IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателен ли е страхът от дефлация?

Спадът на цените е напълно нормален процес при монетарна система, която не включва централна банка монополист, пише Стоян Панчев от ЕКИП

13:35 | 14.02.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Основателен ли е страхът от дефлация?

В началото на януари бяха публикувани данни на Евростат, които показват първия годишен дефлационен епизод в еврозоната от 2009 г. насам. Общото ниво на цените между декември 2013 г. и същия месец през 2014 г. спадна с 0,2%.

Това вкара Европейската централна банка (ЕЦБ) и голям набор кейнсиански икономисти в паника. От банката решиха да отговорят на случващото се с план за изливане от „тежката ситуация“, който по съществото си представлява вливане повече от трилион новонапечатани евро в икономиката на континента, докато Пол Кругман трескаво предвещава апокалипсис от страниците на The New York Times.

Какъв е всъщност източникът на големия дефлационен страх, пита в свой материал Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

От теоретична гледна точка за някои макроикономисти наличието на спадащи ценови нива създава стимул у консуматорите да отложат потреблението си в очакване на още по-ниски цени. Това се разглежда като особено опасно по време икономически кризи, защото допълнително може да намали съвкупното търсене. A както знаем, спадащото съвкупно търсене е основен причинител на кризите според кейнсианската теория за цикъла.

Тезата по-горе почива на идеята, че потреблението може да се отлага до безкрайност в очакване на по-ниски цени или по-голяма покупателна способност, което обаче от опит знаем, че е невъзможно. Макар и да има потребление, което може да се отложи във времето, за да се възползваме от по-ниски ценови равнища, това се случва само за определен малък диапазон от стоки и услуги. Всъщност ако това кейнсианско разбиране беше правилно, никой никога нямаше да си купува компютърна техника и нови мобилни телефони – там цените непрекъснато спадат, ако следваме логиката консуматорът трябва да седи и просто да чака. Да не отваряме темата за стоки, чието консумиране по дефиниция не може да се отлага, като храната например.

Уплаха у определени икономисти създава и епизодът на Голямата депресия в САЩ, където данните показват рецесия и дефлация в едно. Заради него, а и заради определени разработки в сферата, двата феномена се възприемат като свързани – т.е. на дефлацията се гледа като на причинител (или поне като на влошаващ фактор) на рецесии. Исторически данни обаче сочат по-различни неща, голяма част от икономическия растеж на Щатите през XIX век е съпроводен от дефлация.

Както едно изследване на самия Федерален резерв показва, почти 90% от всички епизоди на дефлация в монетарната история на САЩ не са съпроводени от рецесия. Същото доказва и Джозеф Салерно в един свой монограф от 2003 г. – икономически растеж и отрицателен индекс на потребителските цени (с който се мери инфлация/дефлация) са съществували заедно в много периоди от стопанската история.

В крайна сметка проблемът за дефлацията засяга и по-широкия въпрос за произхода на бизнес цикъла или какво всъщност поражда икономическите кризи и съответно как трябва да се решават те. Докато кейнсианските икономисти виждат проблема в липсващо съвкупно търсене, което да излекуват с активна монетарна политика и наливане на трилиони в икономиката чрез централните банки, то почитателите на австрийската школа разпознават точно кредитната експанзия и работата на същите централни банки като източник на балоните и тяхното неминуемо пукане.

Когато заради грешните сигнали дадени на предприемачите от изкуствено занижени (чрез централните банки) лихви, ресурси са вложени в лоши инвестиции и това доведе до възход, падение и до осъзнаване, че много проекти не са всъщност рентабилни, дефлацията, която се появява вследствие е лечебна. Тя е част от процеса на пренасочване на ресурс от лоши инвестиции в реално работещи проекти. Нима спадът в цените на имотите след 2008 г. е нещо нелогично и да трябва да бъде спряно? Не, на всички беше ясно, че става дума за огромен секторен балон.

Истината е, че дефлацията, както и инфлацията биха били едни напълно нормални процеси при монетарна система, която не включва централна банка монополист. И всъщност днес дефлацията е опасна най-вече за едни икономики, които са тотално зависими от и потънали в дълг, както и за тези, които движат и поддържат това статукво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
toto
преди 9 години
само да напомня че цикличността не типична само за капитализма... по-скоро е типична за човешката природа и природата изобщо :) имаме най-малко лято и зима... така че марксизма, кейнсианзма и други ереси да си гледат работата:) просто приемаме отчитаме и продължавам напред иначе трябва да седнем да умираме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 9 години
Анализа е много добър и кризите на капитализма(бизнес циклите) не може да се повтарят до безкрайност защото в една затворена система като Земята не може да има постоянен растеж тоест може още за няколко десетилетия ако има още 7 милиарда консуматори и нефт ,газ и няма глобално затопляне.Япония е предвестник накъде отиват САЩ и ЕС - всички.Темата е голяма и съм написал основното в коментар 1,2,3,4 тук - http://darikfinance.bg/***/113042?&order=asc#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 9 години
Не съм съгласен с това изречение ''Докато кейнсианските икономисти виждат проблема в липсващо съвкупно търсене, което да излекуват с активна монетарна политика и наливане на трилиони в икономиката чрез централните банки'' и това е фундаменталният въпрос тоест от къде да се финансира държавата - от частни банки или през бюджета като се спазва 3% дефицит.Принципно няма проблем и 200% държ.дълг ако лихвата от частната банка е до 0,1% или просто се облага с данък така ,че всичко над 0,1% да се взима от държавата. Трябва да се прави разлика между финансовият и индустриален капитализъм и като дерегулации.Азбучна истина е ,че инфлацията намалява крайното търсене и това ,че преди е имало икономически растеж е било следствие на политиката на ''вашинктоският консенсус'' защото се ограбваха по-слабите държави - всички сегашни богати страни са използвали икономическия протекционизъм в масови мащаби на ранните етапи на индустриалното си развитие но ни внушават , че свободната търговия е полезна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 9 години
При кредиторите не се наблюдава такъв страх . Страхът при останалите не е от значение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 0
interim
преди 9 години
Основателен е страхът от *дълговата криза* която е неминуема когато се ползва икономически модел базиран на емитиране на все по-голям и по-голям дълг. С идеята, че икономика може да разсте до безкрайност. Това се доказа колко е грешно още преди десетилетия в рамките на една държава. И всъщност предизвика глобализма като метод за търсене на "растеж" другаде. Сега това се оказва грешно и в световен мащаб, което води до световна дългова криза. След 2007, вече не става дума за икономика (защото балона се спука), а за политика и как тази криза ще бъде представена пред обществото. Дефлация или инфлация е просто политическият избор на един и същ проблем който общо взето има едно решение - пукане на балона на илюзиите. Правителствата са против дефлацията, единственото защото те самите по-трудно биха си платили дълговете. По-лесно за тях е да "напечатат" загубите от липсващия икономически растеж, да си свалят лихвите по собствения дълг. Това и наблюдаваме. Но и другии опции имат - пример Кипър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 4
SS-23
преди 9 години
Основателен ли е страхът от дефлация?***Да ... защото няма кой да купува . А няма кой, защото няма с какво! А няма с какво, защото парите отиват за кредити. Отписвай кредита - и веднага ще има инфлация! Печаташ ли нови пари, с които да поддържаш кредита и задлъжнялостта - дефлацията ще продължава! Елементарно е!Отписвай кредита , банката вода, т.е. започва да печели по-малко - и ще има инфлация!Другото води на никъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
pecan
преди 9 години
http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/country_focus/2012/2012/cf_vol9_issue1_2012.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
pecan
преди 9 години
сривът в България се получи през периода 2004 - 2009 година когато NIIP нарастна от -35% на -100% след това има леко намаление за външната задлъжнялост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
pecan
преди 9 години
За съжаление нетната задлъжнялост на страните които бяха в източния блок никак не е малка а шампиони са България -78% и Унгария -85% .Трагичното при нас е че този дълг бе натрупан без развитието на почти никакви нови производства в страната и с продажба на повчето и активи в последните 25 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
pecan
преди 9 години
добра статия.за съжаление за разлика от 19 в в съвремието хората са свикнали да искат все повече и повече за еднаква по обем и качество свършена работа това разбира се е свързано и с непрекъснатото печатане на нова парична маса.икономиките са силно задлъжнели . тази на САЩ близо -27% от БВП на ЕС около -12%.В самия ЕС има голяма диференцияция между севера Германия +50% Холандия близо 45%Дания и Белгия около +40% июга Испания -96% Португалия -116% Гърция -123% Кипър -160% Към юга донякъде може да бъде добавена и Италия -31%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още