IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Алексиев: Целта на IPO-то ни е да се превърнем в глобална IT компания

Успехът на предлагането определено ще промени нагласата към финансирането чрез борсата, заяви пред Investor.bg изпълнителният директор на Сирма Груп Холдинг

08:15 | 11.03.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Изпълнителният директор на Сирма Груп Холдинг АД Цветан Алексиев.<em> Снимка: личен архив</em></p>

Изпълнителният директор на Сирма Груп Холдинг АД Цветан Алексиев. Снимка: личен архив

Софтуерната компания Сирма Груп Холдинг АД все още чака Комисията за финансов надзор да одобри проспекта й за планираното първично публично предлаганеМеждувременно Investor.bg попита изпълнителния директор на Сирма Груп Холдинг АД Цветан Алексиев за плановете на компанията, след като излезе на борсата.

Цветан Алексиев започва работа в Сирма като софтуерен инженер през 1993 г. Преминава през различни позиции в компанията – ръководител на екип, мениджър проекти, ръководител на отдел. От 2002 г. е изпълнителен директор на Сирма Груп Холдинг АД.

Алексиев инициира преструктурирането на Сирма в холдингова организация и префокусирането на дейността от чисто сървис ориентирана компания към холдингова структура, която управлява инвестиции в различните бизнеси на групата, инкубира и създава нови бизнеси, привлича инвестиции и придобива нови компании.

Той отговаря за цялостното управление на холдинговата структура и бизнес развитието на най-голямата компания в групата – Сирма Солюшънс АД. Цветан Алексиев притежава магистърска степен по “Компютърни системи” от Техническия университет в София.

- Г-н Алексиев, решението Ви да осъществите първично публично предлагане на БФБ-София може да се окачестви като огромно събитие за пазара, имайки предвид, че през 2014 г. на борсата нямаше нови листвания, а единствената публична софтуерна компания стана такава през далечната 2007 г. Какви са мотивите Ви зад решението да излезете на борсата?

Причината за листването на Сирма Груп на Българската фондова борса е осигуряването на устойчивото бъдеще на компанията. Ние разбираме, че трябва да инвестираме в развитието си както от бизнес, така и от технологична гледна точка. За инвестициите е нужен ресурс, за който смятаме, че е естествено да бъде набран чрез международни и български инвеститори, които вярват в бъдещето на компанията.

- Кога да очакваме листването и по какъв начин ще се осъществи то?

И двете части на въпроса Ви са функция на одобрен проспект. В момента това одобрение следва законовия ред и изчаква мнението на регулаторния орган. Съгласно решението на Общото събрание на акционерите на Сирма Груп Холдинг АД допускане до търговия ще бъде предприето в случай на успешно публично предлагане. Нека дадем необходимото време на Комисията за финансов надзор, като получаването на нейното одобрение би ни дало възможност да определим времевия график за публичното предлагане.

- Каква е акционерната структура на компанията?

Дружеството няма основен мажоритарен акционер, а собствеността е разпределена между основателите и ключови служители.

- При каква цена ще пласирате акциите?

Съгласно решението на Общото събрание на акционерите на Сирма Груп Холдинг АД емисионната цена за една акция е определена в диапазона от 1,20 лв. до 1,65 лв.

- Планирате ли минимален праг за успех на предлагането?

Според решението на Общото събрание на акционерите на Сирма Груп Холдинг АД минималният брой акции, които трябва да бъдат записани и платени, за да се счита емисията за успешна, е 8 милиона нови акции. За постигането на този резултат ние разчитаме на интерес от български и чуждестранни инвеститори към една българска технологична компания с успешен и устойчив международен бизнес и добра дългогодишна репутация.

- За какво ще използвате набраните средства? В прессъобщението относно IPO-то посочихте, че ще увеличите капитала си с 16 млн. лв. от близо 49,84 млн. лв. до 65,84 млн. лв.

Бизнес и технологично развитие. Ние ще инвестираме в доразработка на обещаващи продукти и технологии, но и в разширяване на географското ни пазарно присъствие в целия свят. За нас това IPO е първата стъпка на Сирма от голям регионален доставчик към глобална IT компания – имаме вече нужния опит от 23 години работа с партньори на външни пазари и за нас настъпи моментът да засилим собствените си позиции там.

- Привличате новия капитал с цел разрастване, но в софтуерния бизнес разрастването не се ли прави с идеи и хора, а не с пари?

Технологичната индустрия стана една от най-сложните и бързо развиващите се. Да, без хората и идеите компании в тази индустрия нямат никакъв шанс да се развиват успешно и ние вярваме, че едно от най-важните ни постижения за 23 години история е, че сформирахме невероятен екип от професионалисти и мениджъри.

През годините сме развивали множество проекти, много от които са се превърнали в успешни компании, а от други сме научили своите уроци. Всичко това дава увереност на целия екип на Сирма, че ще се справим с предизвикателствата, които сме си поставили след IPO-то. Ролята на набрания финансов капитал ще бъде да постигнем доста по-бързо целите си и да бъдем по-близо до клиентите си на избраните пазари.

- Какви са финансовите резултати на Сирма Груп Холдинг АД за 2014 г.?

Към настоящия момент консолидираните финансови отчети на Сирма Груп Холдинг АД за 2014 г. не са изцяло завършени и одитирани. Базирано на прогнозните ни резултати и тенденциите в последните няколко години очакванията ни са за реализиран ръст както на приходите, така и на крайния финансов резултат.

- Защо нямахте ръст на приходите от 2009 г. до 2012 г.?

Основната причина за по-ниския ръст в този период е световната икономическа криза. И въпреки че Сирма има успешни бизнес операции в различни световни географски региони, както виждате, кризата продължава все още в един от най-големите икономически региони – Европа.

- Имате много нематериални активи - какво представляват те? Как се определя с колко да амортизирате и с колко да обезцените нематериалните си активи?

При счетоводните си и финансови оценки ние използваме международните стандарти и добри практики в софтуерната и технологична индустрия. Изготвеният проспект за публичното предлагане съдържа значително по количество информация, включително за характера на приходи, разходи, активи и пасиви. Нека изчакаме неговото одобрение от Комисията за финансов надзор за навлизане в конкретика по резултатите на групата.

- Каква е прогнозата на компанията за финансовите резултати през 2015 г. А в средносрочен план?

С оглед на процеса на първично публично предлагане на този етап не бих искал да коментирам прогнози за бъдещи резултати на компанията.

- Има ли как да се разраствате при недостига на квалифицирана работна ръка у нас?

Една от основните причини за първичното публично предлагане е бизнес развитието на компанията и инвестиции, включително и в човешки капитал. Ние имаме международни офиси и въпреки че голямата част от нашите служители са в България, ние имаме възможност да привличаме и международни специалисти.

За нас България остава най-важното звено в развойната дейност и Сирма Груп и нейното ръководство, както всъщност и на много софтуерни компании в България, работят усилено за подобряване на ситуацията на местния пазар на труда в технологичния сектор. Като членове на BASSCOM ние усилено се опитваме да работим с държавата за благоприятно развитие на българската образователна система в тази посока.

- В какво се изразява работата ви с Financial Times?

Британската медия вече използва няколко технологии на Онтотекст за своята платформа за управление на новини и съдържание в реално време. Едната е за семантичен анализ и автоматично индексиране на текст чрез тагове по теми и обекти (например: личности, организации, локации и др.)

Това е технология, която позволява да бъде анализиран контекстът на съответния материал и той да бъде лесно свързан с други подобни съществуващи публикации или материали на същата тема. Другата технология работи в обратната посока, като към даден разглеждан материал или тематична категория в сайтовете на FT.com препоръчва релевантно съдържание, базирано на тема и контекст, а не просто със сходни ключови думи, както и на индивидуалното поведение на всеки посетител. Техническите решения са изпълнени върху семантичната база данни на Онтотекст - GraphDBTM, която е лидер в момента в този сегмент и е внедрена и при проектите с BBC (UK).

Освен за индивидуалните потребители, посещаващи публичните уеб сайтове на Financial Times, тези внедрени технологии на Онтотекст дават голяма добавена стойност и за бизнес клиентите на медията, които в реално време следят новини за различни нуджи – финансови, политически и др., и успяват лесно да свържат голям обем от новини или други тип съдържание.

- Посочете част от успешните си проекти в България.

В България ние работим както за корпоративния, така и за публичния сектор. В корпоративния сегмент най-големите наши проекти са с клиенти от финансовия, банков и застрахователен сектор, като разбира се работим успешно и в множество други индустрии.

За публичния сектор в България в момента ние работим по два проекта - „Разработване на специализиран софтуер за подобряване на взаимодействието между частните трудови посредници“ за Агенция по заетостта и „Реализиране на дейности за целите на развитието на рейтинговата система на висшите училища в България за осигуряване на методическо обновяване, извършване на социологически проучвания, обработка и въвеждане на данни, предоставяне на специфично програмно осигуряване, включително и разработването на нови уеб-функционалности на създадената платформа за избор на висше училище, поддръжка и публикуване на рейтинговата система“ за Министерство на образованието и науката.

Дружествата от холдинга имат натрупана голяма експертиза в насока на електронното управление и управление на процеси, благодарение на множество успешно реализирани проекти за българското и канадското правителства.

- Очаквате ли да повлечете след Вас други компании от бранша, а и като цяло – нови емитенти на БФБ?

Успехът на публичното предлагане на Сирма Груп Холдинг със сигурност би променил нагласата към подобен начин на финансиране не само на компании от бранша, но и на компании от други перспективни сектори.

Освен това донякъде би свидетелствал за завръщащо се доверие от страна на инвеститорите в подобен род проекти. Последването на нашия пример би разширило перспективите пред капиталовия ни пазар и пред икономиката като цяло. В този смисъл се надяваме на успех както на нашето публично предлагане, така и на такъв на други потенциални публични компании.

Свързани компании:

Сирма Груп Холдинг АД(SGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

7
rate up comment 18 rate down comment 7
MZ/X
преди 9 години
Най-важното за една софтуерна компания са хората и потенциала на сегашните и бъдещите продукти!Забравете за оценка на някакви сегашни активи! С такова мислене вероятно нямаше да инвестирате и в IPO-то на Майкрософт!За мен основните въпроси които всеки трябва да си зададе при това IPO са следните:1. Достатъчно какдърни ли са хората, които управляват фирмата?2. Има ли натрупан мениджмънт опит за менежиране на голям растеж?3. Безупречна ли е репутацията на мениджмънта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 3
sunlight
преди 9 години
Сценарий: Имаме софтуер, който никой не ползва, е *** е много готин има потенциал. Вземаме кинтата. Наемаме маркетинг отдел, помпаме кинтата там. Те почват да продават като купуват ФБ и Гугъл реклама. Харчат кинтата, програмистите ги гледат и им се чудат, хейтят, зимали кинти колко тях па нищо не прайли, пък те били писали софта, пък калъфи били. Накрая се оказва че софта бил остарял непродаваем бил, почват съкращения в маркетинг отдела, програмистите някои сами напуснали, става спек.Филма съм го гледал лично. А дано не се случи така, но надали ще стане. Това е много рисков бизнес, много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 1
melon
преди 9 години
Аз от IPO-та нещо нямам добри резултати и ще се въздържа... Не, че чакат на мен де:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 5
vzhekoff
преди 9 години
Проблемът не е в това, колко струва (или на колко е оценен) този софтуер, а колко ще струва след ИПО-то или след 1г. Аз съм силно скептичен. Т'ва за мен си е чиста проба купуване на черна котка в тъмен чувал. Били от 23г., били т'ва, онова... В крайна сметка ако погледнем какви пари искат да наберат спрямо капитала на фирмата, нещо не се разбирам идеята, освен да се вземат едни безплатни пари, които няма и да се връщат (за разлика от евентуален кредит, който хем се връща, хем има лихви). Работата силно ми мирише на МЕКОМ, само че вместо физически свинарник, говорим за ИТ такъв. Не е препоръка за никого моето мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 2
korker
преди 9 години
Нещо не съм оптимист, главно заради неяснотата около оценката на супер-дупер in-house софтуера. В смисъл я струва толкова, я не. Може и да струва, но дали? Въпросът е има ли кой да даде толкова пари за него. Иначе ИПО-то е добро за рисковите играчи, за играещите на сигурно не струва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
mick
преди 9 години
Ако друг не купи, ЧПФтата ще купят. Даже сигурно вече са се договорили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 1
QuasiInvestor
преди 9 години
Въпросът с нематериалните активи е точно в 10-ката :)Основната част от оценката, която сами са си направили, идва от разни in-house софтуери и платформи, които сами са създали и след това оценили на едни доста прилични суми - както той казва според "международните стандарти и добри практики" ... Да видим дали ще мине, но пред вид, че това е първото родно IPO от няколко години, вероятно ще :)Както и да е, успех на всички участващи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още