IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Chevron се отказва от концесията за проучване и добив на шистов газ в Румъния

Това се случва съвсем скоро, след като американският енергиен гигант прекрати всички дейности в Полша

15:16 | 21.02.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Chevron се отказва от концесията за проучване и добив на шистов газ в Румъния

Американският енергиен гигант Chevron се отказва от концесията си за проучване и добив на шистов газ в Румъния, предава Wall Street Journal.

Това се случва, след като миналия месец компанията съобщи, че спира всички дейности по проучване и добив на шистов газ в Полша. През 2014 г. Chevron прекрати сключените споразумения с Украйна и Литва. Изданието припомня, че и американската Exxon Mobil Corp., френската Total и Marathon Oil също са се отказали от намеренията си в Полша.

Говорител на американската компания не пояснява защо Chevron се отказва от концесията в северната ни съседка.

Прекратяването на дейностите на Chevron по добив на шистов газ в Европа може би ще бъде разочарование за някои правителства, които смятаха, че американският шистов бум ще се повтори и на Стария континент. Надеждите бяха за намаляване на зависимостта от вносни енергийни източници, най-вече от Русия.

Но напредъкът е бавен. Разочароващите резултати от проучванията в Полша и опозицията на местните спрямо хидравличния франкинг (техниката, чрез която се извлича газ от скалите), охладиха намеренията на компанията и в други страни.

Страни с обещаващи залежи като Франция и Германия наложиха мораториум върху фракинга. Във Великобритания, която вдигна забраната в края на 2012 г., компаниите трябва да получат поне седем разрешения и да преминат през дълги планови процеси преди да започнат да извличат горива. До този момент са развити едва няколко находища.

По-рано тази седмица в своя годишен преглед на енергийните пазари BP посочва, че в следващите години едва ли ще има съществен напредък по отношение на производството на шисти в Европа и във Великобритания. Като причина за това от компанията изтъкват неприветливите условия за развитието на индустрията в сравнение с тези в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Щото, увлечени по бързата печалба, всички са забравили устойчивото развитие. сега намерил, за 10 години разпродал, а после..."ми то После може и да няма".МОЖЕ И ДА ИМА, обаче. Тогава какъв ще го дъвче Боко, щом вече щедро търгува Хан Аспарух и Силистар? Ха де?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Този път аз сложих минусче, т.к. забелязваш вярно нещо но, не и ядрото: В ЕС, ако беше за принципа, си има общ език /англ./ и, ако бе само това, ОК. Само че, ЕС, нали са либерасти, за да им го намъкне чичо ти Сам, си отвори бузите и рече "ами, демокрация, квото стане-такува" Та, у нас, "не" каза Газпром, във Франция-ядреното лоби, в Германия-перкопанелците. И само гордите поляци, милите, се довериха на онея със свездички и ивици, да им откриели. Няма как, бате, и те имат финансов интерес, а ЕС в случая нямаше и нужда да го делиш, за да го владееш: Той сам не знае какво иска.И те така.- Което не значи, че им харесвам технологията нито, че бих подкрепил фракинг тук. Абсурд! Просто, ясно е какво трябва да се направи, за да се реши проблема виж, разните там суровинници са се взели високи до Бога и спят, със широко отворени очи.Тъпо отвсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Разочароващите резултати от проучванията в Полша и опозицията на местните спрямо хидравличния франкинг.----Не е възможно американците да ни лъжат. Нали са ни съюзници.. Нали заедно се борим против Руската зависимост.А относно това, че местните се бунтуват... ми то и в щатите местни се бунтуват, но там просто няма кой да чуе, защото демокрацията е само това което се сипе от телевизора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 7
emilioner
преди 9 години
ми примерно че си ***. газ има. но просто всяка държава в ЕС има специфично законодателство и преодоляването му до достигане на съотвеното разрешение за добив изисква много часове работа на огромни правни екипи които не взимат евтино и отнема време докато в америка тази работа се извършва веднъж а тук в европа във всяка страна по веднъж Полша Румъния България Германия във всяка държава десетки да не кажа стотици милиони инвестиции само за документи ипреводи на всеки език
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
Xman1
преди 9 години
Защо да разработват тепърва находища в Румъния и Полша, след като в Америка има вече разработени и цената на ГАЗ-а продължава да спада?!? Освен това няма да правят конкуренция на тези с терминалите... да не са луди?!? Ти би ли разрешил с лека ръка вътрешна и безмислена конкуренция, не нали... е защо те да го правят?! В САЩ се готвят да направят 10-тина терминала за износ на втечнен ГАЗ... Поляците ако станат Катар на Европа... кой ще го купува тоя ГАЗ. Американците си гледат техния интерес... за разлика нас и другите, които гледат да се подмажат на "Големия брат отвъд океана".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 11
Pyramid
преди 9 години
Та, какво искаха да кажат приятелите, дето наслагаха минуси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 16
Pyramid
преди 9 години
Пояснявам: Има ДИРЕКТИВА да се обяснява на ЕС, че тук "няма газ".Газ, най-вероятно, има. нека не са 100%, а "само" 30% от предполагаемите залежи.Но, трябва да се продава ХамериКОНСКИ газ, който не бива да се добива в Полша, Румъния или където и да е на територията на Европа.Стратегическа измама се казва това и еврогейците ще я усетят, когато им го намърдат.......Да но, ХамериКОНСКИ да е.Чудите ли се, защо само ХамериКОНСКИ компании се оттеглят?НЕ СЕ ЧУДЕТЕ.Егати кухчовците, ако им повярват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 2
mick
преди 9 години
Балонът спихва контролирано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 7
Илко
преди 9 години
Това е невъзможно, американските ни приятели? Поляците нали щяха да са Катар на Европа? Много празно-гейски приказки се изказаха. На Запад от Донбас , само се приказва, нищо не се прави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още