IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАЛИП: Прибързаните законодателни промени се отразяват лошо на борсата

От асоциацията на посредниците изтъкват новоприетия Закон за собствеността и ползването на земеделските земи

13:01 | 25.02.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БАЛИП: Прибързаните законодателни промени се отразяват лошо на борсата

Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) алармира обществеността и всички заинтересовани лица, че основният измерител на БФБ-София е най-зле представящият се индекс в Европа от началото на годината със загуба от 7,8%, се казва в прессъобщение на организацията.

БАЛИП е сериозно загрижена относно влошената среда и загубата на доверие в българския капиталов пазар, което пряко засегна стойността на водещия борсов индекс SOFIX. Категорично считаме, че основните причини за негативното представяне на капиталовия пазар са новоприетият Закон за собствеността и ползването на земеделските земи, предложените промените в пенсионното законодателство и фалитът на Корпоративна търговска банка, заявяват от асоциацията. 

Тези фактори доведоха до спад от 7,8% от началото на 2015 г. на стойността на основния борсов измерител SOFIX, като за последната една година индексът е загубил близо 20% от стойността си. В пряка връзка с това са негативните последици за всички инвеститори чрез загубата на над 500 млн. лева пазарна капитализация от началото на годината. Показателни са и данните за чуждестранните портфейлни инвестиции в акции, които до септември 2014 г. се свиват с 50 млн. лв. и достигат най-ниското си ниво за 10 години назад, считано от 2004 г., отбелязват от БАЛИП.

Това нареди БФБ на последно място в Европа, дори след финансовите пазари на страни като Гърция - заплашена от фалит, и Русия – поставена пред редица икономически и финансови санкции, изтъкват от асоциацията.

В допълнение, според скоро изнесени в медиите данни, преките чуждестранни инвестиции в България са намалели със 7% през 2014 г., запазвайки тенденцията за слаб интерес към българската икономика от последните пет години. Още по-негативен сигнал дават данните за 50% срив в чуждестранните инвестиции в дялов капитал, като те достигат най-ниското ниво от 1996 г. насам. Това показва, че чуждестранните граждани и фирми трайно са загубили интерес към инвестиции в страната ни, което е пряко следствие от продължаващата вече две години политическа нестабилност, несигурността в банковия сектор и слабия ръст на икономиката, смятат от БАЛИП.

Според асоциацията така описаната влошена икономическа обстановка, на фона на която следва да бъдат осъществени заявените намерения на правителството за предстояща приватизация на БФБ-София АД и Централен депозитар АД, ще повлияе негативно върху потенциалната пазарна оценка на дружествата и цената, която Министерство на финансите би получило за държавния дял в тях.

Негативното представяне на родния капиталов пазар е пряк резултат от влошената среда и загубата на доверие от страна на инвеститорите. Множество фактори оказват своето негативно влияние – несигурността в банковата система, предложената пенсионната реформа, а в настоящия момент и новоприетите промени в Закон за собствеността и ползването на земеделските земи, като е важно да бъде обърнато специално внимание на факта, че при нито един от предложените законопроекти не бе изготвена оценка на въздействието върху засегнатите лица и българската икономика като цяло, констатират от организацията на посредниците.

От БАЛИП апелират за спешни мерки с цел повишаване доверието на инвеститорите, между които – да се изготвят оценки за въздействието на всички бъдещи нормативни документи, касаещи капиталовия пазар, да бъдат приети промени в Закон за собствеността и ползването на земеделските земи, които да изключат от ограниченията публичните дружества или да бъдат приети рестрикции само по отношение на мажоритарни собственици от зони с преференциален данъчен режим, и не на последно място – да стартират процедурите по набиране на средства чрез приватизация през БФБ-София на миноритарни държавни дялове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Ivangh
преди 9 години
Когато компаниите който са на БФБ започнат отново да отчитат по-големи печалби, например с 10-15% повече от предходната година веднага ще се намерят инвеститори,които да инвестират в тях, въпреки че са ни калпави политиците. До тогава по-добре да са продали "борсата" на някой с име и опит - без значение, че може да вземат някой лев по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
orakula
преди 9 години
интересното в конкретния случай е как правителството само се води към своя край с всяко едно решение и действие напоследък...дали имат поглед върху това или просто не го осъзнават???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
4f4
преди 9 години
Свърши вече, и да изключат публичните дружества и да не го направят, доверието е изгубено!А по отношение приватизацията на борсовия оператор и ЦД, капитализацията на държавния дял е пренебрежимо малка, така че доводът за получаване на по-добра цена не може звучен аргумент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още