IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: 12 млрд. лв. вече сме изхарчили всички заедно*

Държава с 31 млрд. лв. бюджет се оказва с половин милиард лева ресурс, което е проблем, твърди финансовият министър

12:12 | 25.02.15 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Горанов: 12 млрд. лв. вече сме изхарчили всички заедно*

България трябва да върне скоро 12 млрд. лв., които „вече сме изхарчили всички заедно - като свидетел в опозиция, подбудител в коалиция или извършител в управлението. Те вече са изхарчени. Докато има дефицит в бюджета, ще има и дълг. Ще ви предложа мерки да бъде занулен, но не знам дали ще ви харесат".

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов от трибуната на Народното събрание по време на дебатите за ратификацията на договора на правителството за дилърство със Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG за България за издаване на облигации на стойност 8 млрд. евро, подписан на 6 февруари 2015 г., за взимането на заем в размер на 8 милиарда евро.

По думите му, ако през май не се върне мостовия заем от 3 млрд. лева, използван за изплащане на гарантираните влогове от КТБ, договорът може да се удължи с още шест месеца, но през октомври тези пари трябва да се върнат на банките.

„Октомври все пак трябва да върнем тези 1,5 млрд. евро, а 12 млрд. лева, вече изхарчени пари, трябва да се върнат до края на 2017 година“, каза Горанов.

„Обществото очаква от нас да свършим определени задачи. За 2015 година вече сме решили, че ще имаме 2,5 млрд. лева преразход. За 2016 и 2017 г. сме предложили поетапно намаляване на преразхода, но аз искам да няма дефицит”, подчерта Горанов. „Дългът не е причина, той е следствие. Дефицитът не е причина, той е следствие”, каза още финансовият министър.

Пред депутатите финансовият министър призна, че към 19 февруари тази година оперативните средства, с които правителството разполага, са 547,9 милиона лева. „Държава с 31 млрд. лв. бюджет се оказва с половин милиард лева ресурс. Това е проблем“, каза още Горанов.

Наличните средства в резерва по неговите данни към февруари тази година са общо 5,8 милиарда лева. Но в тях влизат и средствата от Сребърния фонд, ядрените фондове и целевия ресурс, поясни той. 

„Ако мислите, че трябва да изхарчим валутните резерви на БНБ, средствата, трупани за ядрените мощности, решението за това може да се вземе в тази зала“, каза Горанов и допълни: „Ако не искаме, трябва да се подготвим, че трябва да връщаме пари в следващите години“. Министърът беше категоричен, че 12-те милиарда лева натрупани задължения са изхарчени от всички – и тези, които са били в управлението, и тези, които са били в опозиция.

„И аз не искам да има дефицит, обаче има дефицит“, каза още Горанов. Той допълни, че дефицитът трябва да бъде финансиран. „И ако не искаме да ни се смее целият свят, трябва да си плащаме сметките“, каза още финансовият министър.

Той обясни и че дебатът по дълга се води вече 20 дни и благодари на всички за това. „Не го структурирахме добре, но вината е на финансовия министър“, каза Горанов. Той все пак допълни, че никоя партия не си е позволявала да води дебата по този начин – от парламентарната трибуна.

Финансовият министър обясни и че ГЕРБ са критикували мнозинството на БСП и ДПС и кабинета „Орешарски“ при тегленето на предишния дълг от 1 млрд. лв., но не заради самия дълг, а заради политиката, която е водела до дефицит.

Горанов използва момента и да се оплаче от неблагодарната си позиция. „Не може земеделският министър да се хвали, че е дал пари на краставичарите, а финансовият министър да се хвали, че е дал 16 милиарда дълг. Не може все финансовият министър да е лош“, каза той.

*Актуализирано в 12,10 часа

Още подобни новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
има има...смени се пеевски с яне янев...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
BTW, някаква разлика между управлението на тези и на Орешарски некой вижда ли? Некакво подобрение в нещо? Може би само тези, дето утилизираха неколко десетки милиона покрай изборите са усетили нещо!Само Реформаторския блок направи нещо видимо - реформира сумата на заемите от един милиард на Чобанов до 16 милиарда на Горанов! Честито на младите, хубави, образовани и интеигентни българи! И на по-дъртите, като г-жа Берберян! хахаха!Та в тази връзка, да ви е.а м...а на всички, дето бутахте Орешарски!!! И на протестъри, и на антикомунисти, и на демократи и реформатори, и на посланици, и на ЕК...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 0
v_tin
преди 9 години
По добре се скрии някъде защото коментарите ти са винаги неадекватни, от теб само хвалебствия се чуват за черешара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 1
vzhekoff
преди 9 години
Пич, нали преди 2 седмици се хвалеше, как за януари си направил рекоредн излишък ! Като караш все така, понеже си най-умният и обряазован финансов министър, дефицит изобщо няма да има, а връщането на заема ще е детска игра за тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 3
tetris12
преди 9 години
да не си сляпа и слушаш само радио, без да излизаш навън?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 2
tetris12
преди 9 години
значи ще трябва да си изтегляме спестяванията. Потъване продължава все така. ГЕРБ, БКП ... и сие, са една партия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 10
kalendar
преди 9 години
Не, Радо! Изхарчени са от Мутрата с цел личното обогатяване на хунтата от ГЕРБ. :) И ми дреме на нема казвам кое за професионалното ти мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 1
vivankata
преди 9 години
От черешар да не стане краставичар сега г-н министъра?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
"Ами спрете да харчите и започнете да работите г-н министър!"Това с работата е за АПТАЛИТЕ! ха ха ха! :))))) Само те се радват на осигурено работно място и работа като самоцел! Там в парламента, не се борят за работа, а за печалба при мин. усилия. Ако може докато почиват! За жалост, не може съвсем без усилия. Дори вдигането на писалката за да разпишат заем от НАШЕ име си е вид работа...усилие.:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 1
stanislavr
преди 9 години
Да не забравиш да си внесеш данъците на изкараните пари от писанията по форумите, тия пари такива като теб ще ги връщат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още