IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министрите са в парламента за гласуването на дълга

Искането на кабинета е подкрепено от ГЕРБ и Реформаторския блок

09:42 | 25.02.15 г. 12
Министрите са в парламента за гласуването на дълга

В последния момент министрите отложиха редовното си заседание, за да дойдат в парламента, където днес депутатите трябва да решат дали да ратифицират договора на правителството за дилърство със Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG за България за издаване на облигации на стойност 8 млрд. евро, подписан на 6 февруари 2015 г.

Макар че дългът е изключително важен за кабинета, все още не е ясно дали ще мине през парламента.

Явно заради това в сряда в началото на заседанието в Народното събрание дойде почти целия кабинет на Бойко Борисов, макар лично той да не го направи.

Искането на кабинета е подкрепено от ГЕРБ и Реформаторския блок. БСП, ДПС, „Атака“ и АБВ, коалиционен партньор в управлението, се обявиха категорично против. Все още обаче не е ясно решението на народните представители от Патриотичния фронт, чийто глас ще се окаже решаващ.

Именно по тяхно искане миналата седмица беше отложено решението на парламента за съдбата на договора. Съпредседателят на коалицията Валери Симеонов обясни тогава, че имат нужна от експертно становище, защото информацията, която им е била предоставена е била твърде оскъдна.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов отново се опита да ги убеди, че заем е крайно нужен на страната, за да покрие стари дългове.

Той призна след разговорите, че е оптимист, че „здравите сили и здравият разум в тази държава ще надделеят“, но решението на ПФ остана в тайна.

Миналата седмица Борисов дори намекна за оставка, ако парламентът не одобри вземането на заема, а вицепремиерът Румяна Бъчварова призна, че няма как да се управлява без пари.

Менда Стоянова от ГЕРБ, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси, също коментира, че мандатът на правителството е под въпрос, ако не бъде изтеглен заемът.

В същото време опозицията не само не се съгласи, че новият дълг е нужен на страната, ами дори БСП и „Атака“ организираха протести против искането на правителството.

Социалистите заподозряха в понеделник, че може би част от парите от дълга ще бъдат похарчени за превъоръжаване на армията, въпреки че Горанов обясни, че той е само за покриване на стари задължения.

ДПС предупреди, че ако заемът стане факт, България ще влезе в дългова криза.

„Атака“ определи новия дълг като „военен“ и пресметна,че заедно с лихвите възлиза на 27 милиарда лева.

Според лидера на АБВ Георги Първанов е допустимо да се вземе заем, но не по-голям от 9 милиарда лева, колкото са старите дългове. Той посочи като основен мотив за решението на партията именно неяснотата за какво са парите от разликата до 16 милиарда лева, колкото иска правителството.

Позицията на РБ е категорично в подкрепа на вземането на заема, защото според тях на практика няма нов дълг, а той е нужен само за финансиране на стари задължения.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
stanislavr
преди 9 години
Да не говорим, че тоя начин на вземане на дълг е в нарушение на 1 чанта закони, включително за държавния бюджет и конституцията. Така ли е Радослава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
stanislavr
преди 9 години
Аз никъде не видях точни и конкретни числа (министърът им вика цифри, ама думата цифра има друго значение), толкова за това, толкова за онова, 5 лева за Радослава и т.н. А ирландската пастирка от Гоце Делчев направо изби рибата - вето на 1 милиард, мрънкане под носа за 16 милиарда. ББ ще барне квото може и ще се скрие на сянка в президентството, тия след него да му мислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
абе тея не знам демократи ли са комунисти ли са, те са луди ве ?!? Та ние няма нищо ама абсолютно нищо, което да покрие тези слагам ги вече под общ знаменател 45 млрд. $. Направо като дойде после келнера със сметката - не знам направо не знам, ше ни разкостят ....... А тая тя изпуснала всички влакове, без коментар ....да си решава "по-важните работи"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Радославче, най-официално моля да сведеш следната теза до всички празни и пълни кратуни от парламентарната група на ГЕРБ:На никого ли не му е идвало на ум, че ако се спестят 1 милиард лева годишно от разходите за неработещите роми (възлизащи на над 3 милиарда лева годишно) ще има повече пари за пътища и тунели? Знаят ли господата депутати колко нови километра магистрали прави това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Никакви заеми за финансиране на бюджетни дефицити и за социални разходи, особено пък за социалното прахосване на обществени средства за нищо неработещи здрави и необразовани български граждани. Точно от тази последна група бюджета може да спести горе-долу около милиард лева на година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
=== Да се знае,че това е само процедурен въпрос и ние така или иначе имаме нужда от тези пари. ===Имате нужда от НАШИТЕ пари, нъл тъй?Аз пък мисля, че това изпростяло нагло раково образувание ОПГ ГРОБ трябва да бъде разформимовано със закон, а главатарите да си получат заслуженото "големите" заслуги в разсипията на държавицатани. Тиквун ни запрати решително далече СЛЕД Румъния, от която доскоро се гнусяхме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Спящият бик
преди 9 години
Без да знам какви са цифрите с точност, като човек от Инвестора, не мога да се извъртя и да кажа, че рефинансирането по принцип - дири и при по-добри условия - е лошо. А също, че обявяването на един план пред кредиторите, за да сме прозрачни и предвидими на пазара, което значи, че ще получим по-изгодни лихви, е лошо. Струва ми се, че целият този шум цели да се отвлече вниманието от по-важните проблеми - за пенсионната "реформа" и за недопускането на чужденци "да изкупят" България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
ABBA
преди 9 години
Не бе, тя ще вземе със себе си и *** да помагат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Пичкослава, после ти ги върни тея пари да те видя с кво, то и на околовръстното даже няма да имаш работа, съвсем сериозно ти казвам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 0
promo
преди 9 години
И къде е сега т.н. протестна мрежа , за 1млрд - организираха протест, за 16 млрд. -НЕ ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още