IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ЕС възнамерява да прекърши енергийната мощ на Москва

Европейската комисия иска дори и договорите на частни концерни от ЕС с "Газпром" да се съгласуват с нея

10:04 | 25.02.15 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шефчович описа плана като &bdquo;най-амбициозния проект от времената на създаването на общността за въглища и стомана&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шефчович описа плана като „най-амбициозния проект от времената на създаването на общността за въглища и стомана". Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) иска членките на Европейския съюз да обединят усилията си, за да се противопоставят по-добре на Русия на енергийния пазар. Това се предвижда от концепцията за "енергиен съюз", която по-късно днес ще бъде представена от зам.-председателя на Европейската комисия и еврокомисар по въпросите на енергетиката Марош Шефчович.

Енергийният съюз ще може да предпази ЕС срещу евентуалния недостиг на доставките, предвижда проектът, с който разполага германският Süddeutsche Zeitung. С него ЕК поема координацията на енергийната политика, което се очаква да срещне съпротива в Германия. Съгласно договора за създаването на ЕС това е въпрос, който се решава самостоятелно от държавите членки.

Заместник-председателят на ЕК Шефчович описа плана като „най-амбициозния проект от времената на създаването на общността за въглища и стомана (бел. ред. - следвоенното търговско споразумение, което е в основите на ЕС). „Искаме да започнем процес на интегриране на 28 енергийни пазара в един енергиен съюз", заяви Шефчович.

Същността на плана е да се премахнат границите между 28-те национални енергийни пазари, заяви той в интервю за SZ и други европейски вестници. Целта е европейците да станат по-независими от руските енергийни доставки и да се привлекат същевременно инвеститори. Всичко това се случва на фона на конфликта между Русия и Украйна. Москва, в качеството си на най-важния енергиен доставчик за Европа, многократно използва своята пазарна мощ за политически натиск. 

В проекта се предлага всички газови договори с доставчици извън ЕС, включително двустранните договори между европейски компании и "Газпром" да бъдат съгласувани с Брюксел. Руският концерн контролира почти 70% от газовия внос на ЕС, или близо една трета от необходимия на съюза газ, и работи предимно с дългосрочни договори, последните от които изтичат през 2030 г.

По този начин ще бъдат засегнати и отношенията между частни западни компании като Wintershall и Eon с руските доставчици. Още през април обаче в германския Бундестаг  имаше дискусия по темата, при която стана ясно, че германското правителство не вижда причина по тези въпроси да се намесва и ЕК. „Германските компании са сключили с руски компании дългосрочни договори, някои от които са със срок от повече от 20 години. Федералното правителство не е страна по тези договори и не оказва влияние върху съдържанието на договорите“, стана ясно тогава.

В Унгария проектът също може да срещне сериозна съпротива. Премиерът на страната Виктор Орбан директно обяви, че е против енергиен съюз, защото това било намеса във вътрешните работи на страните членки.

Според Süddeutsche Zeitung Полша вече е предложила най-зависимите от руските доставки страни да бъдат обединени в групи и съвместно да преговарят с Русия. Идеята засяга предимно държавите от Източна Европа. "Нито една държава членка не трябва да страда от неблагоприятни договори, които са резултат единствено от слаба позиция заради географски или исторически причини“, се казва в официално становище на Полша, Чехия, Унгария и Словакия. 

Припомняме, че на 14-и януари Литва, Латвия и Естония вече подписаха декларация за обща сигурност на енергийните доставки и учредяване на регионална група за координиране на газовите доставки.

До края на мандата на комисията на Юнкер в 2019 г. нужните законови предложения трябва да бъдат гласувани, предвижда планът. Самият енергиен съюз трябва да е готов до 2030 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

29
rate up comment 8 rate down comment 4
v_tin
преди 9 години
Ако се санират всички панелки в България потреблението ни на газ би могло спокойно да спадне с 20-30% В колко панелки има газ?? % на газифицираните жилища в Бг е нищожен, отделно от това точно в момента е по добре да си на пропан-бутан отколкото на ЛНГ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 8 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Пхахаха...! Тя и Полша щеше да изнася още преди 2-3 години, пак според кратуни като теб... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 11 rate down comment 6
Lesov
преди 9 години
Във връзка с по-долното - ще бъде доставян прекрасен ГМО боб от бившите земи на украйна, които в момента се разпродават на ус ситизенс. той ще гарантира безпроблемен чревен тракт и многократно газоотделяне и безболезнено разграждане на индивидите неспособни да отделят минилано допуснимите количества газ пер еу капита на ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 13 rate down comment 4
Lesov
преди 9 години
Баси жалката история...брюксел..комисии...пари за началници на комисии и най-накрая разбира се *** ми янко !!Ще мислят ще заседават...най-накрая може да излезнат с решение за поставяне на ново устройство в тоалетните на всеки ЕУ гражданин - вакум помпа, където всеки евро гражданин ще трябва минимум по 10 пъти да пуска газове (бел.ред.разбирай пръдни) които под обща газопреносна система ще се сливат в един общ ХЪБ. След това ще възникнат нови и нови комисии и дебате, аджеба къде да бъде изграден този ХЪБ !!!Затова българи, слушайте вожда, бащицата, селянчето от банкя...нека направим нашия хъб първи - ХЪБИТ - ЗАДРУГАТА НА ПРЪСТЕНА.Предстоят интересни времена, нека първо урките да фалират тотално и ще зачестят едни совалки холанд и баба меркел до москва с мили очи... след това подемос испания...STRAHO може ли да те помоля за линк към full size на аватара ти - много е готин :)айде стига ви толкова шоу...статията и тези евро *** искрено ме разсмя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 14 rate down comment 9
stefan-L
преди 9 години
Остави танка ами ракетите ИСКАНДЕР ? Само един дивизион от тези ракети може за няколко минути да порази всички набелязани точки в европа(военни бази,командни центрове ,летища казарми пристанища и каквото си поискаш) . На 8000 км попадът с точност до 5 метра . Една такава ракета може да парализира цяла Бойковска евро България.! С един дивизион могат да унищожат над 250 цели в Европа само за минути! Ние НАТОВЦИТЕ с какво ще се противопоставим ??? С дрипавите ни ренджъри дето немогат да си вържат обувките ли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 7
stefan-L
преди 9 години
*** шуменски фес скоро пак ще ви сменим имената! Отивай в томбул джамия да се миеш с ибрика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 10 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
И това е само до едно определено време, не бой съ.Скоро ще се обърнат доста настроения и тенденции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 23 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
И още нещо: Европа нито може, нито иска да се освободи от руския газ! Европа просто не иска да го купува от Газпром, докато той е на руската държава, Руският газ ще се продава и на двойна на сегашната цена и никой няма да коментира нито цената, нито условията, ако го продават Тотал, Ени, Шел, БП, ЕксънМобайл или Шеврон!!! Русия ще я оттавят на мира когато парите от нефта и газа потекат в правилната посока, а руснаците се наредят на опашката за помощи пред МВФ! Тва е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 20 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
И много е интересно да гледа човек как надъхани капиталета, плюещи по комунистите и социализма цвилят от възторг при всеки сигнал за засилване и втвърдяване на централизираното планово управление на Европа! Пхахахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 6
Grosss
преди 9 години
Доба,целта е такива малки като нас да внасят ток,а не да си го произвеждат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още