IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Апетит към окрупняване в системата на частната здравна грижа очакват експерти

Обсъжда се ИА „Медицински одит“ да е последната инстанция, която дава разрешение за нова болница, заяви Ваньо Шарков

16:33 | 13.02.15 г.
<p>
	Участниците във втория панел на Здравен дебат &bdquo;Неотложните проблеми в здравеопазването&ldquo;. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Участниците във втория панел на Здравен дебат „Неотложните проблеми в здравеопазването“. Снимка: Investor.bg

Какви са новите тенденции на частния болничен пазар, можем ли да очакваме сливания и появяване на нови големи играчи в него? Кой ще има последната дума при разкриване на частна болници и какви законови промени подготвя Министерството на здравеопазването в тази посока. Време ли е да се регламентира доплащането в болниците, какъв трябва да бъде подходът при определянето броя на лечебните заведения?

Това бяха темите, които дискутираха участниците по време на втория панел на Здравен дебат, организиран от Puls.bg и Investor.bg на тема „Неотложните проблеми в здравеопазването“.

„Административният подход при определянето на болниците в страната не е правилен и той няма да помогне“, смята доц. Атанас Щерев, собственик в Медицински комплекс „Д-р Щерев”. По думите му здравното министерство трябва да дава идеи, да генерира финансови потоци, а не да посочва конкретни градове за наличие или за закриване на лечебни заведения.

„Министерството е за съществуването на истинските нови болници“, коментира заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, като поясни, че за миналата година е имало редица порочни практики в това отношение.

Идеята на ведомството е чрез законова промяна да се даде правото Агенцията за медицински одит да е последната инстанция, която дава разрешение за нова болница, а не местната районна здравна инспекция, разясни Шарков.

„Очевидно е, че съвсем скоро ще се появи апетит към окрупняване на системата на частната здравна грижа“, каза Живко Иванов, финансист, управляващ партньор на финансово-счетоводна къща „Симбула“. Частните болници в момента са със среден приход от 3 милиона лева, каза Иванов и допълни, че това е пазар, който се саморегулира и по негово мнение от инвестиционна гледна точка можем да очакваме сливания и появяване на големи играчи на него.

Спряната приватизация на лечебните заведения според ректора на Медицинския университет във Варна проф. Д-р Красимир Иванов е грешка. По думите му не е било редно частният инвеститор вместо да използва вече съществуваща база, да прави нови проект, да купува парцел, да строи нова база и така лекарите от държавната да отиват в частната болница, като в същото време броят на болниците расте, но качеството не се променя.

Събитието се проведе с подкрепата на Пощенска банка, ЗД Евроинс Живот, медицински комплекс "Д-р Щерев" и финансово-счетоводна къща Симбула.

Още от дискусията можете да видите във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още