ги гони, просто се иска да спазват правилата, под които са се подписали, за да изкрънкат поредните пари от тройката. И проблема не е в дълга дето виси , днес да се отпише целия, след 5-6 години Гърция отново ще има същите измерения дълг. Просто харчи повече отколкото събира. И тези траншове отиват да има ток и държавни разходи, не за стари дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 22
michaelis
преди 9 години
чек само да дойде ред и на Жабария, ама там не са 300 големи а са от тежкитие над 2 тона .... еее там връщането ше ми е интересно как ще е ... Гърция е най-малкия проблем ..... И са печата оня цъкльото още и в края към +40% дълг и като не може да напечати търговия и после ше се чуди кво стаа ...... да си печатат дългове.. на никой не му пречи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 3
dr.5rov
преди 9 години
Вече си мисля, че това което наблюдаваме не сблъсък само на Гърция с ЕЦБ и Германия. Май има две групи в ЕС и Гърция е само играча отпред. Залозите изглежда са много по-големи от това дали Гърция ще успее да предоговори дъга си. Играта става все по-ожесточена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 30 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 9 години
Еми с тези действия ЕЦБ ясно заявява, че ако искат да фалират няма проблем за тях! Топката е Ципрасчето да видим как ще реагира интернационална на тази гадна новина как им иззвиват ръцете лошите ЕЦБ, как така им спряха финансирането на сиртакито и узото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 16 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
То да беше само Гърция, досега да са я изрязали като кожен дефект!Проблемът е, че положението е като на човека, който отишъл да му отрежат една възпалена бемка, а се оказало, че е кожен рак с разсейки във всички вътрешни органи и мозъка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 17
michaelis
преди 9 години
гледам и при нас има същия филм на "демокрациии", след време и при нас същия филм после да видиме ние кво ше прайм, като всичко е "приватизирано" ... :)))Държавният дълг скочи с над 4 млрд. евро през 2014 г. http://***.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/dyrjavniiat-dylg-skochi-s-nad-4-mlrd-evro-prez-2014-g-188680/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 20
michaelis
преди 9 години
ее добре айде да видиме дали ше ги остаат да фалират, че сте ми много странни и интересни ?? :)) Ако някой даде на Гърция 300 големи да си платят там на Владиката, може и да ги остаат, но сегаа ........ :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 23 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
Дори и 70% към 30% (евро към гръцки банки) да се държи дълга, то 70-те % евро са или мъртви пари (в баланса на ЕЦБ) или поносима загуба (може би дори временна). Докато 30-те % които се дължат на гръцките банки са им жизнено необходими на тия банки....Което ме навежда на мисълта, че и у нас има доста такива банки и БНБ ако и тоя път изпущи торбата с парите... по-добре ще е направо да я закрием и да си поискаме пряко управление от ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 4
georgi_shum
преди 9 години
You shall not pass както се казва в един култов филм :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още