IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още не е ясно как ДКЕВР ще санкционира Енерго Про

Регулаторът анализира възраженията на дружеството, каза председателят на комисията Светла Тодорова

11:37 | 11.02.15 г. 4
Още не е ясно как ДКЕВР ще санкционира Енерго Про

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) разглежда възраженията на Енерго Про по връчения констативен протокол за нарушенията с двете сметки с една дата за плащане, съобщи пред журналисти председателят на Комисията Светла Тодорова. Едва след това ще стане ясно и каква ще бъде санкцията за дружеството за констатираните нарушения, обясни тя.

Преди седмица Тодорова коментира, че на Енерго Про ще бъде изпратено предписание за отстраняване на нарушенията и дружеството да изпраща редовно фактури на своите абонати, а ако има и парична санкция - тя ще бъде между 20 хил. лева и 1 млн. лева.

В края на януари Държавната комисия за енергийно и водно регулиране установи, че обявеният от Енерго Про график за отчитане на електромерите през декември не е съвпаднал с реално извършения отчет. А клиентите на дружеството не са били уведомени за това. Заради това несъответствие на дружеството бе връчен констативен протокол.

Дни след това Тодорова коментира, че нарушението на Енерго Про не е толкова тежко, за да му се отнеме лицензът, тъй като отнемането на лиценз е крайна мярка и се прилага за дружества, които системно нарушават Закона за енергетиката или са нарушили сигурността на електроснабдяването.

Днес Тодорова коментира и че все още е много рано да се каже дали ще има промяна в цената на електричеството и на природния газ. Нито едно лицензирано дружество досега не е подало искане за промяна на цените от новия ценови период. За енергийните дружества крайният срок е 31 март. 

По отношение на мерките за намаляване на дефицита в енергетиката Тодорова поясни, че едва след приемането на промените в Закона за енергетиката ще може да бъде изчислено дали те ще доведат до намаляване на цената на тока. Припомняме, че в предложените между първо и второ четене на Закона има текстове за ограничаване на изкупуваните количества електричество от заводските централи, които не работят ефективно, както използването на средствата от продажба на въглеродни емисии за покриване на дефицита в НЕК.

Няма движение по отношение на комуникацията с Европейската комисия за държавната помощ към двете американски централи в Маришкия басейн и ВЕИ-сектора, допълни още Тодорова.

Председателят на ДКЕВР обясни, че са внесли своето становище за промените в Закона за енергетиката, които касаят дейността на Комисията. "ДКЕВР няма законодателна инициатива", каза Тодорова и допълни, че решението по това становище е в ръцете на депутатите.

Припомняме, че от ДКЕВР смятат, че новите промени ще ограничат финансовата независимост на регулатора. От Комисията възразиха още и срещу провеждането само на открити заседания, както и като цяло за оперативната дейност на регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
stasi666
преди 9 години
Смях,нали ако глобят *** на БСП правителството си тръгва,а и са приятели на Бойко все пак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Vesko94
преди 9 години
ДКЕВР е изключително неефективна структура. Пълна с партийни ***. Не на 100, на 1000% съв сигурен, че ако в Германия или Англия ЕРП-тата правеха това, което правят у нас, досега щяха да бъдат изритани с бой. Що за оправдание е наличието на повече абонати по едно трасе за честото спирането на тока? Значи не е имало кой да инвестира. Пълна простотия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Тежка санкция ще има ! :))) Още не сме решили дали 1000 или цели 5000 лев да е! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Vesko94
преди 9 години
Не само Енерго-Про, но всичките 3 дружества трябва да бъдат глобени. Всичките не предлагат качествена услуга, само се оправдават. Не може в 21 век да оставяш с дни хората без електричество и да не понасяш глоби. По-стриктна регулация е необходима. Не става ли. Да си ходят и това е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още