IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адемов предлага данъчно облекчение за семейства без месечни помощи за деца

Облекчението да бъде до размера на месечните помощи, ще иска председателят на социалната комисия в НС

12:46 | 11.02.15 г. 1
Адемов предлага данъчно облекчение за семейства без месечни помощи за деца

Председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов ще предложи семействата, които не получават месечни помощи за деца, да получат данъчно облекчение. Това каза той пред БНР, като изтъкна, че трябва да има равнопоставеност.

Адемов посочи, че идеята на социалното подпомагане навсякъде по света е да бъдат подпомогнати тези, които не могат да се справят сами или с помощта на своите имоти и своите близки. И допълни, че „може би тези, които не получават месечни помощи за деца заради по-висок доход, трябва да бъдат подкрепени по друг начин“.

И в момента законът дава право на данъчно облекчение за родители, но то е в минимални размери, посочи още експертът. И поясни, че затова предложението ще бъде за облекчение до размера на месечните помощи. Адемов обясни, като даде пример - ако семейството получава месечна помощ от 130 лева за три деца, сумата да се умножи по 12 и получената сума да се приспада от годишната данъчна декларация.

Тази идея според него трябва да влезе в дискусията по промените в Закона за семейните помощи, за да се преодолее напрежението около предстоящите законови промени.

Припомняме, че преди дни Ивайло Калфин представи законопроект за семейните помощи, според който непълнолетните майки ще получават детски добавки само в натура, а техните родители ще бъдат лишени от правото да получават помощите. Предлага се още изцяло нов модел за получаване на детски добавки – не за дете, а за семейство в зависимост от броя на децата в него.

Според Адемов в проекта на социалното министерство, представен преди дни от Ивайло Калфин, преобладават наказателните мерки, а дисциплиниращите са по-малко. Той смята, че част от мерките са дискриминационни, защото основната цел на семейните помощи - да подкрепят отглеждането на децата в семейна среда, е обусловена от наличието на дете в семейството, а не от възрастта на родителите. Поставянето на възрастова граница е пряка дискриминация по отношение на родителите и на децата им, смята той.

Според него е важна е превенцията чрез образование и социално включване. „Ако тези деца от ранна възраст – в детските ясли, в детските градини, в училищата получат необходимата подкрепа – здравна, психологическа и образователна, те няма да стигат до това явление да раждат деца в ранна възраст“, каза той.

Председателят на социалната комисия потвърди, че от ДПС не са съгласни с явлението „деца раждат деца“, въпреки че в парламентарна група има хора, които смятат, че има традиции в определени общности, определена народопсихология и начин на живот, които допускат това явление.

Милена Златарова, член на УС на Асоциация „Родители“, също коментира, че в предложенията за изменение на Закона за семейни помощи не се вижда подкрепа за работещите родители. Асоциацията също е предлагала в Закона да залегнат и данъчни облекчения за работещите родители, но досега не са срещали разбиране. Според нея трябва да се помисли и за подпомагането на студентките - майки, като е възможно държавата да поеме таксите им в университета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
doba
преди 9 години
Първи стъпки съм семейно подоходно облагане?Твърдо съм ЗА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още