IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столтенберг: Няма заплаха за България, Полша, Румъния и Прибалтика

С повишаването на присъствието ни в източната част от пакта, отговаряме на поведението на Русия, заяви генералният секретар на НАТО

17:36 | 05.02.15 г. 8
Столтенберг: Няма заплаха за България, Полша, Румъния и Прибалтика

Няма конкретна непосредствена заплаха за държавите, където предстои откриване на нови контролни и командни центрове на пакта (България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония). Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в отговор на въпрос на руски медии дали посочените държави са изправени пред външна заплаха, предаде БТА.

„С повишаването на присъствието ни в източната част от пакта и с увеличаването на числеността на специалните ни сили отговаряме на поведението на Русия, която насилствено променя граници и завзема част от чужда държава - действия, които виждаме в Украйна и вече видяхме в Грузия и в Молдова”, поясни Столтенберг.

Той добави, че решенията на Алианса са в отговор и на събитията на юг. Целта ни е да бъдем в състояние да защитим всеки от съюзниците от всяка заплаха, поясни той. 

Столтенберг заяви, че НАТО осъжда стъпките, предприети от Русия в Грузия. „Отново призоваваме Русия да оттегли признаването на грузинските области Южна Осетия и Абхазия като независими републики - това остава ясната ни позиция”, посочи генералният секретар. Той отбеляза, че на днешното заседание на комисията НАТО-Грузия министрите на отбраната от Алианса са препотвърдили силната си подкрепа за запазването на териториалната цялост и суверенитета на Грузия в нейните международно признати граници.

НАТО призовава Русия да изтегли военното си присъствие от грузинска територия. Пактът изразява убеждението си, че Грузия напредва към членство в северноатлантическия съюз.

В отговор на въпрос Столтенберг уточни, че НАТО напълно подкрепя усилията на Германия и на Франция, които съобщиха по-рано днес за предстоящо утре посещение на канцлера Ангела Меркел и на президента Франсоа Оланд в Москва. Надяваме се тези усилия да доведат до ясен резултат, добави генералният секретар.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Украйна, Грузия, Молдова нали са си много по добре като не са член на НАТО? Единственият им дребен проблем е, че руснаците им отнеха част от територията!Според рубладжиите най-добре е и ние да излезем от НАТО и да споделим съдбата на гореспоменатите държави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
Всъщност, има заплаха за българите и това е НАТО!Европа да има собствена войска, разбирам, но да дойде Корпорация САЩ и да ни извиват ръцете за бази, за политика, ................ не се връзва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Въпросът е, защо нашите стоят и гледат!Нима сме до такава степен зависими и безгласна буква?Не искам никой да ме предпазва!Още повече, че няма заплаха за България!Ако има заплаха за Корпорация САЩ, те да му мислят!И Соломон Паси да внимава, какво се изказва по нашата телевизия!На кой дявол служи тоя човек?И човек ли е изобщо?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
"С повишаването на присъствието ни в източната част от пакта, отговаряме на поведението на Русия, заяви генералният секретар на НАТО"Глупости! :)))) Русия нама и 1/100 от базите ви по света! На малки деца ли държите реч?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
В "Коментари" са лекетата от "Дневник", които коментират на инат!Даже не бива да им се отговаря!Най-сигурният начин да се оставят безработни! Соломон Паси ще им спре заплатите, като няма с кого да спорят!Остави Ви ги да пасат ГМО трева!Намери си някоя група с твоите разбирания и мисли, как да се спасява България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
Плевналиев да си подава оставката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Благодари на НАТО и на САшш и на *** сънародници в Коментари, където искали НАТО в къщи за да се пазели от Милошевич 2, че Руснаците ше ни изядат...... Колко тъпо племе вирее в тая България, възможно ли е се питам ?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 4
dakl
преди 9 години
Естествено , че от страна на Русия няма никаква опасност , защото не се е чуло да се изгражда руска военна база в Турция .Но че след като официално ни обявиха за фронтова дълржава повече никой няма да инвестира пукната пара у нас е също факт.Ще инвестират във военна инфраструктура но от нея полза никаква!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още