IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разделена Европа ще се мъчи бавно и продължително

Създаването на паричен съюз без фискален и политически е поставяне на каруцата пред коня, пише Тимъти Гартън Аш за Guardian

16:05 | 14.03.15 г. 42
Разделена Европа ще се мъчи бавно и продължително

„Ако еврото се провали, Европа пропада“, както рече Ангела Меркел. За съжаление, еврото се проваля, но процесът е бавен и мъчителен. Дори и Гърция да напусне еврозоната, валутният блок едва ли ще се разпадне в близко бъдеще след това, макар и да има някакви шансове. По-вероятно обаче е да продължи да крета като лошо конструиран казахски трактор, да страда от слаб растеж, да няма достатъчно работни места и хората да се сблъскват с повече проблеми в сравнение с държавите, които не са в паричния съюз.

Това пише за британския в. Guardian Тимъти Гартън Аш, историк, политически коментатор и колумнист на изданието.

Според него проблемите няма да са равномерно разпространени между задлъжнелите страни от еврозоната и държавите – кредиторки. Пропастта между Северна и Южна Европа обаче ще се задълбочи.

Различният национален опит ще бъде пречупен през избори, които пък ще създадат напрежение в стил Гърция и Германия, каквото наблюдаваме в момента, посочва анализаторът. В крайна сметка нещо ще се получи, но този процес може да отнеме много време.

„Има огромна разруха във всяка нация“, казал е Адам Смит. Като се имат предвид необикновените постижения за 70-те години след 1945 г. и надеждите, инвестирани в европейския проект, явно още доста разруха има да види нашия континент, пише Гартън Аш.

Той обяснява, че наскоро е участвал в събитие във Франкфурт, на което са се появили едни от водещите представители на европейската инвестиционна общност. Сред участниците е направено проучване как виждат еврозоната след пет години, като е трябвало да изберат измежду няколко варианта. Аш, както и почти половината от участниците в събитието, са посочили варианта „Япония през 90-те години на миналия век“. Около 20% от анкетираните са отговорили „Каква еврозона?“, 18% - „Великобритания след Маргарет Тачър“, т. е. По-лека икономика заради политиката на строги икономии и структурните реформи за растеж, но и дислокация и неравенство.

Уловката е, че дори и при последния сценарий неравенството няма да е само в една държава, а неравномерно разпространено сред различни държави. Германия и някои от северноевропейските нации ще се радват на повечето от благините, докато за останалите ще останат проблемите, допълва коментаторът.

Да твърдим такова нещо означава да насърчим икономически анализ, който водещите германски политици и икономисти яростно оспорват. Мерките за икономии и структурните реформи за единственият изход към спасението, твърдят те. Както каза Меркел през 2013 г.: „Това, което ние направихме, всеки го може“.

Има обаче поне три проблема при този случай. Първо, както знае всеки мъдър лекар, дори теоретично правилното лекарство може да подейства катастрофално, ако се прилага в твърде силна доза върху отслабения пациент. Второ, гърците, италианците и французите не са германци. Техните икономики определено имат нужда от структурни реформи, но техните общества и бизнеси не биха реагирали на тези реформи по същия начин.

И трето, дори цялата еврозона някак си да се превърне в един гигантски експортен шампион като Германия, кой ще потребява този износ? Част от търсенето трябва да дойде от самата еврозона, особено от по-богатите икономики като Германия. Т. е. ако всички ще се държат като Германия, то самата Германия трябва малко да спре да прилича на себе си, но страната не е готова за това.

В дългосрочен план и Германия ще си понесе последствията от ситуацията, но не в краткосрочен. Ако се разходите из по-големите градове в страната, усещането е, че криза всъщност няма. И докато Германия трябва да спасява държави като Гърция, много от тези пари отидоха право в ръцете на неразумните кредитори, включително и някои германски банки. Същевременно обаче германският бизнес, ориентиран към износа, се облагодетелства сериозно от еврозоната.

Основният структурен проблем е, че паричният съюз е европейски, а демократичните политики продължават да са национални. Не че няма какво да се направи, ако политиците позволят, разбира се. Всички признават под сурдинка, че Гърция не може да си изплати огромния дълг, така че нека Берлин опрости дълга, за да продължат значимите реформи. Или пък да оставят цените и доходите в Германия да растат, което подкрепя ребалансирането на еврозоната вътрешно. Или да позволят фискални трансфери от по-богатите държави към по-бедните, така, както позволява федералният съюз в САЩ и никой не очаква щатът Алабама да настигне скоро Силициевата долина.

Създаването на паричен съюз без фискален и политически е всъщност поставяне на каруцата пред коня. Конят обаче още не е готов да излезе пред каруцата. Националната демокрация е в нарастващо противоречие с европейската интеграция и някои лидери на европейски институции много ясно виждат това. Френският еврокомисар Пиер Московиси например говори за „Комисията на последния влак“. Само че политиците в Брюксел няма какво да направят, закото властта е концентрирана в демократично избраните национални правителства.

Гартън Аш посочва, че ако трябва да избира между демокрацията и централизирана, йерархична, евро-ленинистка версия на европейската интеграция, ще избере демокрацията. Той припомня, че финландският вицепремиер на Европейската комисия Юрки Катайнен е коментирал по следния начин победата на СИРИЗА на изборите в Гърция: „Няма да променяме политиките в зависимост от изборните резултати“. Само че точно това ще се случи. Това е демокрацията и тя е едно от най-великите политически изобретения на Европа.

Проблемът е, че структурните проблеми на еврозоната изискват транснационална европейска демократична солидарност, която в момента не съществува и няма и перспектива да се появи скоро. Т. е. монетарният съюз, който беше създаден да обедини Европа, всъщност я разделя заради разкъсването между националните и европейските политики.

В държавите, които най-много страдат заради тази „адска машина“ - както един водещ политик от Германия описа сегашната еврозона, все още пламенно се защитава тезата за оставане „в Европа“. За целия си радикализъм СИРИЗА демонстрира впечатляваща готовност за компромиси точно за да остане в Европа. Вероятно същото е валидно и за Podemos в Испания.

В национален план тези държави все още имат предпазна мрежа, осигурена дори и от вече сериозно отслабените им социални системи. Безработнит емладежи например все пак имат подслон над главите си благодарение на техните родители, както и спестявания (също от родителите).

Трудовата мобилност също е един от предпазните клапани, въпреки че точно миграцията подхранва антиевропейските партии, които се възползват от страха на хората. Тези материални и културни ресурси обаче ще бъдат изтощени в един момент. И какво ще последва тогава? Това зависи от нас и все още нещата могат да се променят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 7 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
Ми...излиза, че швабите са по-стиснати и от евреите:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 3
data
преди 9 години
Проблема е че германците се правят леко на улави :-) и за разлика от Алабама ' Гърция получава не трансфери а заеми :-) Историята отново предостави водеща роля на Германия и тя отново се проваля , поне за сега . Дилемата на Германия е проста - или да харчи повече у дома или да увеличи трансферите на юг както всяка нормална държава и за сега тя не прави нито едното нито другото и чака да цъфнат налъмите . Добре че беше Путин че да си размърдат задниците :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 3
supertrader
преди 9 години
Просто Германия мина в режим при който се захранва с инвестиции от слабите държави в ЕС. А целия Съюз е донор и излъчва и отблъсква инвестиции чрез фискалната си политика - огромни данъци и преразпределене чрез тях на икономическия продукт. Това е проблема и може да се реши единственно чрез умна фискална система с обратна връзка.Система при която данъкоплатеца плаща, но системата се отчита колко е похрачила и му връща надвзетите пари.Въпроса дали да има бюджетна дисциплина или разточителство и държавата да заема пари чрез облигации които да издухва дори е смешен, защото държавите могат да харчат точно колкото събират като данъци и да събират данъци точно толкова че да не задушават икономиката , т.е. бюджетните разходи трябва да се ограничат и да бъдат в точно избрана пропорция спрямо икономическия продукт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
което па само потвърждава кво дрънкам под съседната статия-Гърция никой не мисли да я маха от ЕС и ЕЗ и те за това те си правят квото си искат:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 29 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
Ами докато Вашингтонци / Натовци се месят в политиката на ЕС където не ги е учила майка им, така ше е. Като се разпадне ЕСто после пак половината ше се обърнат към Русията, ако не и всичките без олигофреничните англичани ако може. И пак ше си има руското енергийно влияние и пак ше си върви търговията, но без Сашшш и по тоя начин ше си загубят европейските колонии и аре у лево. Няя само с тях да се занимаваме *** нещастни. Империята на хаоса е пред разпад и без ресурси и скоро никой няма да ги бръсне за слива. *** нали им каза : Евразийския съюз е отворен и за другите държави, без НАТОвски *** номера и без Сашш. Като стане от Лисабон до Владивосток без граници със свободна търговия с евра и рубли и айде .... жми градо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 12
korektor
преди 9 години
Няма да се мъчи дълго ! Скоро ще се разпадне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 6
Сините камъни
преди 9 години
Дали да е USE като USA, незная дали е решение.В Америка има богати има и бедни щатове. Докато парата играе основната роля в отношенията между хората и то контролирана умишлено роля, няма как да настъпи успокоение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 13
Сините камъни
преди 9 години
Младите сутеньори от САЩ, извиват ръцете на остаряла Европа, да прави нов бърдак!Че ще се стигне дотук, си беше ясно още от самото начало!Еврото, скъпа рожба на сутеньорите и осиновено от старицата, е играчка в ръцете на младоците!То изнудва майка си, която не го е родила , но го е отгледала, и тя като на всяко разглезено дте му изпълнява прищевките!Готова е и война да сътвори, макар и да вижда разрухата от всичко това!Но, да я мислят тия, дето са на "фронтовата" линия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 9 години
"И трето, дори цялата еврозона някак си да се превърне в един гигантски експортен шампион като Германия, кой ще потребява този износ?"********************Те на тоя въпрос и аз искам некой да отговори! Руснаците до скоро доста помагаха в този смисъл, ама Шампионът и слугите решиха, че Десен сектор в Украйна им и по-важен ... !А Европа трябва да стане USE, но също както USA, обединението е възможно да се случи само посредством голяма война, в която кръвта и смъртта да доведат до целебна солидарност и сътрудничество... Тогава оцелелите ще започнат всичко на чисто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 7
rover
преди 9 години
Е, нали онзи ден ни поднесохте част от нещата. Сега се повтарят. И кой е този"колумнист", че неговото мнение да бъде меродавно?Отнасям се с подозрение към анализи и коментари от държави извън еврозоната. Това САЩ, Англия...Прозират плитки интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още