IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: За превенция от бедствия може да бъде ползвано и еврофинансиране

При бедствия страната ни може да разчита и на европейския Фонд за солидарност и на единната европейска гражданска защита, посочи комисарят

15:20 | 09.03.15 г. 2
<p>
	Кристалина Георгиева (вдясно) и Ивелина Василева (вляво) участваха на церемонията по честванията на 20-та годишнина на Националния доверителен екофонд. Снимка: <em>БТА</em></p>

Кристалина Георгиева (вдясно) и Ивелина Василева (вляво) участваха на церемонията по честванията на 20-та годишнина на Националния доверителен екофонд. Снимка: БТА

Европейско финансиране може да бъде ползвано и при действията в областта на превенцията от природни бедствия, съобщи европейският комисар по въпросите на бюджета Кристалина Георгиева, която е на посещение в София.

Пред БНР тя посочи, че с европейските фондове може да бъде финансирана дейност по почистване на речни корита, закупуване на генератори за болниците, създаване на подготвени местни структури и други дейности, които да помогнат в случай на природна стихия.

При бедствия България може да използва още отряди на единната европейска гражданска защита, както и да разчита на Фонда за солидарност, припомни още европейският комисар. Тя присъства на тържественото честване на 20 години от създаването на Националния доверителен екофонд.

"Свършено е много, с немного пари, но с отлична организация", коментира комисарят, цитирана от БТА.

Фондът беше създаден през 1995 година с активното участие на Световната банка и швейцарското правителство, което е и първия му донор в рамките на суаповата сделка „Дълг срещу околна среда“, припомня още информационната агенция.

От създаването си досега Националният фонд работи по изпълнението на четири програми, като реализираните проекти са свързани основно с ограничаване на изменението на климата, опазване на чистотата на въздуха, водата и биологичното разнообразие, както и преодоляването на стари замърсявания.

Този фонд е успешен финансов механизъм за подпомагане на политиките за опазването на околната среда, коментира и ресорният министър Ивелина Василева.

Тя посочи, че чрез него са реализирани енергоспестяващи мерки в 77 публични обекта и така са спестени 442 хил. тона въглероден диоксид. Отстранени са 420 хил. куб. метра отпадъци в 202 населен места и са газифицирани 201 публични сгради. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 9 години
СЛЪНЦЕТО Е ИЗГРЯЛО НА ЛИЦЕТО НА ТАЗИ ЕВРОКОМИСАРКАКАКВИ ТИ ТАМ БЕДСТВИЯ , КАКЪВ ТИ СНЕЖЕН КОШМАР , НАВОДНЕНИЯ И ЛИПСА НА ТОК!ВСИЧКО Е НАРЕД! ТЕ СА НА ТОПЛО И КРАЙ СОФРАТА!КАК НЯМА ВСИЧКО ДА Е НОРМАЛНО?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Сталинке, трай да те обичам. Ако имаш нещо да кажеш - давай иначе по-добре не се обаждай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още