IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тихата война между Пекин и американските компании набира сили

Китай глоби Qualcomm с 975 млн. долара за нарушаване на антимонополното право

11:57 | 10.02.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

През последното десетилетие чуждестранните технологични компании са инвестирали милиарди долари в Китай с надеждата да пробият на най-бързо разрастващия се пазар в света. Сега Китай е държавата с най-много интернет потребители и с най-голям пазар на смартфони, но мултинационалните компании, които навлизат на него, се сблъскват със силен отпор от страна на регулаторите, пише New York Times.

Ясният знак за това дойде в понеделник, когато американският производител на чипове Qualcomm заяви, че ще плати 975 млн. долара за нарушаване на антимонополното право на Китай. Всичко това се случва на фона на тенденцията чуждестранните компании в Китай да се сблъскват със засилените мерки срещу корупцията, монополните практики и укриването на данъци/ 

Редица американски, европейски и японски мултинационални фирми през изминалата година се сблъскаха с разследвания от страна на китайските власти. Споразумението на Qualcomm е почти двойно по-високо от платеното от фармацевтичната компания GlaxoSmithKline през септември след дело за подкуп.

Главният финансов директор на Qualcomm Джордж С. Дейвис, заяви, че компанията е разочарована от размера на глобата. Но възможностите за печалба на китайския пазар са прекалено големи, за да бъдат игнорирани от компаниите.

Приключването на случая според Qualcomm поставя началото на бъдещ растеж. Главният изпълнителен директор на Qualcomm Стивън Моленкопф заяви, че фирмата едва стартира продажбата на смартфони на китайския пазар. Освен това добавя, че споразумението ще даде възможност на Qualcomm да работи в тясно сътрудничество с китайски компании като Xiaomi, докато разширява дейността си на пазари като Индия и САЩ.

"Имахме няколко силни партньорства“, твърди той. „Сега сме по-добре позиционирани“. Дори и да е така, решението на съда открива нов фронт на икономическия конфликт между Китай и САЩ.

Докато Пекин твърди, че чуждестранните компании са просто част от по-голяма кампания от американска страна, фирмите посочват, че са жертва на икономически национализъм.

„Това отива отвъд Qualcomm и сега е проблем за всички големи компании, както в САЩ и Европа, които имат важни патентни права и искат да ги лицензират, за да работят в Китай“, твърди Алдън Абът, експерт на Heritage Foundation по юридическите и търговските въпроси.

Разследването срещу Qualcomm съвпада и с новите инициативи от страна на китайското правителство за засилване на набиращата сили индустрия за производство на полупроводници в страната. Въпреки че Китай произвежда голяма част от електронните устройства, които отиват по цял свят, тя е силно зависима от чуждестранните фирми за дизайн и производство на чипове за въпросните джаджи. През 2013 г. Страната е изнесла такива продукти за 232 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 45 rate down comment 10
Achtung
преди 9 години
Куалком даже леко са се отървали :) Глобени са защото продават патентите си в пакети, примерно Huawei и Spreadtrum разработват SoC с LTE модем, имат нужда да използват само 1 патент на Куалком, но последните го продават в пакет с още 99 патента за които Huawei имат еквивалентни свои патенти и нямат нужда от тях. Така вместо да платят цена само за един, плащат за целия пакет и чипа им се оскъпява. Съответно Куалком подбива пазара с техните чипове Снапдрагон. Да видим и как ще мине делото на Нвидиа в САЩ срещу Куалком, където последните не са плащали патенти за GPU (Adreno) от над 2 години, а същевременно получават пари от Нвидиа за LTE патенти в Icera500i.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 54 rate down comment 14
Бате Пешо
преди 9 години
Бравос е те те така се прави.Слагаш му един милиард глоба и си свиркаш.*** и честния му и почтен Запад.Не мога да разбера що се натискат в комунистически Китай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 44 rate down comment 19
Бате Пешо
преди 9 години
Бравос е те те така се прави.Слагаш му един милиард глоба и си свиркаш.*** и честния му и почтен Запад.Не мога да разбера що се натискат в комунистически Китай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още