IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

56% от пенсионерите са с пенсия под прага на бедност

Минималната пенсия да се повиши до 500 лева, настояват отново от "Атака"

15:27 | 20.02.15 г. 2
56% от пенсионерите са с пенсия под прага на бедност

Броят на пенсионерите, които получават пенсия, включително добавките към нея, в размер до 286 лева, е 1,228 милиона души, или 56,4% от общия брой на пенсионерите към края на 2014 година. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в рамките на петъчния парламентарен контрол.

Въпросът беше отправен от депутата от "Атака" Илиан Тодоров за броя на пенсионерите в България, получаващи пенсия под линията на бедност от 286 лева.

По думите на Тодоров това е геноцид над тези хора. Те са поставени в ситуация да нямат нужните средства дори да съществуват, заяви депутатът.

Минималната пенсия в България е по-ниска в сравнение с редица страни в Африка и Латинска Америка, каза той и допълни, че средната месечна издръжка на един затворник в България е 1300 лева, издръжката на едно бездомно куче в София е 300 лева, а минималната пенсия е 155 лева.

Тодоров настоя да бъде прието законодателното предложение на „Атака“ за минимална пенсия в размер на 500 лева.

Когато използвате думата "геноцид", трябва да внимавате, защото тя си има международно правно значение, коментира Ивайло Калфин и обърна внимание, че предоставените данни са към края на миналата година, а в предходния период "Атака" е била съпричастна към управлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 9 години
Ами откъде да им дойдат пенсиите,3 милиона българи осигоряват пенсионеритена запад?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
mick
преди 9 години
Дали един човек е беден или богат се определя от това какво притежава. Не знам кой подмени това и реши, че трябва да се гледат само доходите и то от пенсии/заплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още