IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гони ли България чуждестранните инвеститори?

Какво лошо има чужди компании да притежават миноритарни дялове в дружества, които имат земеделска земя, пита Камелия Лазарова от Karoll

16:30 | 21.02.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гони ли България чуждестранните инвеститори?

Народното събрание прие закон, който ограничава чуждестранните инвестиции в български компании, притежаващи земеделска земя. Това дойде на фона на излязлата преди дни новина, че преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България са намалели със 7% през 2014 г., запазвайки тенденцията за слаб интерес към българската икономика от последните пет години. Още по-негативен сигнал дават данните за 50% срив в чуждестранните инвестиции в дялов капитал, като те достигат най-ниското си ниво от 1996 г. насам.

Тези новини показват, че чуждестранните граждани и фирми трайно са загубили интерес към инвестиции в страната ни, което едва ли е странно предвид продължаващата две години политическа нестабилност, скандалите в банковия сектор и слабия ръст на икономиката, пише в анализ Камелия Лазарова от Karoll Group. Данните за чуждестранните портфейлни инвестиции (които касаят под 10% участие в капитала), които БНБ предстои да публикува, вероятно ще потвърдят тенденцията за намален приток на капитали към страната ни.

Приетите промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) въвеждат допълнителни пречки пред чуждестранните инвестиции в България. Според приетите текстове е незаконно чужденци извън Европейския съюз (ЕС) и Европейската икономическа общност (ЕИО) да притежават акции в български компании, които имат земеделски земи и гори, дори акциите на тези компании да се търгуват свободно на фондовата борса и да са достъпни за всички инвеститори.

Нещо повече, въвеждат се солидни глоби, които ще се плащат от… българските компании. По този начин не само показваме вратата на инвеститори от страни като САЩ и Канада, но и удряме местните компании – защото глобите ще ги плащат те. Независимо, че публичните дружества нямат никакъв контрол над това кой купува акциите им на фондовата борса.

Дали от недоглеждане, дали от пълно безхаберие за начина, по който функционират финансовите пазари, дали заради задкулисни интереси, под патриотичния мотив да запазим българската земя за българите всъщност наказваме точно българските компании, при това най-вече публичните, за които има най-високи изисквания за прозрачност и оповестяване на информация. Контролните пакети в тези компании обикновено се държат от български физически или юридически лица, а малка част от акциите се търгуват свободно на фондовата борса.

Никой от законотворците ни не отговаря на въпроса какво зло съзира в това чуждестранни инвеститори да притежават миноритарни дялове в тези компании, било то и компании, които имат земеделска земя. Едно обаче е ясно – с такива изненадващи промени в законите, при това приети набързо, без обсъждане и анализ на последствията, правим средата в България все по-непривлекателна за инвестиции – както чуждестранни, така и местни.

Първоначалната цел на промените в закона очевидно е била да предпази земеделската земя от офшорки. Приравнявайки обаче всички инвеститори извън ЕС и ЕИО към офшорките ще постигнем по-нататъшен отлив на инвестиции от страната, а за това сметката ще я платим ние – българските инвеститори и данъкоплатци. Тя ще пристигне първо при публичните компании, които притежават земя, защото те ще трябва да платят по 100 лв. на декар глоба за всеки притежаван декар земя, дори ако чужденци притежават една акция от тях. Глобата може да се налага на всеки три месеца, като вече става 300 лв. на декар. Така за броени месеци могат да се затрият цели бизнеси.

Най-логичната последица е цените на акциите на тези компании да понижат стойността си. А това ще доведе до загуби на всички акционери в тях – включително пенсионни фондове, които инвестират средствата ни за пенсия, взаимни фондове, които, макар и бавно, започват да придобиват популярност, и всички български граждани, които добросъвестно са закупили акции.

И понеже финансовият пазар е жив организъм, в който процесите са свързани, рискът за понижение на цените на акциите и на други компании е огромен, което ще удари и без това неразвития ни капиталов пазар и ще го направи още по-неатрактивен за чуждестранни инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Кой ми цъкна минус бе? Кой е този оптимист за здравната система. Да вземе да надъха и нас, че доста сме се отчаяли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
Grosss
преди 9 години
Четеринадесет загубени години покрай скъпото евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 28 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Грешиш, жена ми работи медицинска сестра и виждам нещата с едния крак отвътре. Твоята прогноза за 10 години е много дълга. Моята беше 5 години, но вчера я скъсих още. Знам, че за всички е важна само София, обаче в периферията нещата ще гръмнат МНОГО скоро. И никакъв дълг няма да спаси нещата. Дори да си се осигурявал фул на макс, ще ти се наложи да търсиш специалист САМО в София, който ще те нагърби с "Избор на екип" ако нямаш - умираш. Това е. Няма нови млади, които ще работят тук.70% от студентите директно отиват навън, останалите започват като продавач консултанти за фармацевтичните компании, защото заплатите са им в пъти по добри, а отговорностите, колкото на продавач (долу горе).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 1
MarginCall
преди 9 години
Точно така.А като стана дума за гонене и недостиг...В момента нивото на броя лекари/пациенти е критично ниско. Помагат пенсионирани такива, които, обаче, скоро няма да могат. За да се балансира това ниво се изисква време. За да си отгледаш специалист ти трябват 10 години, и то ако има къде да стажува - тоест, някой да му показва как се правят нещата.Та, един такъв недостиг малко трудно се запълва. Българските лекари, избягали в чужбина, едва ли ще се върнат, а чуждестранни, току-що завършили, няма как да дойдат, поради трудността на езика ни, както и поради ниското общо ниво на Английски, примерно.И в крайна сметка, най-вече поради липсата на държавна стратегия по този проблем, след 10-тина години тук ще се изправим пред идеята за задължителна имиграция, а не пожелателна, била тя социална или финансова.А те ми се затюхкали за инвеститорите в земеделска земя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 3
kane
преди 9 години
а гони ли България българите не е ли по-важния въпрос?!?!?"инвеститора" е експлоататор, идва използва, взема и отнема и заминава, ама ние българите сами война си обявихме чрез държавата ни и това е проблема! "инвеститорите" фактически не са важни, те и затова не идват, защото ние не сме патежоспособни - само сме евтини и в очите им сме прости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 4
Спящият бик
преди 9 години
ГЕРБ - убиецът на БФБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 4
Спящият бик
преди 9 години
ГЕРБ - убиецът на БФБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
ceneto
преди 9 години
това по-долу е посланието на депутатите, което достигна до мен:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
ceneto
преди 9 години
за какво са ни чужди инвеститори, сега лихвите са ниски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още