IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley попадна под натиска на руските си инвестиции в имоти

Според повечето анализатори най-лошото на руския пазар на имоти предстои

09:42 | 11.02.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Morgan Stanley попадна под натиска на руските си инвестиции в имоти

През 2012 и 2013 г. фондът за имоти на Morgan Stanley постави рекорд по сделки с руски имоти, като инвестира над 2,3 млрд. долара в търговски центрове в Санкт Петербург и Москва, пише Financial Times.

Сега, след като рублата се срина в отговор на западните санкции срещу Руската федерация и спада на цените на петрола, големият залог на фонда на Русия се превърна в поучителен разказ за рисковете от преследването на висока възвръщаемост в нестабилни страни, посочва изданието.

Хора, които са участвали в сделките, твърдят, че оценката на моловете, които притежава фондът, е под пиковите й равнища, но не много. Според други запознати със сделките обаче стойността на имотите е паднала наполовина.

В някои молове наемите се сринаха с 30 на сто на фона на понижението на цените на петрола и свиващите се доходи на потребителите. Икономисти очакват брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия да отбележи спад от 5 на сто през тази година.

Единственото, за което анализаторите са на едно мнение, е че буквалното “замразяване” на пазара на имоти в страната прави точните калкулации невъзможни.

Фондът на Morgan Stanley инвестира заедно с китайския държавен инвестиционен фонд CIC в Galeria в Санкт Петербург, а търговския център Metropolis в Москва беше купен съвместно с фонд, подкрепен от Calpers – публичният пенсионен фонд в Калифорния, и инвестиционната компания Hines.

Русия не разполага с дълга история на привличане на западни инвеститори в имоти. Повечето останаха настрана от пазара именно заради нестабилността на страната. Още повече, че финансирането за по-големи проекти стана достъпно преди не повече от десетилетие. Преди 2011 г. фактически нямаше американски инвестиции в руска собственост, според данни на консултантската компания Cushman & Wakefield.

Когато фондът направи първите си покупки на руския пазар, страната просперираше и малцина бяха склонни да очакват предизвикателство в лицето на цените на петрола. Рублата тогава беше силна, а наемателите плащаха в долари, което значително смекчаваше валутните рискове.

Дори в края на миналата година, като цените на вносните стоки изглеждаха настроени да скочат заради санкциите и падащата рубла, продажбите на магазините, вече установени на пазара, нараснаха.

Сега обаче повечето собственици водят неудобни разговори както с наемателите, така и с банките. Повечето финансови институции са поставени под натиск да не отписват заеми и да не отнемат имоти. Някои банки искат само лихвените плащания.

Според повечето анализатори най-лошото на руския пазар на имоти предстои. Очаква се още търговци да се оттеглят от пазара, което допълнително ще потисне наемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
realistyt
преди 9 години
Обикновените руснаци, както виждам, могат само да са доволни от тази ситуация. Цените на имотите в Русия вървят надолу с всеки изминал ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още