IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адемов: 10% данък върху пенсиите на работещите пенсионери е непопулярна мярка

Предвид размера на пенсиите у нас въвеждането на този данък трудно ще бъде подкрепено от парламента, заяви председателят на социалната комисия

13:05 | 18.02.15 г. 2
Адемов: 10% данък върху пенсиите на работещите пенсионери е непопулярна мярка

Крайно непопулярна мярка е въвеждането на 10% данък върху пенсиите на работещите пенсионери и трудно ще бъде подкрепена от парламента предвид размера на пенсиите у нас. Така председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов коментира спорната идея на Асоциацията на индустриалния капитал в България в сутрешния блок на България Он Ер.

"Пенсионерите работят, защото пенсията, която получават, не е адекватна за техните потребности и от тази гледна точка има хляб в тази дискусия, но на този етап едва ли може да се стигне до експертно решение. Според мен поне на този етап тази мярка изглежда невъзможно да бъде приета", обясни Адемов.

Бившият социален министър коментира и решението на депутатите да създадат временна комисия, която да проучи финансовото състояние на пенсионно-осигурителните дружества и управляваните от тях универсални и пенсионни фондове. Според него тази комисия ще допринесе за повече прозрачност.

"Има очаквания от обществото да има по-голяма прозрачност върху дейността на частните пенсионни фондове, а не да създадем наднадзорна комисия, която да контролира Комисията за финансов надзор. Трябва да дадем възможност на народното представителство и обществото да се запознае в детайли и да има по-голяма прозрачност в дейността на тези фондове, защото не е тайна, че голяма част от българските граждани нямат и елементарна представа какво се случва с техните пари", коментира Адемов.

Половината от българските граждани, които имат право за участие в универсалните пенсионни фондове, са служебно разпределени по фондовете, подчерта бившият социален министър. По думите му хората не знаят в кой фонд са и съответно очакванията са много големи.

Вижте коментара на Хасан Адемов във видеото на Bulgaria On Air 

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
doba
преди 9 години
От сутрин до вечер ни 'облъчват' с идеи за нови данъци/такси:Калфин иска да вдигне вноските за пенсия.Лилито Павлова говори за тол такси.Лекарите са за по-високи здравни вноски и акцизи за вредни храни.Тук се искат проценти от работещите пенсионери.Какво става?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Глупост е това. Това насърчава пенсионерите да НЕ работят а това е мега тъпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още