IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на еднофамилни къщи набира скорост

Тенденцията е видима още от първите години след финансовата криза, но се затвърждава през последната година

17:53 | 11.02.15 г.
Строителството на еднофамилни къщи набира скорост

Строителството на еднофамилни къщи започва да набира все по-голяма скорост, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Тенденцията се наблюдава от първите години след финансовата криза, но се затвърждава през последната година.

Статистиката за четвъртото тримесечие на 2014 г. сочи, че къщите имат най-голям относителен дял от въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради — над 72%. В сравнение с четвъртото тримесечие на 2013 г. броят на къщите, сградите от смесен тип и вилите се увеличава, докато броят на новопостроените сгради за колективни домакинства, жилищните кооперации и общежитията намалява. Делът на жилищните кооперации от общия брой новопостроени жилищни сгради за периода октомври – декември 2014 г. се е свил до малко над 12%.

От 2007 г. насам броят на въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради се запазва в диапазона 2 200 – 3 хил. сгради, докато броят на жилищата непрекъснато намалява от 2009 г. насам – последната сравнително добра година за строителната индустрия, в която се въведоха в експлоатация започнати преди световната финансова криза сгради.

Това намаление е знак за две тенденции в жилищното строителство, които се наблюдават през последните години – строителството на по-малки жилищни блокове, както и строителство на крайградски къщи.

Данните за въведените в експлоатация нови жилищни сгради и жилища също потвърждават тенденцията за плавно възстановяване на жилищното строителство, видимо от данните за издадените разрешителни за строеж.

През последните три месеца на миналата година въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради са малко под 700, което е със 116 сгради повече спрямо четвъртото тримесечие на 2013 г. (ръст от приблизително 20%). Новопостроените жилища обаче са по-малко с 5,4% - един от белезите за по-засиленото строителство на малки жилищни сгради и еднофамилни къщи.

За второто полугодие на миналата година въведените в експлоатация новопостроени сгради се увеличават с малко над 20% спрямо първата половина на годината и с 23% в сравнение с втората половина на 2013 г., показват изчисления на Investor.bg на базата на данните на НСИ. За цялата 2014 г. годишният ръст достига 12%.

При въведените в експлоатация нови жилища се наблюдават подобни тенденции, като годишният ръст за цялата 2014 г. достига малко над 8%.

Новото жилищно строителство продължава да е концентрирано в трите области на Черноморието – Бургас, Варна и Добрич, както и в област Пловдив, но разликата със строителната активност в останалата част от страната вече не е толкова отчетлива предвид раздвижването, регистрирано в София-област, в столицата, в област Перник, област Благоевград, област Стара Загора и други.

Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Бургас - 107 сгради с 615 жилища в тях, Варна - 91 сгради с 438 жилища, и София - 79 сгради със 117 жилища. В София-град новопостроените сгради са само 21 с 61 жилища в тях, т. е. преобладават къщите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още