IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов няма да отстъпи за заема от 8 млрд. евро

Следващата седмица предложението за ратификация на новия заем отново ще влезе за гласуване в парламента

12:59 | 20.02.15 г. 19
Горанов няма да отстъпи за заема от 8 млрд. евро

Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че няма да отстъпи в предложението си за теглене на 8 млрд. евро нов дълг. Той обясни, че в средата на следващата седмица заемът най-вероятно ще влезе отново за гласуване в парламента.

До гласуване на ратификацията от депутатите тази седмица не се стигна, защото партньорите на ГЕРБ от ПФ и АБВ отказаха да я подкрепят. Преговорите между формациите продължават.

„Това е анализ, направен много професионално не от Владислав Горанов, а от една много сериозна държавна машина, наречена Министерство на финансите“, каза още финансовият министър.

Той обясни и че няма как исканият заем да бъде по-малък, защото това означава да няма дефицит.

Горанов коментира и въпроса за какво точно ще отидат 16-те милиарда лева. „Имаме да погасяваме само до края на тази година 7 млрд лева. И за следващата имаме, и за по-следващата“, изреди той и отново обясни, че тегленето на заема не е негово своеволие.

Финансовият министър беше категоричен, че докато има дефицит, темата за дълга ще стои. Той призова и да се говори за това, че харчим повече, отколкото изкарваме.

„Полагам неимоверни усилия като министър, заедно с премиера и всички държавни органи, да съберем повече пари и резултатите, повярвайте ми, се виждат. Но все пак дефицитът е 2,5 млрд лв.“, каза той.

Горанов обеща, че ще се старае по всякакъв начин да го намалява през приходната част. „Но в крайна сметка обществото трябва да разбере, че трябва да харчи, колкото изкарва или трябва да взима дългове“, каза министърът.

Горанов нарече глупав въпроса дали има трус в управляващата коалиция заради дълга. „Няма никакъв проблем в управляващата коалиция. Приемаме, че финансовият министър трябва повече да обяснява, но има теми, които не могат да се обясняват много и на глас или те са по-трудни технологичнo и трябва повече време“, посочи той. Горанов припомни обаче, че управлението носи и позитиви, и негативи, а ГЕРБ няма да допуснат да носят сами негативите.

„Възможно е“, отвърна финансовият министър на въпроса дали не е натрупал излишно самочувствие. Горанов обясни, че заради многото работа, която се налага да върши за кратко време, човек понякога се изморява и потиска емоциите си. „Може понякога да изглеждам по-самоуверен, но това не е защото твърде много си вярвам, а защото понякога не стига физическото време да обясним на всички, че това, което правим, е правилно“, каза още той.

Финансовият министър коментира и обвиненията на БСП от вчера, че четирите банки, които ще обслужват дълга, са избрани, защото преди време са помогнали за изплащане на вложенията в КТБ. Той обясни, че е готов да даде всички документи за дългове в държавата на главния прокурор и той да прецени дали има престъпления.

Горанов обясни, че нов шеф на БНБ ще бъде избран тогава, когато партиите, подкрепящи кабинета, постигнат консенсус около една фигура.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 1
ПИЧ
преди 9 години
Горанов да поиска намаляване на дълговите облигационни емисии , с толкова с колкото е признал, че е надписал сметката - около 3 млрд лева (около 1.5 млрд ?). Да останат 6.5 млрд ?.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 0
stefan-L
преди 9 години
Да си подава оставката тоя *** Горанов като няма да отстъпва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 1
rover
преди 9 години
Гледах го тази сутрин на някакво повторение в разговор с Румен Гечев. Не засягам същината на разговора, но това момченце не спря да прекъсва Гечев. Държа се самоуверено, нахакано и в крайна сметка невъзпитано. Този дълг е огромен, ние се мъчим вече 25 години да живеем според чергата си и изведнъж- хоп, докато сме живи сме съсипани и без всякаква надежда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 21 rate down comment 1
2012
преди 9 години
"Горанов няма да отстъпи за заема от 8 млрд. евро"И какво ще направиш? Ще хвърлиш оставка ли? я, слагай цървулите и отивай на любимата ти черешова борса в кюстендил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
Grosss
преди 9 години
Ако го намали с 5 милиярда лева ще мине без проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 2
Eon
преди 9 години
Импе, то ако орежат администрацията и спрат издръжката на *** няма да има кой да гласува за тях бе :) да не са луди да го правят.Затова вече 25 години никое правителство не прави тези неща, да не са луди да отрежат ръката, която ги избира.Иначе интересна тенденция си очертал, и аз забелязвам серия от *** и абсурдни действия, целящи едно - да се измъкнат някакви пари отнякъде.Всеки знае, че е за 2-3 години във властта и вика - дай да открадна докато ме махнат, пък после съм му *** майката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 1
Eon
преди 9 години
Радославке, питах те колко плащат за 1 пост, ама нещо не отговаряш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
А бе, Радославке, що *** на ГЕРБ не получават нужната подкрепа във форума на десен сайт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 1
redcretin
преди 9 години
Значи на тоя измислен минфин му е вече време да си ходи :)Нещата хич не са сложни - не може един педро да се налага на цяла държава. Тук не ви е Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 1
gvv3
преди 9 години
Доста недалновидно !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още