IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ЕС възнамерява да прекърши енергийната мощ на Москва

Европейската комисия иска дори и договорите на частни концерни от ЕС с "Газпром" да се съгласуват с нея

10:04 | 25.02.15 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шефчович описа плана като &bdquo;най-амбициозния проект от времената на създаването на общността за въглища и стомана&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шефчович описа плана като „най-амбициозния проект от времената на създаването на общността за въглища и стомана". Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) иска членките на Европейския съюз да обединят усилията си, за да се противопоставят по-добре на Русия на енергийния пазар. Това се предвижда от концепцията за "енергиен съюз", която по-късно днес ще бъде представена от зам.-председателя на Европейската комисия и еврокомисар по въпросите на енергетиката Марош Шефчович.

Енергийният съюз ще може да предпази ЕС срещу евентуалния недостиг на доставките, предвижда проектът, с който разполага германският Süddeutsche Zeitung. С него ЕК поема координацията на енергийната политика, което се очаква да срещне съпротива в Германия. Съгласно договора за създаването на ЕС това е въпрос, който се решава самостоятелно от държавите членки.

Заместник-председателят на ЕК Шефчович описа плана като „най-амбициозния проект от времената на създаването на общността за въглища и стомана (бел. ред. - следвоенното търговско споразумение, което е в основите на ЕС). „Искаме да започнем процес на интегриране на 28 енергийни пазара в един енергиен съюз", заяви Шефчович.

Същността на плана е да се премахнат границите между 28-те национални енергийни пазари, заяви той в интервю за SZ и други европейски вестници. Целта е европейците да станат по-независими от руските енергийни доставки и да се привлекат същевременно инвеститори. Всичко това се случва на фона на конфликта между Русия и Украйна. Москва, в качеството си на най-важния енергиен доставчик за Европа, многократно използва своята пазарна мощ за политически натиск. 

В проекта се предлага всички газови договори с доставчици извън ЕС, включително двустранните договори между европейски компании и "Газпром" да бъдат съгласувани с Брюксел. Руският концерн контролира почти 70% от газовия внос на ЕС, или близо една трета от необходимия на съюза газ, и работи предимно с дългосрочни договори, последните от които изтичат през 2030 г.

По този начин ще бъдат засегнати и отношенията между частни западни компании като Wintershall и Eon с руските доставчици. Още през април обаче в германския Бундестаг  имаше дискусия по темата, при която стана ясно, че германското правителство не вижда причина по тези въпроси да се намесва и ЕК. „Германските компании са сключили с руски компании дългосрочни договори, някои от които са със срок от повече от 20 години. Федералното правителство не е страна по тези договори и не оказва влияние върху съдържанието на договорите“, стана ясно тогава.

В Унгария проектът също може да срещне сериозна съпротива. Премиерът на страната Виктор Орбан директно обяви, че е против енергиен съюз, защото това било намеса във вътрешните работи на страните членки.

Според Süddeutsche Zeitung Полша вече е предложила най-зависимите от руските доставки страни да бъдат обединени в групи и съвместно да преговарят с Русия. Идеята засяга предимно държавите от Източна Европа. "Нито една държава членка не трябва да страда от неблагоприятни договори, които са резултат единствено от слаба позиция заради географски или исторически причини“, се казва в официално становище на Полша, Чехия, Унгария и Словакия. 

Припомняме, че на 14-и януари Литва, Латвия и Естония вече подписаха декларация за обща сигурност на енергийните доставки и учредяване на регионална група за координиране на газовите доставки.

До края на мандата на комисията на Юнкер в 2019 г. нужните законови предложения трябва да бъдат гласувани, предвижда планът. Самият енергиен съюз трябва да е готов до 2030 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 21 rate down comment 12
Императорът
преди 9 години
Нали знаеш: те правят това не по своя воля, но по команда от шебекоидът. Обуздават енергийната мощ на Русия - само да не стане така, че да се изправят срещу военната мощ на в един момент? Пияниците британци например имат някакви основания да се правят на отворени, щото Меца не ги е шамарила, ама германци и французи помнят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 11
bgMan
преди 9 години
Просто ЕС иска окончателно да спре руския газов рекет над Източна Европа.Какво лошо има в това целият руски газ предназначен за страни от ЕС да е на цени като тези например, с които Газпром продава на Германия?Кой българин ще е против това и защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 6
Ango
преди 9 години
Смятам, че Германия и Франция никога няма да се съгласят на единна цена на газа за Европа - ще загубят конкурентно предимство от евтиния га за тях. Той й Газпром раздели Европа на Северен поток с евтин газ за големите и Турски поток за останалите. Когато изтекат договорите с Украйна през 2019 , Газпром ще продава на едро от Турция. А Украйна ще го д...ха.Поне такива са плановете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 18
Mario Teran
преди 9 години
Дано да спасят Европа от тая *** и тоя рекет с руския газ!Направо на цирк го обърната тия "доставчици"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 16
MZ/X
преди 9 години
Само 25% от газта в ЕС се доставя от Русия, но има държави в ЕС, които са близо 100% зависими от руската газ. Ако има единен пазар на газ в ЕС с взаимно свързаност и бившите соц държави могат да си намалят зависимостта от Русия на 25% за сметка на малко увеличаване на зависимостта на Западна Европа от руския газ. Средносрочно обаче има много алтернативи, като доставки от Иран, Азербайджан, Кипър, Израел, а не на последно място намаляване на потреблението на газ чрез енергийна ефективност и ВЕИ. Ако се санират всички панелки в България потреблението ни на газ би могло спокойно да спадне с 20-30%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 18
korker
преди 9 години
При война е така. Европа отдавна обяви война на Русия и открито действа срещу свободния пазар и интересите на Русия, слага санкции и т.н. Нормално е, Европа иска властта и Русия трябва да клекне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 11
wenci
преди 9 години
Тази "енергийна независимост" е далекосрочен (над 20год) блян вкаран в ЕК умишлено от американците за техни краткосрочни цели и интереси.Това едва ли ще помогне на ЕС да излезе от кризата, напротив.Защото е продиктувано от политически, а не икономически интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 14
jorkata_investor
преди 9 години
Това малко ми прилича на книгата на Аийн Ранд, Атлас изправи рамене. Тия *** от ЕК искат да контролират всичко, каква е тая демокрация и пазарна икономика бе. Не може държавата да се меси в сделките между частни фирми.ЕС върви от зле по на зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 10
misanthrope
преди 9 години
Абе аз ли съм глупав, Шефович ли или се правят на глупави. Ще ограничели зависимостта, като премахнат границите на енергийния пазар. Ама нали пилета пак от Русия ще го вземате този газ дето ще се разпродава така свободно в буркани на пазара? Има един начин да се намали енергийната зависимост и той се казва АЕЦ :(Японците да не са *** да се тровят с тия десетки АЕЦ там? Просто нямат енергийни източници и не искат да са зависими, за това АЕЦ е национална политика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още