IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрашена ли е доминацията на долара?

Американските пари са в упадък като търговска валута, но остават силни като резервна, посочва експерт

10:30 | 09.03.15 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Застрашена ли е доминацията на долара?

Доминацията на зелените пари в развиващия се свят може да бъде застрашена, тъй като все повече развиващи се икономики започват да намалят зависимостта си от световната резервна валута, пише CNBC.

"Намаляването на зависимостта от долара е важна тенденция, която ще расте", заяви Джим Рикардс, главен глобален стратег в West Shore Funds. "Що се отнася до развиващите се пазари, възходът на двустранните търговски сделки е от значение за бъдещето на долара като търговска валута", добави той.

Около 80 на сто от световната финансова търговия се осъществява в долари, показват данни от януари на доставчика на финансова информация SWIFT. Въпреки това през последните няколко месеца Русия и Китай са допринесли за спад на този процент, използвайки своите национални валути в опит да се дистанцират от доларовите сетълменти. Москва и Пекин дори наскоро подписаха тригодишно споразумение за валутен суап на стойност 24 млрд. долара.

Междувременно Москва и Ню Делхи може да се споразумеят за валутна сделка през следващата година, съобщи наскоро ТАСС. Русия и Египет също обмислят подобен ход, оповестиха през февруари египетски медии.

Истината е, че не става дума просто за търговия. Русия и Китай също се превръщат във водещ фактор в оценяваната на над 100 млрд. долара нова Банка за развитие за страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка).

През февруари Москва обяви ангажимент на стойност 2 млрд. долара към банката за следващите седем години, докато приносът на Китай ще бъде най-големият – в размер на 4,1 млрд. долара. Двата проекта, обявени миналата година, са разглеждани от повечето икономисти като алтернатива на западната доминация в международните финансови институции.

През миналата седмица Казахстан се присъедини към групата на страните, загърбили щатския долар. Централната банка обяви план за намаляване на доларизацията в икономиката и понижаване на използването на зелените пари в двустранните външнотърговски взаимоотношения. Решението е било взето след разговори със заместник-управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Наоюки Шинохара.

"В някои случаи високата доларизация улеснява търговията. Но има и недостатъци, като например ограничаването на гъвкавостта на валутния курс за противодействие на външни шокове и ограничаването на способността на централната банка да бъде кредитор от последна инстанция. При тези обстоятелства следва да се насърчава активно дедоларизацията", каза представителят на МВФ.

На фона на бавното, но постоянно намаляване на използването на долара в световната търговия, валутата, която печели най-бързо позиции, е юанът. Китайските пари вече са сред десетте най-използвани валути в света според класацията на Банката за международни разплащания и SWIFT. Нещо повече, платформата за търговия EBS посочи по-рано тази година пред Ройтерс, че юанът е приключил 2014 г. сред топ 5 търгувани валути.

И все пак статутът на зелените пари като световна резервна валута остава непокътнат, твърдят експерти.

"Доларът е в упадък като търговска валута, но той остава силен като резервна валута. В момента в долари са около 61 на сто от световните резерви в сравнение с повече от 70 на сто преди около десет години", посочва Уве Парпарт, управляващ директор и ръководител на научните изследвания в Reorient Financial Markets.

В същото време делът на еврото се е повишил до около 25 на сто от 18%, когато валутата бе представена за първи път през 1999 г., според МВФ.

"Освен това основните стоки все още са с цени в долари. Дори и още страни да се присъединят към отказването от долара, това на този етап няма да има влияние върху господството на американските пари", коментира още Парпарт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 9 rate down comment 3
lilivan
преди 9 години
"Между другото пропускаме факта, че силният долар е много добър за световната търговия, но не е чак толкова добър за американската икономика и особено за дълга. Има икономисти, които смятат, че в един момент американците може и сами да си го срутят."- не им берете грижата на американците - ако искат, могат и да си го срутят, ако е в тяхна полза :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 2
lilivan
преди 9 години
"На държавите желаещи да заменят долара като основна валута им липсват базисни неща за да го заменят. Другото са само напъни."- и от толкос напъни могат да получат само болезнени хемероиди :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 1
lilivan
преди 9 години
"Ако някой има реални шансове да застраши долара, това е точно еврото. Номер 1 икономика в света в момента е ЕС, но за това малко се говори!"- Как една икономика в упадък и рецесия като ЕС и измислената му валита може да застраши икономика във възход и водещата икономическа сила в света?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 1
lilivan
преди 9 години
"80 на сто от световната финансова търговия се осъществява в долари"- е как тогава е застрашена "доминацията" - т.е без заобиколни термини "господството" на долара?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 3
Атанасио
преди 9 години
Трябва да има система и правила еднакви за всички държави общо казано е международното право и при финансите е св.валута и вързан за нея петрол със счетоводните стандарти на МВФ Както се казва лошите правила са по-добри от хаоса тоест има някои тънкости които трябва да се оправят при долара(межд.одити на ФЕД т.е. тотална прозрачност) защото - http://krizata.blog.bg/biznes/2012/09/05/pyrviiat-odit-na-fed-shokira-s-rezultatite-si.996829 и тук - http://***.skat.bg/products.php?type=10&genre=5045 към 25 минута лорд Джеймс в английският парламент обяснява за незаконно отпускане на 15 трилиона на 20 европейски банки Като цяло долара е добър за св.валута щото трябва да има нещо с което да се сравняват другите валути за да не се печатат безразборно финикийски знаци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 7
honaniga
преди 9 години
Добре казано. На държавите желаещи да заменят долара като основна валута им липсват базисни неща за да го заменят. Другото са само напъни. Аз ги разбирам за огромното им желание. Не им е приятно да дават безлихвен заем на щатите. Щото те нали са смотани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
13
rate up comment 10 rate down comment 16
michaelis
преди 9 години
мдам, само май името му ше остане след време в историята както на всяка хартия .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 12
Стефчо
преди 9 години
Интересно конфуцианското Политбюро на ККП какво мисли по въпроса...щото ако питаш тукашните доларджии долара ще изкара минимум 1000 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 7
mathematician
преди 9 години
Бе тя и баба ми на село заплашва доминацията на лева и БНБ.Може ли да си представите осъществяват стокооборот с комшийката без да използват левчета и по този начин застрашават доминацията на лева като основна валута на територията на РБ. Начи баба ми дава разсад за марули на комшийката пък тя и връща 5 яйца.:) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още