IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство се повиши през януари

Индексът нараства с 2% на месечна и с 1,7% на годишна база

11:18 | 09.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Промишленото производство се повиши през януари

През януари 2015 г. индексът на промишленото производство* нараства с 2% на месечна (сезонно изгладена) база и с 1,7% на годишна (календарно изгладена) база, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Месечни изменения

През януари спрямо предходния месец е регистрирано увеличение в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6,5%, в преработващата промишленост - с 0,8%, и в добивната промишленост - с 0,3%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на превозни средства, без автомобили - с  44,9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 26,6%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 11,9%, производството на мебели - с 11,2%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с  10,4%. Спад е регистриран при: производството на тютюневи изделия - с 9,6%, производството на кожи; производството на изделия от обработени кожи, без косъм - с  3,5%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 2,4%, производството на изделия от други неметални материални суровини - с 2,3%.

Изменение на индекса на промишленото производство на годишна база:

Графика: НСИ

Годишни изменения

На годишна база ръст на промишленото производство е отчетен в преработващата промишленост - с 5,4%, а спад е регистриран в добивната промишленост - с 10,6%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,3%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на превозни средства, без автомобили - със 76,2%, производството на химични продукти - с 20,3%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 19,8%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 16,1%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 14,0%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с  11,9%, производството на електрически съоръжения - с 10,3%. Намаление е отчетено при:  производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 11,3 %, производството на облекло - със 7,7%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон и производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - по 3,4%.

* Индексите не измерват действителното равнище на производството, а оценяват средното изменение на производството между два времеви периода. За оценката на индексите се извършва представително наблюдение на предприятията от промишлеността, като извадката обхваща предприятия, чийто годишен оборот надхвърля 97% от оборота на цялата промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още