IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мръсният въздух остава основно предизвикателство за екополитиките в ЕС

Управлението на отпадъците се подобрява, а емисиите парникови газове са значително свити, според доклад на ЕК

15:08 | 07.03.15 г. 1
Мръсният въздух остава основно предизвикателство за екополитиките в ЕС

През последните години управлението на отпадъците се подобрява и днес дишаме много по-чист въздух, отколкото преди десетилетия. Въпреки това лошото качество на въздуха си остава най-важната свързана с околната среда причина за преждевременна смърт в Евросъюза. Това са част от изводите в доклада  „Европейската околна среда — състояние и перспективи за 2015 г.“ (SOER 2015), изготвен от Европейската агенция за околна среда и публикуван от Еврокомисията.

Според авторите на проучването координираните действия на ЕС в областта на околната среда са донесли значителни ползи през последните 5 г. - европейците например депонират по-малко отпадъци и рециклират повече. Същевременно екополитиките спомагат за нови работни места и растеж.

В доклада се предупреждава обаче, че дългосрочните екологични цели на Европа не могат да бъдат постигнати със сегашните политики. Документът предупреждава за рисковете от влошаване на качеството на околната среда, което би засегнало човешкото благосъстояние. На това ЕК отговаря с редица екоинициативи за 2015 г., включително нов, по-широк пакет от мерки относно кръговата икономика, преглед на стратегията на ЕС за биологичното разнообразие, план за действие по управлението на световния океан и изменен пакет от мерки за качеството на въздуха.

Екологичните отрасли с ръст от 50% въпреки кризата

От доклада става ясно, че за инвестициите в опазването на околната среда са налице солидни икономически основания. През 2000—2011 г. екологичните отрасли в ЕС отбелязват ръст от 50%, с което те спадат към малкото сектори с постоянен разцвет, въпреки кризата.

Докладът показва също така, че управлението на отпадъците се подобрява, въпреки че европейската икономика все още е далеч от кръговата, понеже твърде много отпадъци се депонират и не е изчерпан потенциалът за рециклиране и за оползотворяване на енергията.

Комисията се стреми през 2015 г. да бъде възстановен балансът чрез пакет от амбициозни мерки за кръговата икономика.

Природа и биоразнообразие

В доклада се подчертава, че Европа не успява да спре загубата на биологично разнообразие, тъй като продължават да изчезват местообитания на животни и растения. Особено застрашено е морското биологично разнообразие. Европа е изправена пред двойното предизвикателство да възстанови и защити екосистемите на моретата, като същевременно запази централното значение на морските и крайбрежните дейности за икономиката и обществото на ЕС, се казва в доклада.

Действия по климата

Емисиите на парникови газове намаляват с 19% спрямо 1990 г., докато същевременно икономиката на ЕС расте с 45%. Поставените за 2020 г. цели относно енергията от възобновяеми източници и енергийната ефективност също са постижими. Следователно ЕС е на път да изпълни своите цели по стратегията „ЕС 2020“ в областта на климата и енергетиката, твърдят анализаторите.

Но според доклада SOER 2015 сега прилаганите политики и мерки няма да бъдат достатъчни, за да се постигне по-дългосрочната цел за намаляване на емисиите на парникови газове с 80-95% до 2050 г. така че европейската икономика да стане нисковъглеродна. В съобщението на Брюксел се отбелязва, че Комисията вече реагира на този призив, като подготвя нови предложения за политики с цел намаление на емисиите с 40% до 2030 г., което е одобрено миналата година от Европейския съвет.

Качество на въздуха

Докладът показва, че днес дишаме много по-чист въздух, отколкото преди десетилетия. Емисиите на редица замърсители, например серен диоксид (SO2) и азотни оксиди (NOx), намаляват значително. Но въпреки тези постижения лошото качество на въздуха си остава най-важната свързана с околната среда причина за преждевременна смърт в Европейския съюз. В доклада се казва, че предстои изготвянето на изменен пакет от мерки за качеството на въздуха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
В Европа въздухът се замърсява от присъствието на НАТО и от охлювите, които го обгрижват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още