IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Непълнолетните майки ще получават детски добавки само в натура

Родители, които изоставят децата си, няма да получават подпомагане, предвиждат новите законови промени

14:53 | 09.02.15 г. 13
Автор - снимка
Редактор
Непълнолетните майки ще получават детски добавки само в натура

Родителите ще получават семейни помощи според броя на децата, а не на дете, както досега. 

Сумите за детските надбавки няма да са различни за първото, второто и третото дете, за да има справедливост и равнопоставеност. Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин при представянето на проекта за промени на Закона за семейни помощи за деца, които социалното министерство е подготвило.

Ще отпадне досегашният вариант, при който за първо дете се полагат 35 лева месечна помощ, за второ - 50 лева, за всяко следващо – също по 35 лева. Калфин не можа да уточни какъв точно ще бъде размерът на семейните помощи в зависимост от броя на децата в семейството, като посочи, че размерът е предмет на Закона за бюджета за следващата година.

Калфин заяви, че на практика всички промени представляват изцяло нова философия за отпускането на семейните помощи за деца. 

Предлага се увеличаване на подоходния критерий за достъп до семейните помощи, който от 350 лева на член от семейството ще стане 420 лева от началото на следващата година, колкото ще бъде и минималната работна заплата, предвидена по закон. Тази мярка ще позволи по-справедливо насочване на ресурса към най-нуждаещите се, смята Калфин. „Във всички случаи ще се търси завишаване на сумата за трето дете, така че семействата с три деца да получават по-големи семейни помощи”, уточни министърът. По думите му във всички случаи семействата с по три деца ще бъдат стимулирани повече финансово.

Вицепремиерът подчерта, че целта на промените е да се подобри сега действащата система, да се гарантира равнопоставеност на децата в семейството, както и равнопоставеност между родителите – биологични, осиновители или приемни семейства, и отглеждането на децата в семейна среда при добра здравна грижа.

Идеята на промените е да се подпомага отглеждането на децата в семейна среда, уточни и Елена Кременлиева, директор на дирекция „Социално включване” в министерството. Няма нито един вид семейна помощ, която да се предоставя за деца извън семейство, каза тя.

Законопроектът предвижда да няма семейно подпомагане за родители, които изоставят децата си. Помощи ще вземат само семейства, които отглеждат децата си в семейна среда. В случай, че детето е настанено извън семейството до навършване на двегодишна възраст, семейството дължи обратно получените еднократни помощи, които вече са получени от държавата. „Недопустимо е родители, които изоставят децата си, да получават семейни помощи”, каза Кременлиева. Тя посочи и друго изискване – родителите, които получават помощите, задължително трябва да живеят в страната.

Непълнолетните майки ще получават детски добавки само в натура, а техните родители ще бъдат лишени от правото да получават помощите. Дава се възможност обаче, ако непълнителните родители посещават редовно училище, да бъдат стимулирани допълнително с еднократна финансова помощ, която се равнява на годишната сума от детските добавки.

Освен помощ в натура непълнолетните майки ще имат право и на пакет от социални грижи, включително и консултантска помощ, поясни Калфин. Така ще се стимулира отговорното родителство, коментира още той и допълни, че проблемът с непълнолетното родителство стои, въпреки че мащабът му не е голям. За последните пет години непълнолетните майки, които са получили детски помощи, са 5000. Това ще бъдат на практика майките, които ще получават подпомагане в натура. Ще се търсят и други инструменти, които ще ограничат явлението непълнолетни момичета да стават майки, каза още социалният министър.

За получаване на детски помощи се въвежда и задължително провеждане на имунизации на децата.

По-строг режим се предвижда и при достъпа до детски надбавки за родителите, които нямат сключен граждански брак. От 2016 година ще се има предвид и доходът на двамата родители, а не само на единия, както досега. Условието за получаването на помощта е родителите да имат обща адресна регистрация.

Затяга се и режимът за отпускане на помощи за майките студентки. Идеята е да се ограничат злоупотребите с тези майки, които записват висше образование, за да получат еднократната помощ, която в момента е 2880 лева. По официални данни за 5 години броят на помощите, отпуснати на това основание, са нараснали пет пъти - от 1583 през 2009 г. на 7555 през 2014 г. Ако предложенията бъдат приети, същата сума - 2880 лв.,  ще се дава на две части при записване на следващ семестър. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 3
Mr_crash
преди 9 години
Браво Баце! Сега и ако направиш детските да се отбиват от данъците, цена нямаш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 6
polax
преди 9 години
щото са дискриминирани на база етнически признак, за българите няма.Ако родителите вземат сумарно 900лв защо да не получават добавки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 6
satata
преди 9 години
Добавките затова се казват добавки, защото следва да се дават само на хората които имат нужда от тях. Ако и двамата родители работят, тогава не следва да се дават добавки. Единствено като изключение може да се дават ако поне единият родител е от малцинствата с цел да се подпомогне включването.Не разбирам защо много от работещите се натискат и те да вземат добавки, след като те нямат нужда. То е добре всички да имат подпомагане но държавата ни в момента е в преход и няма как да има за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 12
polax
преди 9 години
:) браво бе, ти не четеш ли кво съм писал. Повтарям:Казвам само, че ако има праг и той е 350лв на човек в домакинството и парите, който влизат са по-малко от този праг детски трябва да се дават за всички да важи това. Щото сега мой приятели като си работят хората единият взима 1500, другият 1000 имат едно дете и няма детски щото дохода на човек е над 350лв. За мен най добре е всякакви помощи да се дават само срещу средно образование на родителите. Така ще се елиминират едни дето живеят от помощи. Надявам се си ме разбрал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 4
realista
преди 9 години
Аз не казвам да се дават помощи, а да се насърчи раждането на трето дете. По този начин се насърчава и заетостта, а не да се живее само на помощи. В други страни страни има къде по-големи стимули.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 10
das
преди 9 години
Детски помощи следва да получават само тези, които имат нужда. Не е логично, ако и двамата родители работят пак да се дават детски. Ще кажете, ами те заплатите били ниски. Ами няма нужда да се сравняваме с Германия или Гърция, там хората имат други нужди. При нас хората отдавна са свикнали с по-малки нужди. Затова помощи да се дават само на нуждаещите се, например ако майката е напълнолетна или малолетна, ако единият родител е безработен или без средно образувание, ако единият родител е неизвестен, и т.н. За останалите няма причина да се дават помощи за деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
efrona
преди 9 години
Явно си от тия които цял живот живеят от добавки, помощи и какво ли не. Такова е единствено мисленето на *** които са си обучени по-този начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 13
polax
преди 9 години
ей го и другия. Защо да не получават?!Ако двамата получават по 400лв мисля, че е нужно, сам казваш, че не може да се живее с толкова пари или като не са от едно "малцинство" не може?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 9
Perun
преди 9 години
Това което предлагаш е нещо невъзможно. Ако и двамата родители работят, те не трябва да получават детски добавки, защото нямат нужда. В смисъл, че няма защо да се увеличава заплатата на единия родител. Добавките са само за семейства с деца, които имат нужди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 6
polax
преди 9 години
Нагло парче си ти. Ще се Обочават, като ходят на училища, а не раждат. Ще раждат като станат пълнолетни. Не е трудно да се разбере това. И никакъв нонсенс не е , по скоро за да е правилно спрямо всички останали в тая държава, детските трябва да се дават само на деца на грамотни родители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още