IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булсатком навлиза на пазара на IPTV

Компанията е разработила мобилни приложения за Android и IOS за гледане на телевизия чрез телефон и таблет

11:41 | 09.02.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Булсатком навлиза на пазара на IPTV

След като миналата година стана ясно, че най-големият телевизионен оператор в България „Булсатком“ напредва с плановете си за изстрелването на първия български комуникационен геостационарен спътник, сега компанията навлиза и на нов за нея пазар.

На 5-и март „Булсатком“ стартира новата си услуга за гледане на телевизия през интернет IPTV, съобщиха от дружеството. Новата услуга IPTV ще включва повече от 140 ТВ канала, над 40 HD канала, възможност за тематично подреждане на каналите в 9 теми, както и опцията „любими канали“.

IPTV ще се предлага само на клиенти с активен абонамент на услугата оптичен интернет и при техническа възможност поради технологично изискване за IP /интернет протокол/ свързаност за доставката на тази услуга до клиента. Услугата ще предлага VOD /видео по поръчка/ и WEB browsing, които са характерни само за тази технология.

Абонатите на IPTV ще имат възможност да се абонират и за пакет “Fusion” който включва 25 HD канала и достъп до видеотеката. Ще бъдат включени и над 100 радиопрограми, както и тематично подреждане в 10 теми. Услугата ще предоставя и достъп до видеотека, включваща над 10 000 часа съдържание, повече от 1 000 часа HD съдържание, тематично подреждане на съдържанието, подреждане на игралните филми по жанр и опция за търсене. В услугата е включен и интерактивен програмен справочник (EPG).

Според годишния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за 2013 г. (последният наличен) в страната има 326 доставчика на телевизионен сигнал. „Булсатком“ е категоричен лидер на фиксирания пазар за интернет и телевизия с 31% пазарен дял и близо 800 000 абоната, следван от Виваком (20%) и Blizoo (15%).

Делът на кабелните оператори е значителен, като общо 293 дружества предлагат подобна услуга, като през изминалата година този сегмент отчита спад от 6,5% на приходите спрямо предходната. За сметка на това целият пазар за разпространение на радио и телевизия бележи ръст от 9,5% (и възлиза на 257,551 млн. лв), като най-голямо е увеличението при интернет телевизията (IPTV) – 85,3%.  Независимо от отчетения през годината висок ръст на абонатите и приходите от предоставяне на IPTV на дребно обаче нейният дял в сегмента „Услуги за пренос и/или разпространение на радио- и телевизионни програми“ продължава да е най-малък – едва 0,67%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
doliviano
преди 3 години
Платих 120 лв. за гледане на телевизия за един следобед.Мошенниците от булсатком искат да им се плаща месечен наем за оборудване, след което става Ваше. Е да, ама не. След като си го изплатите и приключите с тях Ви обясняват, че трябва да им го върнете. Не че е ново, оборудването е старо, но си го купувате и след това трябва да им го върнете. И така до следващия клиент.Първоначално бях със сателитен приемник при тях, но след това ми предложиха IP приемник и аз се съгласих. Първият път техниците не дойдоха в уречения ден и решиха, че аз съм свободен всеки ден така че се обадиха един друг ден и ми съобщиха, че тогава могат да дойдат. Е да, ама аз не бях свободен. След втора заявка дойдоха и ми съобщиха вестта, че трябва да им върна сателитния приемник, който си бях купил. Измамници и мошенници нямат място в моя живот, така че на следващия ден им върнах техния IP приемник, както и таксата за включвачне и още една месечна такса с мисълта, че ще приключа с тях. Да, ама не. Измамниците видяха, че съм си купил нов телевизор и решиха да спечелят още пари от мен. За тази цел дори не ми съставиха предавателен протокол. Става въпрос за офиса в квартал Вароша, в Търговище.След няколко дни ми се обажда колежката от офиса с покана "ела да си вземеш приемника и да си гледаш телевизорчето, чакам те". Те от намек, че с мошенници и престъпници не искам да имам нищо общо, колкото и угоднически да звучат, не разбраха. След това са ми начислили 98 лв. неустойка, 7.80 лв такса за включване и 12.80 лв. за първия месец. Общо 120 лв. за един следобед изкараха от мен и още твърдят, че им дължа сателитното оборудване, което съм си платил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Xman1
преди 9 години
Гледането на телевизия през Интернет е анахронизъм... тотална безмислица е това нещо. Само хора които не знаят как да си служат с Интернет, биха се възползвали от подобна услуга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Georgi_Kodinov
преди 9 години
Спътника ще го изстрелят от "града на мечтите" ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
satron
преди 9 години
Май, изстрелването на спътника се отлага със стотина години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още