IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК започва да финансира складирането на свинско месо

Целта е да бъдат подпомогнати пострадалите от руското ембарго производители

09:19 | 09.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК започва да финансира складирането на свинско месо

Европейската комисия (ЕК) започва от днес да финансира складирането на свинско месо и продукти, за да помогне на пострадалите от руското ембарго свиневъди, предаде DPА.

Финансирането ще покрива средствата за складиране на свинско месо за три до пет месеца.

Според Брюксел опитът от миналото показва, че такава мярка за временно намаляване на предлагането на европейския пазар понижава натиска на пазара и помага за увеличение на цените.

Отношенията между Брюксел и Москва в момента са най-обтегнатите от Втората световна война в резултат на кризата в Украйна се казва в информацията, цитирана от БТА. Европейският съюз (ЕС) наложи икономически санкции на Русия миналата година, а Русия забрани вноса на повечето европейски селскостопански продукти.

Москва твърди, че забраната за внос на свинско месо е заради няколкото случая на африканска чума по свинете в Полша и балтийските страни, но Брюксел определи мярката като неоправдана и сезира Световната търговска организация (СТО).

Комисията отбеляза, че след въвеждането на ембаргото търговците на свинско месо и продукти са успели да намерят алтернативни пазари за повече си стоки, като изтъкна, че животинската храна също е по-евтина от обичайното. Въпреки това производителите имат ограничено поле за маневриране на фона на изискванията на ЕС за отглеждането на животните, които налагат значителни инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Нема страшно! Драги каза - пари има! Ще го пазиме колкото требва! Ако требва, ще го изядеме, мамка му и прасе!Така е при капитализма и пазарната икономика - международната солидарност е основна ценност....! хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още